Naucz się dokładnie anatomii swoich kur

Blog Opublikowano 20.04.2020

Czy wiesz, że ciało twojego margla jest doskonale wyrafinowanym systemem? Wszystko jest dokładnie tam, gdzie powinno być.

Ptaki, w tym także domowy kurczak , pochodzą z tak zwanej gałęzi rozwojowej gadów. Sam kurczak różnił się od gadów zdolnością innego ciała do termoregulacji (to samo) i stworzył unikalny sposób (nie) latania, za pomocą piór i przebudowywał przednie kończyny w skrzydła. Jedyną rzeczą, którą kurczak odziedziczył po przodkach gadów, jest sucha skóra, czaszka typu gadów oraz metoda hodowli gadów. Różnią się jedynie opieką nad jajami i ich pisklętami, co możemy udowodnić poprzez gniazdowanie kur.

Charakterystyka kur

  • ich ciało jest pokryte piórami
  • przednie kończyny zamieniły się w skrzydła
  • podbicie kości stopione w biegaczu
  • płuca są przystosowane do oddychania
  • serce jest podzielone na dwie barwy i dwie komory
  • temperatura ciała jest stała
  • rodzi jaja ze skorupą wapniową
  • kura ogrzewa jaja własnym ciałem
  • kura nie ma zębów, ale jej układ trawienny jest doskonale rozwinięty


Trzy najważniejsze części ciała

  • Głowa Dorosła kura ma na skórze narośla, które popularnie nazywane są grzebieniami . W zależności od rasy grzbiety te mogą mieć różne kolory i kształty. Wzrost jest uważany za jedną z najważniejszych cech wyróżniających poszczególne rasy ptactwa domowego. To rodzaj symbolu piękna.
  • Stopy Dolna część kończyn dolnych nazywana jest biegaczem. Zazwyczaj nie są pokryte piórami, mają cienki kształt, a ich kolor zależy od rasy kury. W miejscu, które pokrywa pióra, nazywamy udo. Oprócz kur, koguty mają ostrogi po wewnętrznej stronie każdego biegacza. Prawie wszystkie rasy kur mają cztery palce. Trzy z nich są skierowane do przodu, a jeden skośnie do tyłu , zapewniając zwierzęciu większą stabilność podczas stania.
  • Pióra Mają doskonałe właściwości izolacyjne. Dzięki nim możesz mieć kurę na zewnątrz nawet w zimie. Przy wystarczającej ilości pokarmu kury są w stanie wytrzymać nawet bardzo niskie temperatury. Pióra są lekkie, ale jednocześnie bardzo mocne. Każde pióro ma trzy części: cierń, sztandar i pióro.


Większość kur ma cztery palce. Trzy z nich skierowane są do przodu, a ostatnia czwarta z nich skierowana jest do tyłu. Daje to kury pewność siebie podczas stania w miejscu.

Właściwy chwyt w odniesieniu do anatomii kur

Od czasu do czasu musisz nieść kurę lub po prostu wziąć ją w ramiona i na przykład sprawdzić jej zdrowie. Wiedz, że odpowiedni uchwyt działa cuda. Dlatego w poniższych krokach sprawdź, jak to zrobić.

N ejprve najpierw połóż rękę na odwrocie hen y - ona zazwyczaj zatrzymuje się na odpoczynek
2. Lekko pchnij kury do tyłu - kura zostanie umieszczona na ziemi, a ty będziesz mieć lepszą pozycję do rzucania, aby ją złapać
3. Teraz twoja kolej z drugiej ręki - wsuń ją pod kurę z przodu iz tyłu, abyś poczuł obu biegaczy między wyciągniętymi palcami

W praktyce wygląda to tak, jakbyś miał dwa palce u nóg. Pierwsza ręka pozostaje na grzbiecie kury, dzięki czemu kura nie trzepocze skrzydłami. W ten sposób możesz trzymać i przenosić drób bez paniki. Twój gęś jest zdecydowanie podnieść skrzydełka lub nóżki vzhůruno chwytów. Jest to dla nich dość denerwujące.

Możesz dowiedzieć się, jak to zrobić w naszym załączonym wideo. Więc idź na całość!

Dopasowujemy się do Twoich potrzeb. Aby być jak najlepszym, potrzebujemy Twojej zgody na wykorzystywanie poszczególnych plików cookies oraz przekazywanie danych podmiotom trzecim. Kliknij "OK", aby wyrazić zgodę.

OK

Ustawienia plików cookie

Tutaj masz możliwość włączenia poszczególnych plików cookie zgodnie ze swoimi preferencjami.

Zgadzam się ze wszystkim