Nie tylko kurze jaja są żywymi ludźmi. Gęś, kaczka, indyk, perliczka… Cały drób składa jaja, które warto poznać.
Smakuj jajka i inny drób przyniosą Ci wiele wrażeń dla smakoszy, a jeśli nic więcej, przynajmniej poszerzysz swoje horyzonty. Znajomość innych rodzajów jaj z pewnością sprawi, że będziesz hodować drób inny niż kury. Szkoda, że ofiarowują swoje ziemie tylko członkom królestwa kurczaków. Nawet taka gęś lub kaczka może wyciągnąć cię ze stereotypu hodowlanego.
❶ Kaczka
Niektóre rasy kaczek w ogóle nie latają podczas składania jaj . Kaczki mogą uhonorować swoich właścicieli zniesieniem do 200 jaj . Na przykład kaczka pekińska lub kampbelky . A jeśli weźmiemy pod uwagę, że ich jaja mogą być nawet dwa razy większe niż kury, to jest to przyzwoity wynik.
Ich jaja zawierają większe ilości witamin, wapnia, ale także białka i tłuszczu. Niektórzy hodowcy zalecają gotowanie tych jaj przez co najmniej 15 minut ze względu na zwiększone ryzyko zakażenia salmonellą . Jeśli trzymasz własne kaczki, które kontrolujesz , na pewno nie musisz obawiać się infekcji.
❷ Gęś
Jajka gęsie nie wszystkim smakują dobrze. Mają lekko oleistą konsystencję . Dlatego ten rodzaj jajka jest bardziej odpowiedni dla bułek, które zmiękną. Te same zasady dotyczą obróbki cieplnej, co w przypadku jaj kaczych .
❸ Turcja
Jaja indycze można stosować dokładnie tak samo, jak jaja kurze. Jeśli chcesz jajka na twardo z indyka, pamiętaj o przedłużeniu czasu gotowania. Jaja indycze są zwykle około 2 do 3 razy większe niż jaja kurze. Przeciętny indyk składa około 80 jaj rocznie.
❹ Przepiórka
Zwłaszcza przepiórka japońska . Inne gatunki wykorzystywane bardziej do dekoracji i jaja tolerować rzadko. Japońskie przepiórki dają do trzystu jaj rocznie. Utrzymuje się ją na jednej dziesiątej masy jaj od przeciętnej kury.
Jajka przepiórcze są jednymi z najkorzystniejszych pokarmów, jakie możesz zaoferować swojemu ciału. Są dosłownie usiane dobroczynnymi substancjami i doskonałymi wartościami odżywczymi. Jaja przepiórcze są często stosowane w niektórych krajach do leczenia chorób z powodu ich udowodnionego wpływu na zdrowie ludzi .
❺ Pearl
Ich jaja mają mniej więcej taką samą wagę jak jaja kurze. W przeciwieństwie do kur, mają dłuższy okres trwałości (do niewiarygodnych 11 miesięcy). Jajka koralików mają niezwykle twardą i mocną skorupę , która jest usiana ciemnymi plamami.
❻ Struś
Jajka strusie to wyjątkowa specjalność . Pięcioosobowa rodzina powoli je z jednego jajka, ponieważ ma około 20 razy większy rozmiar niż kura. To oznacza naprawdę duży omlet! Te jajka kryją kolejną osobliwość - proporcja żółtka , w zależności od białka, jest wielokrotnie wyższa niż w innych rodzajach jaj .
Wartość odżywcza i odżywcza jest bardzo zbliżona do jaj przepiórczych . Ogólnie rzecz biorąc, nie zaleca się gotowania, ponieważ taka regulacja zajmie naprawdę dużo czasu (co najmniej godzinę).
Jeśli chcesz ożywić hodowlę u niektórych członków królestwa drobiu, możesz również podziękować tym z naszej oferty .