Dlaczego rolnicy tak bardzo lubią tego specjalnego zwierzaka? Dowiedz się o tym i ekscytuj się ich hodowlą.
Perły przed udomowienia pierwotnie przekroczył stepy Afryki. Dzięki starożytnym Egipcjanom ten niewielki drób został już udomowiony przez 3000. lata przed Chrystusem. Popularność koralików nasiennych utrzymuje się nawet po tysiącleciach. Co jest w nich takiego wyjątkowego?
Mięso i znowu mięso
Odpowiedź jest prosta. Mięso Ma niepowtarzalny smak z aromatem przypominającym dzicz . Udział tłuszczu w mięsie jest mniejszy niż u innego drobiu. Możesz przenieść zawartość tłuszczu w kulkach nasion. Jeśli ograniczysz ruch koralików (umieścisz je w mniejszej obudowie), staną się bardziej tuczone. Jesienią koraliki mają również więcej tłuszczu, gdy ich ciała przygotowują się na zimę.
Nie zapomnij o jajkach
W kuchni można również użyć jajek , które w porównaniu do jajek zyskują na znaczeniu inny drób. Mają znacznie grubszą skorupę, co jest oznaką dłuższego życia jaja i mniejszego ryzyka uszkodzenia jaja. Podaje się, że mogą one trwać do 11 miesięcy w odpowiednich warunkach przechowywania .
Smak jest bardziej aromatyczny (jak mięso) i ma duże żółtko. Jajka, ze względu na swoją wielkość, można ugotować w około 4 minuty. Gotowane mają bardzo łagodny smak i dosłownie topią się na języku.
Snáška perliček
Jaja ptactwa morskiego można łatwo odróżnić. Skorupa ma jasnobrązowy odcień z ciemnobrązowymi plamami. Kulki nasienne mają wahania w ciągu roku. Tolerują najczęściej od marca do sierpnia. W jednym okresie nieśności dadzą ci około stu jaj. Każdy waży 40-50 g.
Może się zdarzyć, że w okresie nieśności liczba zebranych jaj nagle spadnie. Nie zwiesaj głowy. Koraliki lubią się zapychać , więc po prostu rozejrzyj się wokół nich, gdzie mogą być tolerowane.
Jeśli zdarzy Ci się zatkać, po prostu zostaw im jajka w gnieździe lub ułóż maty o odpowiednim rozmiarze i wyglądzie.
W następnym artykule przedstawimy ci sztuczki i porady, jak dbać o koraliki i jak je zapewnić.