Nie każde żółtko jest żółte

Blog Opublikowano 20.04.2020

Jak kolor żółtka odnosi się do jakości jaj? Możesz być zaskoczony, ale zasadniczo.

Kolor żółtka jest kluczowym wskaźnikiem jego jakości. Każde żółtko jest żółte, ale to nie przypadek, że jedno jest jasne, a drugie ciemnożółte. Odcień żółtka zależy bezpośrednio od tego, na czym karmi się twoja kura. Ciemniejsze okazy oznaczają, że kura ma bogatą dietę. Jej dieta obejmuje nie tylko oczekiwane ziarna, ale także, na przykład, trawę, buraki podawane przez ciebie lub przyprawioną tu i tam breberkę.

Kolory żółtka

Żółtko żółtych karotenoidów, które są niczym innym jak naturalnymi pigmentami, które powodują zażółcenie niektórych pokarmów. Podobnie jak jajko, w środku jest inny skarb, a zatem inny kolor żółtka. Jednocześnie ciemnożółte żółtko jest najcenniejszą rzeczą, która może zadowolić hodowcę kury lub zwykłą kolację tego przysmaku po wybiciu jajka. Jednak dopiero po rozbiciu skorupy stanie się jasne, które jajko jest mistrzem, a które nie.

  • Słabe żółtko. Być może zauważyłeś, że niektóre jajka mają żółtka . Zwłaszcza ten zakupiony w supermarkecie. Słabe żółtko wygląda na chorego i naprawdę jest tylko chore. Piersi są często jajami z gospodarstwa, gdzie lisy kurze są umieszczane w klatkach i karmione tylko mieszanką. Te kury nigdy nie widziały przysmaków w postaci skwarków, owoców i warzyw, nie mówiąc już o ich smaku.
  • Żółtko Pomarańczowe Dzięki temu kolorowi możesz być w stu procentach pewny, że jest zabarwiony suplementami diety, takimi jak glony lub chemikalia. To żółtko wygląda jakby właśnie wyszło z solarium. Zdecydowanie kura, która złożyła te jaja, nie była karmiona zielenią ani naturalną żywnością.
  • Żółtko ciemnożółte. Żółtka wydają się być pięknie żółte dzięki świeżej zielonej diecie, specjalnemu pokarmowi dla kur niosek, a także dzięki suplementom diety. Tarta marchew lub kukurydza mają również doskonały wpływ na ciemnożółte żółtko , które zawierają naturalne beta-karoteny, które sprawiają, że żółtko pięknie żółtawe.

Jaki kolor żółtka jest właściwy?

Czy chcemy więcej żółtego?

Jeśli jesteś hodowcą kur, doskonale wiesz, że żółtko żółtka jaj domowych nie ma sobie równych. Co właściwie jest z kolorem żółtek?

  • Natura Jeśli więc jego kolor zostanie osiągnięty w sposób naturalny, a nie chemiczny, to zdecydowanie chcemy. Naturalne substancje zwane ksantofilami, które zabarwiają nasze żółtko do ciemnożółtego do pomarańczowego, można znaleźć na przykład w lucernie, pokrzywie, trawie i burakach.
  • Chemia Co gorsza, gdy producent próbuje oszukać klientów, oferując im jajka z pięknymi żółtymi żółtkami, klient nie będzie wiedział, jak doszło do takiego koloru. Wiele jaj z dużych gospodarstw jest sztucznie zabarwionych szkodliwymi substancjami, które kury nioski otrzymują w lepszej paszy. Dlatego najlepiej jest dawać pierwszeństwo własnym jajom lub jajom od uczciwego domowego hodowcy kurczaków.

A jak najlepiej i najszybciej oddzielić żółtko od białka jaja? Spójrz na wideo, a przekonasz się, że nigdy nie było łatwiejsze.

Dopasowujemy się do Twoich potrzeb. Aby być jak najlepszym, potrzebujemy Twojej zgody na wykorzystywanie poszczególnych plików cookies oraz przekazywanie danych podmiotom trzecim. Kliknij "OK", aby wyrazić zgodę.

OK

Ustawienia plików cookie

Tutaj masz możliwość włączenia poszczególnych plików cookie zgodnie ze swoimi preferencjami.

Zgadzam się ze wszystkim