Jajka kaczki i kurze: co mają ze sobą wspólnego?

Blog Opublikowano 20.04.2020

Chociaż trzymacie kaczki i kury, wszyscy znacie jaja kurze w domu, ale co z kaczkami? Jakie jest ich porównanie z najczęstszym jajkiem kurzym w kuchni i jaka jest między nimi różnica pod względem wartości odżywczych?

Pomimo faktu, że jaja kurze są najbardziej rozpowszechnionym rodzajem jaj na świecie, nawet jaja kaczki nie pozostają w tyle, a coraz więcej restauracji używa go w kuchni. Jajko kaczki jest nie tylko większe niż jajo kurze, ale ma również wyższe wartości odżywcze, a omlet z kaczki ma inny smak. Lepiej A dlaczego tak jest?

Fakty na temat jajek

Jak radzą sobie te dwa jajka na przykład pod względem kalorii i zawartości węglowodanów? Który lepiej wybrać w kuchni, jeśli właśnie przytyłeś i odkryłeś, że masz dodatkowe kilogramy? Czy jest takie zdanie, że to, co większe, jest bardziej kaloryczne? Przyjrzyjmy się bliżej jajom.

  • Kalorie Podczas gdy jajo kurze ważące 50 g zawiera około 70 kalorii, jego odpowiednik w postaci jaja kaczego o masie 70 g ma aż 50 więcej, tj. Do 130 kalorii .
  • Tuk Tłuszcz, który znajduje się wyłącznie w żółtku jaja , jest również mniej zawarty w jajku kurzym, około 5 g całkowitej masy jaja. W przypadku jaj kaczych jest to następnie dziesięć gramów, czyli dwa razy więcej, mimo że waga jaj nie jest podwojona.

Oba jajka mają swoje niezastąpione miejsce w kuchni.

  • Cholesterol Cholesterol może kogoś przestraszyć, ale jest to bardzo ważny steryd w ludzkim ciele, a jeśli wybierzesz odpowiedni, nie musisz się martwić o żadne zagrożenia. Jedno jajo kurze zawiera około 200 mg tej substancji tłuszczowej , następnie kaczkę do 620 mg, która nie jest wcale szkodliwa po spożyciu , jedząc jajka zawsze mówimy o zdrowym cholesterolu .
  • Węglowodany Cukier prawie nie zawiera jajek, a dokładniej kurczaka i kaczki około 1 g, co jest znikomą ilością, która nie jest niebezpieczna dla ludzkiego ciała.
  • Białko Zawartość białka lub białka w obu jajach jest różna, ale nie jest to znacząca liczba. Jajko kurze zawiera średnio 6 gramów białka i około dziesięciu gramów kaczki.

Kurczak kontra kaczka

  • Rozmiar Jeśli położysz jajo kurze po lewej stronie i kaczkę po prawej stronie, na pewno zobaczysz różnicę w jego rozmiarze na pierwszy rzut oka. Oczywiste jest również, że mała kura musi naturalnie składać mniejsze jaja niż kaczka, która w wieku dorosłym waży prawie 5 razy więcej niż kura nioska. Wielkość jaja kurzego od jednego końca do drugiego waha się średnio od 5,5 cm do 6,5 cm . Dla kaczki wynosi 7 cm i 8,5 cm .

kaczka pieszczoty GIFjajko mówi GIFżona kury GIF

  • Shell. Skorupy kaczek są nie tylko większe, ale także znacznie twardsze i bardziej odporne na uszkodzenia mechaniczne niż skorupa jaja kurzego. Dlatego konieczne jest gotowanie jaj kaczych nawet dłużej niż jaja kurze . Zalecamy co najmniej 15 minut , głównie ze względu na zwiększone ryzyko salmonelli, ponieważ jaja kaczki są często silnie zanieczyszczone kałem.
  • Zawartość jajka Tutaj również istnieją znaczne różnice. Żółtko będzie większe w jajku kaczym niż w jajku kurzym, a po ugotowaniu zmieni kolor na czerwony , a biały zmieni kolor na niebieski. Aby dać ci wyobrażenie, jedno oko z kaczki uważane jest za dwie kury.

Różnice żywieniowe

Pod względem żywienia jaja kaczki i kurze są bardzo podobne pod względem zawartości. Niemniej jednak jaja kaczki są lepiej produkowane pod względem odżywczym . Czym różni się od cierpienia kury?

  • Zawarty w nich tłuszcz jest zdrowszy niż jaja kurze.
  • Im większe jajko, tym wyższa zawartość białka .
  • Jajka kaczki mają wyższą zawartość kwasów tłuszczowych Omega 3.
  • Zawierają więcej witamin i minerałów, takich jak żelazo, witamina A i B12.

Różnica w kuchni

Jakie zalety przyniosą ci kaczki w kuchni w porównaniu do kurczaków i jakie jajka sprawią, że ciasta lub naleśniki będą smaczniejsze?

  • Jajka kaczki gotuje się w taki sam sposób jak jaja kurze , tylko trochę dłużej.
  • Zachowaj ostrożność podczas smażenia, ponieważ jaja kaczki zawierają mniej wody , więc jeśli spędzą dłużej na patelni, jajka powinny mieć gumowatą konsystencję .
  • Jajko ma bardziej oleisty smak, a kolor białka po ugotowaniu jest raczej niebieski, żółtko potem czerwone.
  • Jajka kaczki mają mocniejszy i wyraźniejszy smak , niektórzy twierdzą, że jest również „lżejszy”.

Kolejną zaletą jest jajko z kaczki. Z drugiej strony osoby uczulone na jaja kurze nie mają problemu z jajami kaczymi. Ale zawsze powinieneś skonsultować się z lekarzem.

cbar.basic.headline

Dopasowujemy się do Twoich potrzeb. Aby być jak najlepszym, potrzebujemy Twojej zgody na wykorzystywanie poszczególnych plików cookies oraz przekazywanie danych podmiotom trzecim. Kliknij "OK", aby wyrazić zgodę.

cbar.button.agree

Ustawienia plików cookie

Tutaj masz możliwość włączenia poszczególnych plików cookie zgodnie ze swoimi preferencjami.

Zgadzam się ze wszystkim Odmítnout vše