Jajka kaczki i kurze: co mają ze sobą wspólnego?

Blog Opublikowano 20.04.2020

Chociaż trzymacie kaczki i kury, wszyscy znacie jaja kurze w domu, ale co z kaczkami? Jakie jest ich porównanie z najczęstszym jajkiem kurzym w kuchni i jaka jest między nimi różnica pod względem wartości odżywczych?

Pomimo faktu, że jaja kurze są najbardziej rozpowszechnionym rodzajem jaj na świecie, nawet jaja kaczki nie pozostają w tyle, a coraz więcej restauracji używa go w kuchni. Jajko kaczki jest nie tylko większe niż jajo kurze, ale ma również wyższe wartości odżywcze, a omlet z kaczki ma inny smak. Lepiej A dlaczego tak jest?

Fakty na temat jajek

Jak radzą sobie te dwa jajka na przykład pod względem kalorii i zawartości węglowodanów? Który lepiej wybrać w kuchni, jeśli właśnie przytyłeś i odkryłeś, że masz dodatkowe kilogramy? Czy jest takie zdanie, że to, co większe, jest bardziej kaloryczne? Przyjrzyjmy się bliżej jajom.

  • Kalorie Podczas gdy jajo kurze ważące 50 g zawiera około 70 kalorii, jego odpowiednik w postaci jaja kaczego o masie 70 g ma aż 50 więcej, tj. Do 130 kalorii .
  • Tuk Tłuszcz, który znajduje się wyłącznie w żółtku jaja , jest również mniej zawarty w jajku kurzym, około 5 g całkowitej masy jaja. W przypadku jaj kaczych jest to następnie dziesięć gramów, czyli dwa razy więcej, mimo że waga jaj nie jest podwojona.

Oba jajka mają swoje niezastąpione miejsce w kuchni.

  • Cholesterol Cholesterol może kogoś przestraszyć, ale jest to bardzo ważny steryd w ludzkim ciele, a jeśli wybierzesz odpowiedni, nie musisz się martwić o żadne zagrożenia. Jedno jajo kurze zawiera około 200 mg tej substancji tłuszczowej , następnie kaczkę do 620 mg, która nie jest wcale szkodliwa po spożyciu , jedząc jajka zawsze mówimy o zdrowym cholesterolu .
  • Węglowodany Cukier prawie nie zawiera jajek, a dokładniej kurczaka i kaczki około 1 g, co jest znikomą ilością, która nie jest niebezpieczna dla ludzkiego ciała.
  • Białko Zawartość białka lub białka w obu jajach jest różna, ale nie jest to znacząca liczba. Jajko kurze zawiera średnio 6 gramów białka i około dziesięciu gramów kaczki.

Kurczak kontra kaczka

  • Rozmiar Jeśli położysz jajo kurze po lewej stronie i kaczkę po prawej stronie, na pewno zobaczysz różnicę w jego rozmiarze na pierwszy rzut oka. Oczywiste jest również, że mała kura musi naturalnie składać mniejsze jaja niż kaczka, która w wieku dorosłym waży prawie 5 razy więcej niż kura nioska. Wielkość jaja kurzego od jednego końca do drugiego waha się średnio od 5,5 cm do 6,5 cm . Dla kaczki wynosi 7 cm i 8,5 cm .

kaczka pieszczoty GIFjajko mówi GIFżona kury GIF

  • Shell. Skorupy kaczek są nie tylko większe, ale także znacznie twardsze i bardziej odporne na uszkodzenia mechaniczne niż skorupa jaja kurzego. Dlatego konieczne jest gotowanie jaj kaczych nawet dłużej niż jaja kurze . Zalecamy co najmniej 15 minut , głównie ze względu na zwiększone ryzyko salmonelli, ponieważ jaja kaczki są często silnie zanieczyszczone kałem.
  • Zawartość jajka Tutaj również istnieją znaczne różnice. Żółtko będzie większe w jajku kaczym niż w jajku kurzym, a po ugotowaniu zmieni kolor na czerwony , a biały zmieni kolor na niebieski. Aby dać ci wyobrażenie, jedno oko z kaczki uważane jest za dwie kury.

Różnice żywieniowe

Pod względem żywienia jaja kaczki i kurze są bardzo podobne pod względem zawartości. Niemniej jednak jaja kaczki są lepiej produkowane pod względem odżywczym . Czym różni się od cierpienia kury?

  • Zawarty w nich tłuszcz jest zdrowszy niż jaja kurze.
  • Im większe jajko, tym wyższa zawartość białka .
  • Jajka kaczki mają wyższą zawartość kwasów tłuszczowych Omega 3.
  • Zawierają więcej witamin i minerałów, takich jak żelazo, witamina A i B12.

Różnica w kuchni

Jakie zalety przyniosą ci kaczki w kuchni w porównaniu do kurczaków i jakie jajka sprawią, że ciasta lub naleśniki będą smaczniejsze?

  • Jajka kaczki gotuje się w taki sam sposób jak jaja kurze , tylko trochę dłużej.
  • Zachowaj ostrożność podczas smażenia, ponieważ jaja kaczki zawierają mniej wody , więc jeśli spędzą dłużej na patelni, jajka powinny mieć gumowatą konsystencję .
  • Jajko ma bardziej oleisty smak, a kolor białka po ugotowaniu jest raczej niebieski, żółtko potem czerwone.
  • Jajka kaczki mają mocniejszy i wyraźniejszy smak , niektórzy twierdzą, że jest również „lżejszy”.

Kolejną zaletą jest jajko z kaczki. Z drugiej strony osoby uczulone na jaja kurze nie mają problemu z jajami kaczymi. Ale zawsze powinieneś skonsultować się z lekarzem.