Piękno na powierzchni wody o nazwie łabędź

Blog Opublikowano 20.04.2020

Najcięższy ptak wodny, ale potrafi latać doskonale i unosić się nad powierzchnią wody, jest to duży łabędź.

Duży łabędź, być może dla wielu z was nowość, należy do rzędu ptaków z karbem. W przeciwieństwie do innych ptaków wyróżnia się rozmiarem, siłą, a przede wszystkim pięknem. Jej majestatyczny wygląd i ruch jest królewsko dostojny. Był i bardzo często jest przechowywany jako dekoracja parków i dużych ogrodów zamkowych. Dzięki swojemu wyglądowi zyskała wiele legend i bajek. Łabędzie stały się również popularnym grzebieniem zwierząt , aw Czechach ma wiele miast i herbów.

Profil łabędzia z bliska

  • Formularz Będziesz oczarowany śnieżnobiałym kolorem i pomarańczowym dziobem, na którym nosi czarny guz. Podczas lotu łabędź ma długą szyję, a eskadry wydają charakterystyczny hałas. Ich gęste pióra doskonale chronią je w zimnej wodzie i mrozie. W locie osiągają prędkość do 100 km na godzinę.
  • Jedzenie. Jak większość chrząszcza skarabeusza , łabędzie żywią się pokarmem roślinnym. Na wpół udomowione ptaki w pobliżu miast nie będą dziobać nawet chleba, który powinien mieć co najmniej trzy dni. Świeży spowodowałby nieprzyjemne problemy trawienne. To jest główny powód, dla którego łabędzie mają się dzisiaj bardzo dobrze. Ich liczba rośnie.


Rozpiętość skrzydeł łabędzia dochodzi do 2 m i powoduje głośny hałas podczas lotu.

Mały łabędź

Łabędzie są znane z tego, że mają partnera na całe życie. Szczenięta wylewają się w ciągu 36 dni, po czym wypływają ze swoimi mentorami. Łabędź może złożyć około 5 do 8 jaj, pojedynczo co 48 godzin. Poród czasami zajmuje pełne 16 dni, dzielna kobieta. Zarówno kobieta, jak i mężczyzna są przykładnymi rodzicami. Na przykład dbają o swoje potomstwo, opiekują się nimi i bronią ich. Młode pionki są ozdobione jasnobrązowym kolorem, który z czasem zmienia się, zwykle w ciągu roku, w biel.

Czego na pewno nie wiedziałeś o łabędziach

  • We wcześniejszych czasach łabędź był także symbolem boga Apolla.
  • Wszystkie łabędzie w Anglii własnością Królowej Anglii. Cała angielska rodzina regularnie uczestniczy w spisie ludności.
  • Jego upierzenie składa się z prawie 25 000 piór.
  • Są doskonałymi pływakami i nurkami, wytrzymają do trzech i pół minuty pod wodą .
  • Dorosły spożywa do 4 kg jedzenia w ciągu dnia .
  • Rozpiętość skrzydeł wynosi 2 m, waga samicy wynosi około 10 kg, a samce około 15 kg.

Dopasowujemy się do Twoich potrzeb. Aby być jak najlepszym, potrzebujemy Twojej zgody na wykorzystywanie poszczególnych plików cookies oraz przekazywanie danych podmiotom trzecim. Kliknij "OK", aby wyrazić zgodę.

OK

Ustawienia plików cookie

Tutaj masz możliwość włączenia poszczególnych plików cookie zgodnie ze swoimi preferencjami.

Zgadzam się ze wszystkim