Jak zidentyfikować dostawcę wysokiej jakości? Zgodnie z jakością młodych kur!
W Republice Czeskiej istnieją setki ferm hodowlanych, które produkują miliony kurczaków różnej jakości. O doskonałym od średniego do bardzo kiepskiego. Jednak dobry handlowiec wybiera i sprzedaje tylko dobre towary . A najlepszy sam je wykluje na sprzedaż.
Gdzie kupić
Czy wiesz już, jaką rasę otrzymasz? Czy masz wystarczająco dużo miejsca i odpowiedniego sprzętu dla nowych fanów? Co z jedzeniem, to już kosztuje cię gdzieś ładnie przechowywanym w torbie? Zatem wystarczy ostatni krok i zostaniesz hodowcą kur. Gdzie kupić najlepsze kury?
Kury są idealne do zakupu od zarejestrowanych hodowców . Zdecydowanie nie zalecamy kupowania kur od nieznajomych. Ceny kur mogą się różnić nie tylko w zależności od rasy, ale głównie w zależności od wieku kurczaków. Zaczynają od około stu koron dla kur niosek w wieku od dziewięciu do dziesięciu tygodni.
Ryzyko zakupu
Jakie niebezpieczeństwa mogą na ciebie czekać przy zakupie kur? Istnieje kilka rodzajów ryzyka. Do najczęstszych należą :
- choroba - wszystkie kury przeznaczone do sprzedaży muszą być odpowiednio zaszczepiono, jeśli z jakiegoś choroby występują, jest to powód, aby powrócić zakupiony drób
- Zły wiek - nie zawsze można dokładnie oszacować. Przyjmij, że młodszy jest lepszy niż starszy. Młodszy wytrzyma dłużej ,
- Inne rasy - zamiast wspierania hybrydę zakupiony hodowanych ras które niesie mniej jaj. Nawet to niekoniecznie musi stanowić problem, więcej niż jeden sąsiad zazdrości twojemu rasowemu pięknu,
- seks - czy chciałeś kurczaki i jeden kran i nagle masz dwa krany ? Niestety czasem może się wkraść błąd. Połóż go na blasze do pieczenia i nagle pojawi się problem.
Jeśli mamy wrażenie, że coś jest nie tak z kurczakiem podczas transportu nowych kur, z pewnością masz możliwość go odrzucić i nie przejąć. Jeśli choroba lub inne ryzyko objawi się po kilku dniach, nie rozpaczaj, możesz również narzekać na kurę .
Sprawdź dokładnie nową kurę, ale w przypadku drobiu obowiązują wszelkie reklamacje.
Jak poznać zdrową kurę?
Czy boisz się zająca w worku i nie wiesz, jak rozpoznać zdrowy drób od pierwszego wejrzenia? Wszystko czego potrzebujesz to dobre oczy i zdrowy umysł, a po lewej stronie rozpoznasz chorej kury.
- Zdrowe pisklę Jest czysty, nie ma zdeformowanych pazurów i nie jest zanieczyszczony kałem. Przede wszystkim powinien mieć czyste pośladki, aby było jasne, że nie cierpi na jakąkolwiek chorobę biegunkową. Jego oczy powinny być błyszczące, bez strupów i wysięków. W przypadku kurczaków przeznaczonych do hodowli sprawdź również kształt grzebienia, aby był prosty i nie zginał się w żadną stronę. Czasami widać na nim małe zęby, które wskazują przyszłe oblicze. Jeśli ćwierkasz na żywo , oczywiście kupujesz zwierzę, które jest zdrowe i w porządku .
- Zdrowy kurczak Nieco bardziej doświadczony hodowca zna stan kurczaka od pierwszego wejrzenia. Kurczęta powinny mieć błyszczące , przylegające do siebie pióra, więc nie powinny być „rozstawione”, nie powinny mieć zaokrąglonych pośladków i powinny wykazywać naturalny ruch witalny , więc nie powinny stać bezczynnie, a nawet leżeć. Zalecamy również kontrolę kału, który nie może zawierać krwi (przejaw kokcydiozy), lub dmuchanie drobnymi piórami na brzuch i pod skrzydłami, a także sprawdzanie, czy kurczak nie ma pasożytów .
Życzymy powodzenia w zakupie nowych kur i jak najmniej zmartwień!