Czy zdarzyło ci się kiedyś rozbić świeże jajko i znaleźć w nim jedną lub dwie plamy krwi, które wyglądały jak drobinki?
Jeśli trzymasz własne kury lub kupujesz jajka od jednego z rolników (po prostu jeśli regularnie otrzymujesz uczciwe domowe jajka w rękach), prawdopodobnie już spotkałeś te miejsca w jajach . I ani razu. Rozbijasz jajko i widzisz krwawe (lub mięsiste) miejsce na żółtku lub w jego pobliżu. Ale co to jest?
Najczęstsze uprzedzenia
Wiele osób uważa, że te miejsca oznaczają, że jajo leżące w misce zostało zapłodnione . Co nie jest prawdą. Lub, że nie jest to jeden i wskazuje na jego wadę , co również nie jest prawdą.
Krwawe lub mięsiste plamy obecne w jajku nie wskazują na wadę.
Jak to naprawdę jest z plamami krwi
- Punkt krwi w jajku jest całkowicie nieszkodliwy . Nie oznacza to również automatycznie, że jajo jest zapłodnione. Te plamy krwi są spowodowane niewielkim pęknięciem jajników podczas tworzenia jaj .
- Jeśli znajdziesz krew w jajku bezpośrednio lub w białku jaja , wówczas żyła pękła na późniejszym etapie powstawania jaja w jajowodzie .
- Ten „problem” może mieć predyspozycje genetyczne .
- Występują również z powodu stresu . Nawet jeśli nie zapewnisz kurom wystarczającej ilości wody , małej ilości pożywienia lub niskiej jakości pożywienia, złych warunków życia lub głośnych dźwięków , braku składników odżywczych .
- Może się również zdarzyć regularnie u kur, gdzie można spodziewać się, że wkrótce zakończy się nieśność .
- Często występują u kurczaków o rozsądnej długości światła w dzień iw nocy . Jeśli pisklęta kurcząt, zostaw je co najmniej 8 godzin dziennie w ciemności. Zbyt długi jasny dzień nie pozwala kurom na wytwarzanie wystarczającego poziomu melatoniny , co jest bardzo ważne dla ich życia.
Krew w jajku nie zakłóca konsumpcji
Plamy krwi znajdują się w mniej niż 3% jaj . Rzadko się zdarzają. Możesz znaleźć te jajka w sklepach jako prawdziwą rzadkość. Wszystkie jajka, przed pójściem do lady, są oświetlone, a te z plamami krwi są odrzucane bez litości. Chociaż możesz je łatwo spożywać .