Czescy hodowcy od dawna zajmują wiodącą pozycję w międzynarodowych rankingach hodowlanych.
Czescy hodowcy od dawna są światowym liderem w hodowli zwierząt gospodarskich , w tym naszym ulubionym drobiem . Jesteśmy w pierwszej dziesiątce narodów na świecie pod względem wydajności, z której korzystają zwierzęta.
Czechy = tradycyjny hodowca drobiu
Potwierdza to fakt, że hodowla w tym kraju była intensywnie poświęcana przez wiele lat. Od 1918 r., Po utworzeniu Republiki Czechosłowackiej, prowadzono hodowlę drobiu . Jak dotąd głównie w małych gospodarstwach . W tym czasie nie istniały duże fermy drobiu. Rafinacja była bezpośrednio wspierana przez państwo.
Sukces ówczesnych hodowców mówi o tym, że w naszym kraju odbywały się przejażdżki od pierwszych konkursowych kur niosek. W tym konkursie przetestowano wyniki różnych ras kur .
Chociaż wydajność była bardzo znikoma w porównaniu do dzisiejszych danych, popularność hodowli drobiu w tym czasie była niesamowita. Przez lata hodowcy koncentrowali się na zwiększeniu liczby nieśności (i już w okresie przedwojennym).
Hodowla drobiu mieszańcowego służącego jako zapas mięsa miała miejsce dopiero w latach 60. XX wieku.
Mięso drobiowe zyskuje na popularności
Kolejnym czynnikiem, który ma duży wpływ na naszą pozycję na szczycie rasy jest to, że jako naród lubiliśmy mięso drobiowe . Jest to rosnąca preferencja i ludzie coraz częściej rozpoczynają własną hodowlę . Kupują trochę kurczaka i kaczki do domu .
W rezultacie Republika Czeska zajmuje pierwsze miejsce na świecie pod względem produkcji mięsa drobiowego .
Ciało przyszłości
Mięso drobiowe jako żywność ma silną przyszłość. Kurczaki są karmione krótko (chociaż ten czynnik ulegnie zmianie w przyszłości), a karma dla drobiu zawiera komponenty bezkonfliktowe w zakresie żywienia i higieny.
Co więcej, paszę zwykle wytwarza się z produktów uprawianych na naszym terytorium, co znacznie obniża koszty. Na przykład podstawą paszy jest ziarno, które wyrosło na naszych polach.