Hodowla kur głównie na mięso

Blog Opublikowano 20.04.2020

Kto nie lubi domowych jajek, ale wierzy, że kurczak może być więcej dobroci niż ten dostępny w każdym supermarkecie. Bo mięso nie jest jak mięso.

Nie możesz sobie wyobrazić swojego życia bez mięsa? Wychowywanie kilku kur na / na mięso to dobry sposób na spełnienie twoich życzeń i zaspokojenie twoich kubków smakowych. Jednocześnie hodowla kur jest nadal bardzo pożytecznym, interesującym i wzbogacającym hobby , które zawsze mile zaskoczy każdego hodowcę. Więc jeśli kochasz zwierzęta, masz trochę wolnego czasu i przestrzeni i chciałbyś zrobić coś dla swojego zdrowia, hodowla kur na mięso jest idealnym wyborem, jak to wszystko wykorzystać.

Królik, wciąż tylko królik

Z pewnością przypomnisz sobie niezapomnianą scenę z jeszcze bardziej niezapomnianej czeskiej komedii o stałej podaży mięsa króliczego, której nawet Punuta nie chciała już jeść. I dlatego dobrze jest obracać mięso na talerzu, aby nawet osoba nie mogła go zjeść. Istnieją również rasy kur, które mogą dostarczyć ci jaja w ciągu ich życia, a pod koniec dnia otrzymasz także wysokiej jakości i smaczne mięso . A co z przydatnością poszarpanego drobiu?

  • Brojlery Jest to kurczak, który nie może znosić jaj , ale jego mięso jest znacznie wyższej jakości niż kury biegające w stadzie po ogrodzie. Hodowla brojlerów jest również odpowiednia dla osób o ograniczonej przestrzeni na podwórku, ponieważ do ich tuczu dobrze dobrany pokarm wystarcza świeża woda, a za 4 miesiące możesz zacząć skubać kurczaki.

Zanim skosztujesz pieczeni, możesz mieć wysokiej jakości domowe jajka.

  • Kurczak Nie tylko brojler nadaje się do tuczu. Właściwie wybrana rasa kur i terminowy ubój może również zapewnić hodowcy smaczne i dobrej jakości mięso. Młode kurczęta składające jaja również mają doskonałe mięso, jeśli są odpowiednio karmione, a ich wiek nie przekracza 18 miesięcy.
  • Podwójne narzędzie. A hodowca, dziwne. Istnieją również rasy kur, które mogą zaskoczyć zarówno produkcją jaj, jak i smacznym mięsem . W takiej kury hodowca zazwyczaj decyduje się w pierwszej fazie swojego życia na zbieranie jaj, a w drugiej, która wynosi około 1,5 roku na smaczne mięso.

Rasy mięsne kur

Rasy ozdobne są z pewnością pięknymi stworzeniami i zadowolą wiele ludzkich oczu, jednak mięso z tych piękności nie jest już tak smaczne. Więc co gwarantujesz, że będziesz cieszyć się w taki sposób, że nawet nie będziesz chciał innego?

Sussex . Dorkinka . Dominujący Plymutky . Faverolky . Gigantyczni Żydzi .

Wiem co jem

Przez jakość rozumiemy smaczne mięso, które przekracza wszelkie oczekiwania na talerzu. Zanim jednak dojdziesz do tego punktu, konieczne jest, aby hodowane kury traktowały mięso nie tylko resztkami z kuchni . Więc nie lekceważ poniższych punktów, a zawsze będziesz wiedział dokładnie, co jesz.

  • Karmienie i podlewanie. Dieta bogata w witaminy i minerały zapewni kurom wszystko, czego potrzebują, aby ich mięso było możliwie najbardziej pożywne. Produkowane w handlu mieszanki paszowe, a także podawanie suplementów witaminowych są odpowiednie do tuczu. Oczywiście menu musi również obejmować owoce i warzywa. Nie należy zapominać o ciągłym dostarczaniu świeżej, a zwłaszcza wody pitnej.

Pieczony brojler najlepiej smakuje.

  • Hodowla na pastwisku. Czy masz dużą łąkę lub pole, które codziennie może częściowo zarządzać kurami? Nie wahaj się przez chwilę i pozwól dziewczynom wypasać się . Podwoi to jakość mięsa. Stwierdzono, że mięso kur hodowanych na pastwiskach jest wyższe głównie przez kwasy tłuszczowe Omega 3, a zatem ma bardziej wyraźny smak.
  • Opieka zdrowotna. Posiadanie zdrowego stada gwarantuje również zdrowe i wysokiej jakości mięso. Dlatego zwracaj uwagę na czystość wszystkich akcesoriów rasy i regularnie sprawdzaj swoje stado. Jak tylko pojawi się nienormalna materia, natychmiast odseparuj dotkniętą kurę od stada, aby nie zarażała ona innych członków i zasięgnij porady weterynarza lub zastosuj leczenie, które uważasz za właściwe.

A jak najbardziej lubisz mięso z kurczaka? Czy lubisz klasykę, która z pewnością obejmuje kurczaka na papryce, czy wolisz danie z kuchni zagranicznej?

cbar.basic.headline

Dopasowujemy się do Twoich potrzeb. Aby być jak najlepszym, potrzebujemy Twojej zgody na wykorzystywanie poszczególnych plików cookies oraz przekazywanie danych podmiotom trzecim. Kliknij "OK", aby wyrazić zgodę.

cbar.button.agree

Ustawienia plików cookie

Tutaj masz możliwość włączenia poszczególnych plików cookie zgodnie ze swoimi preferencjami.

Zgadzam się ze wszystkim Odmítnout vše