Kto nie lubi domowych jajek, ale wierzy, że kurczak może być więcej dobroci niż ten dostępny w każdym supermarkecie. Bo mięso nie jest jak mięso.
Nie możesz sobie wyobrazić swojego życia bez mięsa? Wychowywanie kilku kur na / na mięso to dobry sposób na spełnienie twoich życzeń i zaspokojenie twoich kubków smakowych. Jednocześnie hodowla kur jest nadal bardzo pożytecznym, interesującym i wzbogacającym hobby , które zawsze mile zaskoczy każdego hodowcę. Więc jeśli kochasz zwierzęta, masz trochę wolnego czasu i przestrzeni i chciałbyś zrobić coś dla swojego zdrowia, hodowla kur na mięso jest idealnym wyborem, jak to wszystko wykorzystać.
Królik, wciąż tylko królik
Z pewnością przypomnisz sobie niezapomnianą scenę z jeszcze bardziej niezapomnianej czeskiej komedii o stałej podaży mięsa króliczego, której nawet Punuta nie chciała już jeść. I dlatego dobrze jest obracać mięso na talerzu, aby nawet osoba nie mogła go zjeść. Istnieją również rasy kur, które mogą dostarczyć ci jaja w ciągu ich życia, a pod koniec dnia otrzymasz także wysokiej jakości i smaczne mięso . A co z przydatnością poszarpanego drobiu?
- Brojlery Jest to kurczak, który nie może znosić jaj , ale jego mięso jest znacznie wyższej jakości niż kury biegające w stadzie po ogrodzie. Hodowla brojlerów jest również odpowiednia dla osób o ograniczonej przestrzeni na podwórku, ponieważ do ich tuczu dobrze dobrany pokarm wystarcza świeża woda, a za 4 miesiące możesz zacząć skubać kurczaki.
Zanim skosztujesz pieczeni, możesz mieć wysokiej jakości domowe jajka.
- Kurczak Nie tylko brojler nadaje się do tuczu. Właściwie wybrana rasa kur i terminowy ubój może również zapewnić hodowcy smaczne i dobrej jakości mięso. Młode kurczęta składające jaja również mają doskonałe mięso, jeśli są odpowiednio karmione, a ich wiek nie przekracza 18 miesięcy.
- Podwójne narzędzie. A hodowca, dziwne. Istnieją również rasy kur, które mogą zaskoczyć zarówno produkcją jaj, jak i smacznym mięsem . W takiej kury hodowca zazwyczaj decyduje się w pierwszej fazie swojego życia na zbieranie jaj, a w drugiej, która wynosi około 1,5 roku na smaczne mięso.
Rasy mięsne kur
Rasy ozdobne są z pewnością pięknymi stworzeniami i zadowolą wiele ludzkich oczu, jednak mięso z tych piękności nie jest już tak smaczne. Więc co gwarantujesz, że będziesz cieszyć się w taki sposób, że nawet nie będziesz chciał innego?
Sussex . Dorkinka . Dominujący Plymutky . Faverolky . Gigantyczni Żydzi .
Wiem co jem
Przez jakość rozumiemy smaczne mięso, które przekracza wszelkie oczekiwania na talerzu. Zanim jednak dojdziesz do tego punktu, konieczne jest, aby hodowane kury traktowały mięso nie tylko resztkami z kuchni . Więc nie lekceważ poniższych punktów, a zawsze będziesz wiedział dokładnie, co jesz.
- Karmienie i podlewanie. Dieta bogata w witaminy i minerały zapewni kurom wszystko, czego potrzebują, aby ich mięso było możliwie najbardziej pożywne. Produkowane w handlu mieszanki paszowe, a także podawanie suplementów witaminowych są odpowiednie do tuczu. Oczywiście menu musi również obejmować owoce i warzywa. Nie należy zapominać o ciągłym dostarczaniu świeżej, a zwłaszcza wody pitnej.
Pieczony brojler najlepiej smakuje.
- Hodowla na pastwisku. Czy masz dużą łąkę lub pole, które codziennie może częściowo zarządzać kurami? Nie wahaj się przez chwilę i pozwól dziewczynom wypasać się . Podwoi to jakość mięsa. Stwierdzono, że mięso kur hodowanych na pastwiskach jest wyższe głównie przez kwasy tłuszczowe Omega 3, a zatem ma bardziej wyraźny smak.
- Opieka zdrowotna. Posiadanie zdrowego stada gwarantuje również zdrowe i wysokiej jakości mięso. Dlatego zwracaj uwagę na czystość wszystkich akcesoriów rasy i regularnie sprawdzaj swoje stado. Jak tylko pojawi się nienormalna materia, natychmiast odseparuj dotkniętą kurę od stada, aby nie zarażała ona innych członków i zasięgnij porady weterynarza lub zastosuj leczenie, które uważasz za właściwe.
A jak najbardziej lubisz mięso z kurczaka? Czy lubisz klasykę, która z pewnością obejmuje kurczaka na papryce, czy wolisz danie z kuchni zagranicznej?