Poznaj drugą stronę klatki

Blog Opublikowano 20.04.2020

Przyjrzyj się najpopularniejszej metodzie hodowli kur niosek w Czechach.

Wiele osób uważa, że metoda hodowli klatkowej odstrasza sposób, w jaki przemysł i spożycie przez ludzi mogą traktować zwierzęta, aby uzyskać potrzebny im produkt przy minimalnych kosztach . W tym przypadku jajka . Inni uważają te warunki za odpowiednie.

Od 2012 r. Hodowla w klasycznych klatkach jest zakazana we wszystkich państwach członkowskich Unii Europejskiej. Klatki te zapewniały kurom mniej miejsca niż papier A4. Dyrektywa nakazała wszystkim gospodarstwom przejście z klatek bateryjnych na klatki wzbogacone , które zapewniają kurom lepszą alternatywę dla życia. Jednak nie są dla nich wygrane. Do czasu wejścia w życie dyrektywy mógł pan zauważyć nagły wzrost cen jaj .

Wzbogacone klatki

Co sprawia, że te klatki są lepsze niż zwykłe klatki:

• więcej miejsca

• zawierają gniazda do układania

• mieć systemy karmienia i karmienia

• zawierają okonie

• kosz na śmieci

• możliwość szlifowania pazurów

Duże gospodarstwa starają się jednak oszczędzać pieniądze, dlatego w dużej mierze zaniedbują warunki dyrektywy, aby konsumenci mogli kupić najtańsze jaja. Pomimo faktu, że w przypadku stwierdzenia zaniedbania w kontroli przez Państwową Administrację Weterynaryjną , firmy ryzykują kilka milionów grzywien.

Po co banować klatki

W Czechach w gospodarstwach klatkowych jest około 3,7 miliona kur niosek . Obrońcy, którzy walczą o lepsze życie zwierząt w dużych gospodarstwach, nadal są niezadowoleni i domagają się całkowitego zamknięcia hodowli klatkowej. Na przykład Niemcy i Szwajcaria podjęły ten krok dobrowolnie.

Życie w klatce jest wyjątkowo frustrujące dla kur. Kury cierpią z nudów, nie mają naturalnego ruchu, nie mogą rozciągać skrzydeł. W ogólnej rozpaczy zdejmują sobie nawzajem pióra lub pocierają je o klatkę. Zwłaszcza jeśli hodowcy umieszczają w klatkach więcej kur niż pomieszczenie jest przeznaczone. Na pierwszy rzut oka kura jest niezdrowa przy braku witalności.

Jajka w klatkach

Jeśli masz w cudzysłowie zaszczyt skosztowania jaja w klatce, a przede wszystkim porównanie go z jajami domowymi lub jajami z innych rodzajów hodowli , to wiesz, że wynik jest nieporównywalny. Jajka są matowe, bez smaku lub nawet z dziwnym posmakiem. Gotowane żółtko lub jajecznica mają białawy kolor, aż jajka w pełnym żółtym kolorze dalekie są od zdrowych kur.

Wynika to nie tylko ze sposobu hodowli , ale również z diety, którą otrzymują kury. W swoim życiu widzi tylko mieszanki paszowe najtańszej postaci. Nie mają okazji wybrać zielonego ani żuka. Zróżnicowane i wysokiej jakości jedzenie nadaje jajom doskonały smak.

Jeśli chcesz poznać smak prawdziwych jajek, nie bój się rozpocząć hodowli kur . Możesz również rozpocząć swoją trzodę dzięki naszym kurom, które możesz kupić na tej stronie .

cbar.basic.headline

Dopasowujemy się do Twoich potrzeb. Aby być jak najlepszym, potrzebujemy Twojej zgody na wykorzystywanie poszczególnych plików cookies oraz przekazywanie danych podmiotom trzecim. Kliknij "OK", aby wyrazić zgodę.

cbar.button.agree

Ustawienia plików cookie

Tutaj masz możliwość włączenia poszczególnych plików cookie zgodnie ze swoimi preferencjami.

Zgadzam się ze wszystkim Odmítnout vše