Naucz się dokładnie anatomii swoich kur

Blog Opublikowano 20.04.2020

Czy wiesz, że ciało twojego margla jest doskonale wyrafinowanym systemem? Wszystko jest dokładnie tam, gdzie powinno być.

Ptaki, w tym także domowy kurczak , pochodzą z tak zwanej gałęzi rozwojowej gadów. Sam kurczak różnił się od gadów zdolnością innego ciała do termoregulacji (to samo) i stworzył unikalny sposób (nie) latania, za pomocą piór i przebudowywał przednie kończyny w skrzydła. Jedyną rzeczą, którą kurczak odziedziczył po przodkach gadów, jest sucha skóra, czaszka typu gadów oraz metoda hodowli gadów. Różnią się jedynie opieką nad jajami i ich pisklętami, co możemy udowodnić poprzez gniazdowanie kur.

Charakterystyka kur

  • ich ciało jest pokryte piórami
  • przednie kończyny zamieniły się w skrzydła
  • podbicie kości stopione w biegaczu
  • płuca są przystosowane do oddychania
  • serce jest podzielone na dwie barwy i dwie komory
  • temperatura ciała jest stała
  • rodzi jaja ze skorupą wapniową
  • kura ogrzewa jaja własnym ciałem
  • kura nie ma zębów, ale jej układ trawienny jest doskonale rozwinięty


Trzy najważniejsze części ciała

  • Głowa Dorosła kura ma na skórze narośla, które popularnie nazywane są grzebieniami . W zależności od rasy grzbiety te mogą mieć różne kolory i kształty. Wzrost jest uważany za jedną z najważniejszych cech wyróżniających poszczególne rasy ptactwa domowego. To rodzaj symbolu piękna.
  • Stopy Dolna część kończyn dolnych nazywana jest biegaczem. Zazwyczaj nie są pokryte piórami, mają cienki kształt, a ich kolor zależy od rasy kury. W miejscu, które pokrywa pióra, nazywamy udo. Oprócz kur, koguty mają ostrogi po wewnętrznej stronie każdego biegacza. Prawie wszystkie rasy kur mają cztery palce. Trzy z nich są skierowane do przodu, a jeden skośnie do tyłu , zapewniając zwierzęciu większą stabilność podczas stania.
  • Pióra Mają doskonałe właściwości izolacyjne. Dzięki nim możesz mieć kurę na zewnątrz nawet w zimie. Przy wystarczającej ilości pokarmu kury są w stanie wytrzymać nawet bardzo niskie temperatury. Pióra są lekkie, ale jednocześnie bardzo mocne. Każde pióro ma trzy części: cierń, sztandar i pióro.


Większość kur ma cztery palce. Trzy z nich skierowane są do przodu, a ostatnia czwarta z nich skierowana jest do tyłu. Daje to kury pewność siebie podczas stania w miejscu.

Właściwy chwyt w odniesieniu do anatomii kur

Od czasu do czasu musisz nieść kurę lub po prostu wziąć ją w ramiona i na przykład sprawdzić jej zdrowie. Wiedz, że odpowiedni uchwyt działa cuda. Dlatego w poniższych krokach sprawdź, jak to zrobić.

N ejprve najpierw połóż rękę na odwrocie hen y - ona zazwyczaj zatrzymuje się na odpoczynek
2. Lekko pchnij kury do tyłu - kura zostanie umieszczona na ziemi, a ty będziesz mieć lepszą pozycję do rzucania, aby ją złapać
3. Teraz twoja kolej z drugiej ręki - wsuń ją pod kurę z przodu iz tyłu, abyś poczuł obu biegaczy między wyciągniętymi palcami

W praktyce wygląda to tak, jakbyś miał dwa palce u nóg. Pierwsza ręka pozostaje na grzbiecie kury, dzięki czemu kura nie trzepocze skrzydłami. W ten sposób możesz trzymać i przenosić drób bez paniki. Twój gęś jest zdecydowanie podnieść skrzydełka lub nóżki vzhůruno chwytów. Jest to dla nich dość denerwujące.

Możesz dowiedzieć się, jak to zrobić w naszym załączonym wideo. Więc idź na całość!