Globetrotter Hen # 11: kury nioski w wolierze

Blog Opublikowano 20.04.2020

Po czyjej jesteś stronie? Czy masz coś przeciwko hodowli kur niosek w klatkach?

Od 1 stycznia 2012 r., Zgodnie z dyrektywą europejską, jaja kur niosek mogą być produkowane w UE, które będą trzymane w wzbogaconych klatkach lub wolierach. Celem tego środka jest zapewnienie dobrostanu kur niosek, ale także jakości produktów , a także ochrona środowiska.

Wygląd hali wolierowej

Każda woliera dla kur niosek została podzielona na kilka pasów dla łatwiejszego usuwania, lepszego obchodzenia się z kurami niosek i korzystniejszych warunków pracy. Zainstalowano w nich również kilka przegródek, które dzielą każde stado na osobne grupy . Co w ogóle jest w danych obszarach?

  • Cicha strefa Znajduje się w najwyższej części. Gniazdo niosek i system karmienia znajdują się również w spokojnej okolicy .
  • Strefa zaopatrzenia Przestrzeń zaopatrzenia znajduje się na dole . Tutaj umieszczana jest cała pasza dla kur niosek , która jest codziennie uzupełniana.
  • Pas bezpieczeństwa Każda woliera musi być również wyposażona w pasy, które stopniowo usuwają obornik . Dzięki tym paskom poprawia się również stabilne środowisko . System utrzymania jest również wyposażony w podłużny system zbierania jaj.
  • Pręty grabiące. Część urządzenia są oczywiście perching pręty pozwalają również wszystkie kury na grzędzie w tym samym czasie.

Klatka, tak czy nie?

Obecnie tylko taka hodowla kur jest możliwa w krajach UE, tj. kury hodowlane w wzbogaconych klatkach . Tak skonfigurowany system łączy zalety klatek i swobodny przepływ kur. Można z całą pewnością stwierdzić, że jest to obecnie jeden z najbardziej odpowiednich systemów chowu kur niosek . Zapewnia to nie tylko wysoką jakość jaj , ale także bezpieczną produkcję i korzystną ekonomię w porównaniu do innych systemów chowu. Pozwala kury na cały repertuar ich naturalnego zachowania .

Nawet hodowane w ten sposób kury mają wszystko, czego potrzebują do zadowolonego i szczęśliwego życia.

Jajko nie jest jak jajko

Istnieją zdecydowanie różnice między jajami domowymi a intensywnymi. Laik często ocenia jakość jaj według koloru żółtka , który zależy od spożycia barwników z paszy . Ponadto udział tych składników wynosi zaledwie 0,2% masy żółtka, więc jest nieistotny. Jakość jaj jest po prostu wyrażona przez wysokość białka, a jest to wyższe w przypadku jaj z intensywnej hodowli, zwłaszcza z klatek. Jak scharakteryzować takie jajko w klatce?

  • Skład jajka Jaja w klatkach mają również znacznie niższy poziom cholesterolu. Wynika to głównie z odżywiania kur , które w hodowli klatkowej są zrównoważone zgodnie z wymaganiami kur niosek, podczas gdy w gospodarstwach domowych kury są często karmione tylko odpadkami kuchennymi i płatkami zbożowymi, co jest zasadniczo błędne .
  • Zanieczyszczenie jaj. Innym problemem jest higiena hodowli , ponieważ pasze w gospodarstwach domowych często pozostają w podajniku przez długi czas , gdzie powstają fermenty i pleśnie , które następnie przechodzą z paszy do jajka. Nawet zanieczyszczenie jaj jest znacznie większe niż jaja w klatkach, co wynika z czystości hodowli .

Co zatem można powiedzieć na temat hodowli kur niosek w klatkach ? Jeśli nie masz okazji prowadzić własnej hodowli i codziennie mieć domowe jajka na talerzu, to nie ma znaczenia. Jajka z tych gospodarstw są bezpieczne, a kury nioski z pewnością nie cierpią ani nie cierpią w żaden sposób podczas ich produkcji .

Dopasowujemy się do Twoich potrzeb. Aby być jak najlepszym, potrzebujemy Twojej zgody na wykorzystywanie poszczególnych plików cookies oraz przekazywanie danych podmiotom trzecim. Kliknij "OK", aby wyrazić zgodę.

OK

Ustawienia plików cookie

Tutaj masz możliwość włączenia poszczególnych plików cookie zgodnie ze swoimi preferencjami.

Zgadzam się ze wszystkim