Kury z niższej kury: szybko rosnące piękności

Blog Opublikowano 20.04.2020

Możesz także poznać Kury Dolne pod nazwą „niebieska kura mięsna”. Ale co o tym wiesz?

Kury były hodowane w Niemczech pod koniec lat 30. XX wieku ze względu na potrzebę szybko rosnących kur niosek na ubój. Podstawą nowej hodowli była kura północno-holenderska, stąd nazwa „kura niebieska”. Między innymi krzyżowały się z kijankami lub guzikami, a więc pojawiły się pomysłowe, często nawet zupełnie nowe cechy kolorystyczne, takie jak żółty lub niebieski krogulec. Kury były nazywane „niebieskimi wróbelkami”, w 1943 r. Rasa została uznana za żółte wróble.

Znaki Dolnego Renu

Kury z Dolnego Renu są zwierzętami bardzo ciężkimi , ale wciąż dość ruchliwymi. Co jeszcze jest typowe dla drobiu z Dolnego Renu?

  • Głowa Głowa jest ozdobiona prostym grzebieniem , uszy są czerwone, a oczy idealnie pomarańczowo-czerwone.
  • Body. Kury z Dolnego Renu charakteryzują się stosunkowo krępym, średnio długim, głębokim i dobrze umięśnionym ciałem . Ich szerokie, zaokrąglone ciało przechodzi przez krótkie zagłębienie w półdługi ogon.
  • Ocas Niebieska kura ma średnio-wysoki ogon, który jest częściowo otwarty. W przypadku koguta pióra ogona są następnie prawie całkowicie pokryte dekoracyjnymi wargami.
  • Pióra Pióra kurczaka z Dolnego Renu powinny być bogate, ale przylegające, bez poduszek.

Nie musisz się martwić, że kura odleci . Jej waga na to nie pozwala.

Co Cię zaskoczy?

Kury z Dolnego Renu wyróżniają się odpornością, szybkim wzrostem i bardzo dobrą mięsnością . Układanie również nie jest bez znaczenia. Ponadto są hodowane w nietradycyjnych interesujących cechach kolorystycznych. Jakie jeszcze niespodzianki ma dla Ciebie ta piękność?

  • Natura Zazwyczaj kury z Dolnego Renu są spokojne i ostrożne. Nie mają trudności z lataniem, więc przy ich hodowli wystarczy niższe ogrodzenie.
  • Feed Można je przeszukiwać i będą używać jeszcze większych wybiegów. Nawet z nimi, jeśli mają mniejszą obudowę i bogate w energię karmienie , łatwo tuczą . Dlatego niektórzy hodowcy zalecają rozproszenie lub zakopanie ziarna na wybiegu, aby kury zmuszone były go szukać, kopać i tym samym poruszać się.

Ubarwienie krogulca jest typowe dla kur z Dolnego Renu.

  • Kuczenie To naprawdę rzadko się zdarza, ale jeśli skrzeczą, są niezawodnymi matkami. W przypadku wróbli koguty można odróżnić od kur według koloru puchu.
  • Korzyść Układanie rozpoczyna się w wieku 6 miesięcy. Może pochwalić się do 200 jaj rocznie. Wydajność mięsa jest również dobra, a ponieważ kury rosną szybko, mięso jest smaczne i białe z krótkimi włóknami mięśniowymi.

Nie ma wielu hodowców kur z Dolnego Renu, nawet nie założyli własnego klubu. Więc co powiesz, wy, którzy je zachowacie, czy nie nadszedłby czas, aby założyć stowarzyszenie? A jeśli nie są wygodne, dostać się Vlašky , mają też więcej niespodzianek.

cbar.basic.headline

Dopasowujemy się do Twoich potrzeb. Aby być jak najlepszym, potrzebujemy Twojej zgody na wykorzystywanie poszczególnych plików cookies oraz przekazywanie danych podmiotom trzecim. Kliknij "OK", aby wyrazić zgodę.

cbar.button.agree

Ustawienia plików cookie

Tutaj masz możliwość włączenia poszczególnych plików cookie zgodnie ze swoimi preferencjami.

Zgadzam się ze wszystkim Odmítnout vše