Spójrz na inne okoliczności, że jako hodowca okruchów z kurczaka musisz uważać.
W poprzednim odcinku, najczęstsze przyczyny przedwczesnej śmierci kurczaków, przyjrzeliśmy się przyczynom genetycznym i niektórym przyczynom wynikającym ze złej organizacji i źle ustalonych warunków wylęgu i hodowli tuż po wykluciu.
2. Przyczyny organizacyjne
Wrócimy do przyczyn organizacyjnych dla części. Nieprawidłowo ustawiona temperatura to nie jedyny błąd, jaki możesz popełnić, wychowując małe kurczaki.
Zatrucie
Świeże kurczaki są naprawdę podatne na każdy błąd. Możesz zatruć je jedzeniem , którego nie zaniedbujesz jego jakości i świeżości . Dorosłe kury mogą tolerować dawkę gorszej paszy, ale dla małego kurczaka jest to duże obciążenie dla organizmu.
Zatrucie jest również spowodowane solą , która jest trudna do przetworzenia dla małych kurczaków. Ponadto może wystąpić zatrucie gazowe , dlatego konieczne jest trzymanie miękiszu z kurczaka w wentylowanym miejscu .
Kontuzje
Podczas obchodzenia się ze świeżymi kurczakami należy zachować szczególną ostrożność.
Głód
Początkowo musisz sprawdzić kurczaki pod kątem jedzenia lub od czasu do czasu namoczyć ich dzioby. W pierwszych tygodniach życia młodzi nie są w stanie gromadzić tłuszczu , więc łatwiej jest im głodzić.
Mało miejsca
Kurczaki są zbyt ściśnięte i mogą podeptać . Dbają również o mokrą pościel, której starają się unikać.
Wysoka wilgotność
Powoduje różne bakterie i infekcje .
Drapieżniki
Dobrze zabezpiecz obszar, w którym trzymasz kurczaki. Uważaj na wszelkie szkody , zwłaszcza szczury, psy, koty.
3. Przyczyny żywieniowe
Ważną rolę odgrywa kurczęta w składzie paszy , ale także wody , która musi otrzymać wystarczającą ilość. Woda przenosi wszystkie składniki odżywcze, które kurczak otrzymuje do organizmu. Bez tego funkcja wchłaniania składników odżywczych byłaby ograniczona.
Wysoki niedobór witamin (zwłaszcza A, kompleks B, C, D, E, K) oznacza pewną śmierć . Ich brak zatrzymuje wzrost, powoduje krzywicę, niedokrwistość i wiele innych chorób i wad rozwojowych, utratę masy ciała, niedokrwistość.
4. Przyczyny spowodowane chorobą
Jeśli nie utrzymasz środków sanitarnych , istnieje duże prawdopodobieństwo, że kurczaki umrą. Dostają różne infekcje w swoich ciałach, którym nie są w stanie się oprzeć. Uważaj na zepsute jedzenie, częste podmiany wody, pościel. Kurczaki nie mają silnej odporności .