Czy jesteś małym hodowcą i nie wiesz, którą rasę indyków wybrać do hodowli? Przed podjęciem szerszego przeglądu.
Chociaż czescy hodowcy najczęściej spotykają się z białym indykiem , mają indyki (a także kury) kilka ras . Z którego możesz wybierać i doświadczać piękna różnorodności , biegając po ogrodzie, kilka ras indyków , a nie tylko rasy białej.
1. Biała pierś z indyka
Jest to tak zwana nowoczesna rasa indyków . Ze wszystkich ras białe szerokie piersi najlepiej nadają się do hodowli na dużą skalę . Dzięki precyzyjnej hodowli indyki te mogą stosować minimalną paszę i przekształcać ją w maksymalne korzyści. Oraz w postaci szybkiego wzrostu i doskonałą konformacji.
Te korzyści rozwojowe są kosztem zdrowia indyka . I nie mogą obejść się bez problemów. Ze względu na szybki wzrost chodzenia szerokiego zasięgu źle, nie może latać, cierpi na podatność na choroby . Nie mogą się rozmnażać. W rezultacie ich mięso nie smakuje tak dobrze, jak inne rasy indyków.
Inna sytuacja ma jednak miejsce, jeśli weźmiesz indyka z szerokimi piersiami do swojego domu na podwórku. W gospodarstwach gra się prędkością i maksymalnymi korzyściami , więc mięso na rynkach nie jest tak dobre, jak to, co można samemu hodować w domu w postaci indyka.
2. Red-tailed indyk (Bourbon)
Oferuje on (tak, zgadliście) pierze czerwony kolor i białe pióra na ogonie. Czerwone indyki (w języku angielskim Bourbon Reds) pochodzą z Bourbon County, Kentucky. Pierwsza hodowla odbyła się około 1800 roku.
Ta rasa słynie z doskonałego, mięsnego smaku i jest uważana za jedną z najlepiej smakujących ras indyków, jakie można hodować na mięso. Indyki dorastają do 10,5 kg, a indyki około 5,5 kg.
3. Turcja naraganset
Pochodzi z Rhode Island w Stanach Zjednoczonych. Należy do ciężkich ras indyków . Waga indyków wynosi około 15 kg, a indyków około 8 kg. Jest w kolorze czarno-szarym. Niedługo będziesz miał pieczeń z tego indyka, ponieważ szybko rośnie i jest owinięty wokół mięśnia .
4. Karzeł biały indyk
Względnie młoda rasa , która została wyhodowana w latach 60. XX wieku w USA. Nawet jeśli nie pokroisz indyka z tego indyka , całe jego mięso doznaje smacznego i charakterystycznego smaku. Turcja waży około 9 kg, indyki 5 kg. Indyki karłowate mają spokojny charakter i rozmnażają się skromnie .
O innych rasach indyków odpowiednich dla małych hodowców można znaleźć pod tym linkiem .