Rasy mięsne kur lub rzeźni są zwykle hodowane w celu późniejszego przetworzenia na mięso. Charakteryzują się wyższą wagą i szybkim przyrostem masy.
Dobra pielęgnacja jest podstawą jakości mięsa
Często rasy rzeźne są również określane jako ciężkie . Aby dokonać kurczaki dobrych proporcjach i cieszył smaczne mięso, konieczne jest zapewnienie slepicícm jakości diety bogatej w białko i wystarczająco dużo miejsca na świeżym powietrzu. Uważaj na przekarmianie , kury będą tuczone, a mięso nie będzie tak dobre. Do użytku mięsnego nadają się zarówno rasy czyste, jak i rasy o łączonej produkcji i mieszańcach.
❶ Brahmánky
Ta bardzo stara rasa pochodzenia azjatyckiego możemy wyróżnić jako pionierską rasę z mięsem lub połączoną użytecznością. To Brahmánky uczestniczył w powstaniu wielu nowych ras rzeźnych. Ich siłą jest wytrzymałość i wytrzymałość , ale bez wysokiej jakości paszy z dużą ilością białek Brahmanky nie będzie można podnieść do wymaganej wagi i budowy ciała.
❷ Sasexky
Idealną rasą mięsną może być Sasexka . Kurczaki rosną bardzo szybko i dojrzewają w zaledwie osiem miesięcy. Ich waga często wynosi do 3 kg . Oprócz spożywania mięsa, Saksoni są również doskonałymi kurczakami-nosicielami. Opieka nie obejmuje żadnych specjalnych wymagań.
❸ Dorkinky
Angielka o bardzo delikatnym włóknistym mięsie, białym wyglądzie i dobrym smaku . Rasa może być doskonale udomowiona. Kury są dość samowystarczalne i same mogą łatwo zdobyć pożywienie, dlatego odpowiednie są dla nich większe zagrody z możliwością ruchu. Kura może dorastać do 3,1 kg . Od początku drugiej połowy XX wieku hodowcy Dorkinek zmniejszyli się, dziś są raczej rzadkie.
❹ kurek niebieski
Rasa mieszańcowa specjalnie hodowana zarówno do mięsa o wysokiej, jak i wysokiej jakości . Dorosła kura ma około 2,2 kg. Zapewnij wysokiej jakości karmę i dobre schronienie dla kurczaka. Niebieska kukurydza zdobi twoje podwórko, a jednocześnie będzie Ci służyć do spożywania mięsa.