Wypróbuj nietradycyjny sposób przechowywania jaj. Z pewnością spodoba ci się ta metoda zaraz po pierwszym doświadczeniu.
Powoli, ale na pewno zbliżamy się do okresu, w którym kopane będą domowe jaja , może dwa. I nie będziesz wiedział, gdzie położyć jajka. Wypróbuj zamrażarkę . Prawda Bardzo nietypowa metoda przechowywania . Ale będziesz mógł cieszyć się jajami przez cały rok bez ograniczeń.
Jak to zrobić
Istnieje kilka sposobów, aby wybrać ten, który najlepiej Ci odpowiada, lub wypróbować kilka. Żadne nie jest skomplikowane.
Vejce Całe jajko
Przygotuj jajka, które chcesz zatrzymać, i stopniowo wrzuć je do pojemnika. Tam lekko wymieszaj, aby połączyć żółtko z białkiem . Następnie pozwól, aby ubite jajka stały w misce. Podczas mieszania dostało się do nich dużo powietrza i musi ono zniknąć z jaj przed zamrożeniem. Następnie wlej jajka do kubków do robienia lodu . Gdy zamarzną, możesz obrać je z patelni do torby, która jest trwale umieszczona w zamrażarce .
Wskazówka dla początkujących: Na początek ubij jedno jajko i napełnij je kostką lodu. Odlicz, ile jedno jajko bierze kostki. Podczas gotowania będziesz wiedział, ile kostek = jedno jajko .
Bíl Zamrożenie białka jaja
Niektóre potrawy zawierają tylko białka jaj , więc możesz je zamrozić osobno. Znowu dobrze jest pamiętać, ile kostek zabiera białe jajko, aby ułatwić Ci dozowanie .
③ Zamrozić żółtko
Zamrożenie samego żółtka jest nieco bardziej problematyczne niż białko jaja. Pojedyncze żółtko jaja ma tendencję do wysychania i kurczenia się w zamrażarce. I będzie trudny w użyciu.
Żółtko przed podaniem doprawić zamrażarce. Przygotuj niektóre żółtka na słone, a niektóre na słodkie potrawy. Połóż łyżkę cukru lub łyżkę soli na jednej filiżance żółtek jaj. I zamrozić jak wyżej. Aromatyczne żółtko zachowuje odpowiednią konsystencję .
Długość przechowywania i rozmrażanie
Jajka przechowywane w ten sposób pozostaną świeże przez rok . Jeśli to konieczne, zawsze usuwaj wymaganą ilość kostek z zamrażarki i rozmrażaj przez noc w lodówce. Nie zapomnij o dokładnej obróbce cieplnej. Odtłuszczone białka można rozmrażać w temperaturze pokojowej. Potem lepiej biczują.
Porady na końcu
- Jajka na twardo. Zamrażanie jaja gotowane z góry lutowaniu nie jest najlepszym sposobem. Jajka są wtedy gumowate, a jednocześnie wodniste i twarde.
- Surowe jajka w skorupkach. Jajko w skorupce rozszerza się z powodu mrozu (jajo zawiera dużą część wody), co zakłóca skorupę i jajko może wyciec podczas zamrażania.