Większy nie oznacza lepszego ani jajka pod lupą

Blog Opublikowano 20.04.2020

„Poczekaj na czas, jak gęś gęsia”. Czy kura wciąż nosi twoje małe jaja? Daj jej czas na dorastanie, a jaja na dorastanie.

Same jajka należą do żywności o najbardziej zrównoważonej zawartości substancji odżywczych ważnych i korzystnych dla ludzi. Każde jajko składa się z żółtka i białka jaja, nawet małe dziecko wie o tym. Jednak zawartość tych dwóch składników zawsze zależy od tego, co karmi kura. Przy prawidłowym i wysokiej jakości karmieniu kura nioska złoży jaja o pięknym głębokim żółtym kolorze. Na przykład wpłynie to na kolor żółtka, jeśli podasz swoim dziewczynom kawałek buraków lub jagód rokitnika w podajniku. Różnicę między jajkiem domowym a jajkiem klasy M można rozpoznać w sklepie za pomocą okna lub dotyku, bez konieczności wybijania jajka.

1: 1

Czy większe jajka są lepszej jakości? Nie, małe jaja mają taki sam skład jak duże. Różni się tylko stosunek żółtka do białego, przy czym zawartość żółtka jest w przybliżeniu taka sama we wszystkich jajach. Przede wszystkim zawartość białka rośnie wraz z rozmiarem jaja. Waga jaj kurzych wynosi na ogół od 30 do 90 gramów. Małe jaja są próbowane przez młode kury nioski, ich rozmiar oczywiście rośnie wraz z wiekiem kury .

Jajka można podzielić na cztery grupy wagowe, a mianowicie:

  • Klasa S. Jest to małe jajko o wadze do 53 g. Kury nioski są kładzione na początku nieśności. Pierwsze jaja od kur niosek są zazwyczaj najlepsze pod względem jakości. Wraz z wiekiem kury rośnie także waga złożonego jaja.
  • Klasa M. Wielkość jajka można oznaczyć jako średnią. Waga wynosi od 53 do 63 g. Jaja te są składane głównie przez kury trzymane w klatkach lub salach. Jest to najczęstsze jajko wielkości, które można znaleźć w zwykłym supermarkecie.
  • Klasa L. To już duże jaja. Waga waha się od 63 do 73 gramów. Kury, które je tolerują, mają doskonałe warunki hodowlane z dużą ilością wysokiej jakości paszy i dużą wybiegą. Ich właściciele wiedzą, że bez pracy nie ma ciastek - jajek.
  • Klasa XL. Wielkość tych jaj jest bardzo duża. Waga sięga 73 gramów i więcej. Niektóre kury mogą nawet złożyć jajko z dwoma żółtkami. Są to jednak nieprawidłowości, które rzadko występują.

Nieprawidłowość złożonych jaj czasami objawia się znalezieniem dwóch żółtek w jednym jajku.

Szczytowa i stała temperatura

Bardzo ważne jest, aby dobrze przechowywać jaja od kur. Lubią niestałą temperaturę od 5 ° C do 18 ° C. Naprawdę ważne jest, aby temperatura pokojowa była stała. Jeśli temperatura się waha, jajka zaczną rosnąć i powstanie pleśń. Nigdy nie myj skorupy, na przykład z suszonych kur, aby usunąć powłokę chroniącą ją przed środowiskiem zewnętrznym. Wszystkie jajka przechowujemy w paczkach z wywróconą końcówką. Jeśli chcesz dowiedzieć się o świeżości jaj, wystarczy szklanka czystej wody. Zanurz w nim jajka, a ten, który pozostaje na dnie, jest świeży, to, co unosi się, jest stare. Możesz obejrzeć eksperyment z jajkami w filmie na końcu tego artykułu.

Jajka na luzie

Czy znasz jaja złożone? Jest to nazwa handlowa jaj, która została wyznaczona przez producenta. Jaja te pochodzą ze ściółki, gdzie kury nioski mają znacznie lepsze warunki niż kury klatkowe. Mogą swobodnie wątpić w hali, czasem są wypuszczani na zewnątrz. Ta kura w żadnym wypadku nie jest zamknięta w klatkach, więc nie żyje w stresie. Więc jeśli trzymasz kurczaki, masz także fajne jajka, jeśli nie super.

Dopasowujemy się do Twoich potrzeb. Aby być jak najlepszym, potrzebujemy Twojej zgody na wykorzystywanie poszczególnych plików cookies oraz przekazywanie danych podmiotom trzecim. Kliknij "OK", aby wyrazić zgodę.

OK

Ustawienia plików cookie

Tutaj masz możliwość włączenia poszczególnych plików cookie zgodnie ze swoimi preferencjami.

Zgadzam się ze wszystkim