Dość wolno rosnący kurczak = najbliższa przyszłość kur. 47-dniowe pisklęta zadzwoniły na półkach.
Przez lata duże korporacje z branży kurnej uwiodły kota o otwartej równowadze. Gra polegała na tym, kto tworzy najszybciej rosnącego kurczaka o najwyższej wadze docelowej. Konkurs między korporacjami poszedł tak daleko, że na półkach sklepowych zaczęli pojawiać się prawdziwi maratończycy z kurczaka.
Od jajka do talerza w niewiarygodne 47 dni. Honorowy występ (kurczak i hodowcy). To nie są kurczęta, ale kury z dużą ilością mięsa. Jednostki rzeźne ważą około 3 kg.
Mniejsze porównanie: nawet w latach 60. kurczaki osiągnęły masę tuszy ponad dwa miesiące (średnio 65 dni) i ważyły tylko połowę dzisiejszych kurczaków.
Dzisiaj brojler do mięsa
Ogromna większość kurczaków jest narażona na tak szybki wzrost , że tracą zdolność chodzenia, gdy zbliżają się do masy tuszy. Ich małe nogi po prostu nie są w stanie wytrzymać szybko przybranej wagi. I te brojlery z e co roku na całym świecie sprzedano, zdumiewające 62 miliardy.
Jasne jutro w życiu kur
Procedury te zaczynają powoli, ale z pewnością zadzwonić klątwą śmierci. Trend wolno rosnących kur powoli wkrada się w świat. Firmy spożywcze i łańcuchy żywnościowe wymagają wolno rosnących kurczaków o niższej masie . Palacze mogą cieszyć się życiem i chodzić bez problemów. I każdy hodowca wie, że co najmniej trochę szczęśliwsza kura = smaczniejsze mięso.
Szczęśliwsze kury = smaczniejsze mięso.
☻☻☻
Alpha, hodowla omega
Powiedziałbym, nie ma problemu, wokół tego wzoru jest dużo roju. Znowu błąd. Korporacje nie wybaczą sobie głębokiego procesu hodowlanego nowego modelu kury. Wystarczy przejrzeć wyimaginowany katalog komponentów i wskazać niektóre z głównych cech, które powinna nosić nowa kura. Doskonała budowa, większe uda, solidne stopy, wolniejszy wzrost. Wystarczy zaznaczyć i „produkcja” idzie.
Co z nową kurą?
Nowe kurczęta trzymane do produkcji mięsa w gospodarstwach będą o około jedną piątą lżejsze, aby stopy mogły poradzić sobie z ich wagą. Ta procedura zabija dwa ptaki jednym strzałem. Kupujący otrzymają pożądane smaczne ochraniacze mięsa i zwierząt , przynajmniej częściowo, tak jak nazywają je od dziesięcioleci. Po bardziej humanitarnym traktowaniu kur .
Ta procedura jest już szeroko stosowana, na przykład u bydła, gdzie nabywcy mięsa wymagają takiego samego odzysku jak u drobiu. Nowy model kurczaka w USA jest już powszechnie oferowany na sprzedaż, a jego popularność stale rośnie. Zobaczymy, jeśli chodzi o nasze farmy.