Wylęganie i hodowla własnych piskląt zawsze wiąże się z pewnym ryzykiem. Przeczytaj o nich i bądź przygotowany.
Wiosna w pełnym rozkwicie jaja wylęgowe gotowe. Z niektórymi niejedzącymi mógł być tego samego dnia w wylęgarni . Być może myślałeś, że wyklujesz wylęganie się kurcząt w tym roku, ponieważ w zeszłym roku stało się to całkowitą katastrofą.
Podniecenie związane z nadejściem nowych żółci zastąpiło rozczarowanie zniszczeniem wysokiej śmierci okruchów kurczaka. Tak, to duży cios dla hodowców. Ale to doświadczenie przynosi owoce. Spójrz na najczęstsze przyczyny wczesnej śmierci kurczaków i dowiedz się, co dalej robić lub czego unikać.
Przyczyny przedwczesnej śmierci podrobów drobiowych można streścić w czterech dużych grupach, a mianowicie:
1. Przyczyny genetyczne
2. Przyczyny organizacyjne
3. Przyczyny żywieniowe
4. Przyczyny spowodowane chorobą
1. Przyczyny genetyczne
Mówiąc o przedwczesnej śmierci kurczaków, należy również wziąć pod uwagę przyczyny genetyczne . Drób może rozwinąć do 21 mutacji niosących śmierć. Jeśli u kurczaka rozwinie się jakakolwiek mutacja powodująca śmierć, śmierć zwykle następuje w trzecim tygodniu inkubacji. To zależy od stopnia nieprawidłowości, które powoduje mutacja.
Kurczaki z poważnymi wadami genetycznymi giną co najmniej 2–3 dni przed planowanym czasem wyklucia.
2. Przyczyny organizacyjne
Wynikają one ze źle ustalonych warunków, z których kurczęta muszą się wykluwać lub we wczesnych dniach życia, kiedy są najbardziej narażone na błędy hodowlane .
Wysoka temperatura
Jeden z najczęstszych błędów, a zatem przyczyna przedwczesnej śmierci . Wysoka temperatura powoduje odwodnienie kurcząt. Ciało tych żółtych kulek składa się w około 70% z wody. Ciepło powoduje radykalną utratę wody z organizmu. Śmierć przenosi granice, gdy woda w ciele zostaje zredukowana do 10%.
Niska temperatura
• Zimno lub zapalenie płuc: Naprawdę niska temperatura powoduje zapalenie płuc , które jest śmiertelne dla małych kurczaków.
• Śmierć włóczęgów : jeśli kurczęta nie będą rozprowadzać wystarczającej ilości ciepła w wymaganej temperaturze , będą się łączyć, albo ze sobą, albo ze źródłami ciepła. Gdy kurczęta są przyciśnięte do siebie, może wystąpić pedałowanie.
Aby zapobiec śmierci z powodu złej temperatury, przestrzeń, w której kurczaki osiadają po wykluciu, jest ogrzewana na dzień przed przemieszczeniem się kurczaka. Po umieszczeniu obserwuj zachowanie kurczaków , niezależnie od tego , czy ściskają się razem, czy szukają chłodnych kątów , konieczna jest zmiana temperatury.
Możesz przeczytać o innych przyczynach przedwczesnej śmierci kurczaków w następnej sekcji, które można znaleźć w tym linku.