Przyszłość kurczaka: szybcy już nie latają

Blog Opublikowano 20.04.2020

Dość wolno rosnący kurczak = najbliższa przyszłość kur. 47-dniowe pisklęta zadzwoniły na półkach.

Przez lata duże korporacje z branży kurnej uwiodły kota o otwartej równowadze. Gra polegała na tym, kto tworzy najszybciej rosnącego kurczaka o najwyższej wadze docelowej. Konkurs między korporacjami poszedł tak daleko, że na półkach sklepowych zaczęli pojawiać się prawdziwi maratończycy z kurczaka.

Od jajka do talerza w niewiarygodne 47 dni. Honorowy występ (kurczak i hodowcy). To nie są kurczęta, ale kury z dużą ilością mięsa. Jednostki rzeźne ważą około 3 kg.

Mniejsze porównanie: nawet w latach 60. kurczaki osiągnęły masę tuszy ponad dwa miesiące (średnio 65 dni) i ważyły tylko połowę dzisiejszych kurczaków.

Dzisiaj brojler do mięsa

Ogromna większość kurczaków jest narażona na tak szybki wzrost , że tracą zdolność chodzenia, gdy zbliżają się do masy tuszy. Ich małe nogi po prostu nie są w stanie wytrzymać szybko przybranej wagi. I te brojlery z e co roku na całym świecie sprzedano, zdumiewające 62 miliardy.

Jasne jutro w życiu kur

Procedury te zaczynają powoli, ale z pewnością zadzwonić klątwą śmierci. Trend wolno rosnących kur powoli wkrada się w świat. Firmy spożywcze i łańcuchy żywnościowe wymagają wolno rosnących kurczaków o niższej masie . Palacze mogą cieszyć się życiem i chodzić bez problemów. I każdy hodowca wie, że co najmniej trochę szczęśliwsza kura = smaczniejsze mięso.

Szczęśliwsze kury = smaczniejsze mięso.

☻☻☻

Alpha, hodowla omega

Powiedziałbym, nie ma problemu, wokół tego wzoru jest dużo roju. Znowu błąd. Korporacje nie wybaczą sobie głębokiego procesu hodowlanego nowego modelu kury. Wystarczy przejrzeć wyimaginowany katalog komponentów i wskazać niektóre z głównych cech, które powinna nosić nowa kura. Doskonała budowa, większe uda, solidne stopy, wolniejszy wzrost. Wystarczy zaznaczyć i „produkcja” idzie.

Co z nową kurą?

Nowe kurczęta trzymane do produkcji mięsa w gospodarstwach będą o około jedną piątą lżejsze, aby stopy mogły poradzić sobie z ich wagą. Ta procedura zabija dwa ptaki jednym strzałem. Kupujący otrzymają pożądane smaczne ochraniacze mięsa i zwierząt , przynajmniej częściowo, tak jak nazywają je od dziesięcioleci. Po bardziej humanitarnym traktowaniu kur .

Ta procedura jest już szeroko stosowana, na przykład u bydła, gdzie nabywcy mięsa wymagają takiego samego odzysku jak u drobiu. Nowy model kurczaka w USA jest już powszechnie oferowany na sprzedaż, a jego popularność stale rośnie. Zobaczymy, jeśli chodzi o nasze farmy.

Dopasowujemy się do Twoich potrzeb. Aby być jak najlepszym, potrzebujemy Twojej zgody na wykorzystywanie poszczególnych plików cookies oraz przekazywanie danych podmiotom trzecim. Kliknij "OK", aby wyrazić zgodę.

OK

Ustawienia plików cookie

Tutaj masz możliwość włączenia poszczególnych plików cookie zgodnie ze swoimi preferencjami.

Zgadzam się ze wszystkim