Globetrotter Hen # 11: kury nioski w wolierze

Blog Opublikowano 20.04.2020

Po czyjej jesteś stronie? Czy masz coś przeciwko hodowli kur niosek w klatkach?

Od 1 stycznia 2012 r., Zgodnie z dyrektywą europejską, jaja kur niosek mogą być produkowane w UE, które będą trzymane w wzbogaconych klatkach lub wolierach. Celem tego środka jest zapewnienie dobrostanu kur niosek, ale także jakości produktów , a także ochrona środowiska.

Wygląd hali wolierowej

Każda woliera dla kur niosek została podzielona na kilka pasów dla łatwiejszego usuwania, lepszego obchodzenia się z kurami niosek i korzystniejszych warunków pracy. Zainstalowano w nich również kilka przegródek, które dzielą każde stado na osobne grupy . Co w ogóle jest w danych obszarach?

  • Cicha strefa Znajduje się w najwyższej części. Gniazdo niosek i system karmienia znajdują się również w spokojnej okolicy .
  • Strefa zaopatrzenia Przestrzeń zaopatrzenia znajduje się na dole . Tutaj umieszczana jest cała pasza dla kur niosek , która jest codziennie uzupełniana.
  • Pas bezpieczeństwa Każda woliera musi być również wyposażona w pasy, które stopniowo usuwają obornik . Dzięki tym paskom poprawia się również stabilne środowisko . System utrzymania jest również wyposażony w podłużny system zbierania jaj.
  • Pręty grabiące. Część urządzenia są oczywiście perching pręty pozwalają również wszystkie kury na grzędzie w tym samym czasie.

Klatka, tak czy nie?

Obecnie tylko taka hodowla kur jest możliwa w krajach UE, tj. kury hodowlane w wzbogaconych klatkach . Tak skonfigurowany system łączy zalety klatek i swobodny przepływ kur. Można z całą pewnością stwierdzić, że jest to obecnie jeden z najbardziej odpowiednich systemów chowu kur niosek . Zapewnia to nie tylko wysoką jakość jaj , ale także bezpieczną produkcję i korzystną ekonomię w porównaniu do innych systemów chowu. Pozwala kury na cały repertuar ich naturalnego zachowania .

Nawet hodowane w ten sposób kury mają wszystko, czego potrzebują do zadowolonego i szczęśliwego życia.

Jajko nie jest jak jajko

Istnieją zdecydowanie różnice między jajami domowymi a intensywnymi. Laik często ocenia jakość jaj według koloru żółtka , który zależy od spożycia barwników z paszy . Ponadto udział tych składników wynosi zaledwie 0,2% masy żółtka, więc jest nieistotny. Jakość jaj jest po prostu wyrażona przez wysokość białka, a jest to wyższe w przypadku jaj z intensywnej hodowli, zwłaszcza z klatek. Jak scharakteryzować takie jajko w klatce?

  • Skład jajka Jaja w klatkach mają również znacznie niższy poziom cholesterolu. Wynika to głównie z odżywiania kur , które w hodowli klatkowej są zrównoważone zgodnie z wymaganiami kur niosek, podczas gdy w gospodarstwach domowych kury są często karmione tylko odpadkami kuchennymi i płatkami zbożowymi, co jest zasadniczo błędne .
  • Zanieczyszczenie jaj. Innym problemem jest higiena hodowli , ponieważ pasze w gospodarstwach domowych często pozostają w podajniku przez długi czas , gdzie powstają fermenty i pleśnie , które następnie przechodzą z paszy do jajka. Nawet zanieczyszczenie jaj jest znacznie większe niż jaja w klatkach, co wynika z czystości hodowli .

Co zatem można powiedzieć na temat hodowli kur niosek w klatkach ? Jeśli nie masz okazji prowadzić własnej hodowli i codziennie mieć domowe jajka na talerzu, to nie ma znaczenia. Jajka z tych gospodarstw są bezpieczne, a kury nioski z pewnością nie cierpią ani nie cierpią w żaden sposób podczas ich produkcji .