Mięso z indyka jest jednym z ulubionych przysmaków i popularnym odrodzeniem menu dzięki bogactwu wariantów przetwarzania.
Turcja od dawna zaliczana jest do najlepszych potraw . Przede wszystkim ze względu na dużą różnorodność i bogactwo składników odżywczych i odżywczych, które zapewnia konsumentom.
Ponadto, co zwiększa jego zużycie , odgrywa niską zawartość tłuszczu i wysoką zawartość białka (co pomaga przywrócić komórki ludzkiego ciała). Dlatego regularne kończy się na talerzu osób zainteresowanych własnym zdrowiem. Nadaje się również dla osób, które ze względów zdrowotnych muszą przestrzegać ścisłej diety .
Podstawowy podział mięsa indyczego
Zasadniczo mięso indycze dzieli się na dwie grupy. Na białym i ciemnym mięsie . Obie grupy mają różną strukturę i smak mięsa . Białe i ciemne mięso służy indykom do różnych celów i zawiera różne włókna białkowe .
Mięso z indyka białego
- Znajdziesz go na piersi i na skrzydłach indyków.
- T części mięśni HESE składają się głównie z włókien mięśniowych białych (stąd nazwa białe mięso).
- Mięso z białego indyka służy do szybkiego rozwoju energii , ale mięsień ten łatwo się wyczerpuje .
Mięso z ciemnego indyka
- Znajduje się na nogach i udach indyków.
- Indyki poruszają się tylko z powodu nóg, które muszą wytrzymać duże obciążenie i cały dzień. Dlatego mięśnie nóg składają się z czerwonych włókien mięśniowych .
- Rozwijają się z małą prędkością, ale cechuje je wytrzymałość . Dlatego ciemne mięso charakteryzuje się ciemnym kolorem i bogatym smakiem .
Tłuszcz z indyka
Chociaż mięso indycze nie zawiera zbyt dużej ilości tłuszczu , jego skład jest znacznie zdrowszy niż tłuszcz wieprzowy lub wołowy. Zawiera więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych , pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi i utrzymuje nasze tętnice w dobrej kondycji.
Ciekawe fakty o mięsie z indyka
- Mięso z ciemnego indyka zawiera więcej kalorii (czyli więcej energii) niż białe.
- Ogólnie rzecz biorąc, znajdziesz mniej kalorii w indyku, więc pasuje do twojej diety .
- Ciemny rodzaj mięsa indyczego jest bogatszy w witaminy i minerały .
- Turcja jest doskonałym źródłem selenu i bogatym źródłem sodu .
- Indyki, które pozostały na pastwisku w okresie tuczu, mają wyższą zawartość kwasów omega 3 niż inne indyki.