Kury nie lubią siedzieć na jajach, więc ich hodowla staje się trudniejsza. I są gatunkami zagrożonymi.
Ojczyzną tej rasy jest Styrian Sulmtal w Austrii, gdzie do dziś utrzymuje się hodowla ze starych styryjskich stylów. Przed rozmnażaniem celem było uzyskanie dużych i ciężkich kur. Z procesu hodowli wyszła kura o szerokim i głębokim ciele i wyprostowanej postawie. Sulmale to rzadkie rasy . Występuje rzadko i jest uważana za rasę wysoce zagrożoną .
Piękno biało-brązowe
Najwyższe występowanie występuje w kolorze złotej pszenicy i bieli. Ta kombinacja jest szczególnie atrakcyjna. Szczególną cechą w sulmtálek małego pęczka które zdobią ich głowy. I leży na czubku głowy. To również tworzy małą przestrzeń dla grzbietu . Tworzy prosty grzebień z 4-6 zębami. Ich twarz jest lekko pokryta małymi ustami .
Moorhen waży około 3,5 kg, koguty więcej o 4 kg. Należy do bardziej odpornych ras . Mają średnio wysoki ogon . Skóra i stopy są białe.
Trzymamy sulmtálku
Chociaż kury należą do stosunkowo dużych ras , łatwo je oswoić . Mają spokojny charakter i są odporne na warunki pogodowe i zmiany klimatu . Mimo swojej większej wagi jest jednym z wielkich pilotów . Dlatego nie zapomnij przyciąć skrzydeł lub odsłonić większe ogrodzenie.
Hodowla sulmtálek jest dość skomplikowana, ponieważ kura nie lubi siedzieć na jajach . Jednak wyklute kurczaki rosną szybko, a ich hodowla przebiega bezproblemowo . Moorhen doceni duże pomieszczenia, w których sami z łatwością znajdą jedzenie.
Doskonałe kury nioski z gwarancją jakości
Typ Sulmalsky należy do ras o połączonej wydajności . Chociaż kura ma średnią masę , są doskonałymi kurami niosek . Składają do około 180 jaj. Jajka są ubrane w kremowy płaszcz z jasnobrązowym odcieniem. Masa jaj wynosi około 55 g.
Ich mięso to dosłownie uczta, soczysta i delikatna. Do uboju można użyć siarki w ciągu 6 do 8 tygodni.