Jak nazywa się ten drób i dlaczego w ogóle jest używany?
Terminologia związana z husokachnou
Kaczka piżmowa jest często nazywana husokachną . Terminy związane z oznaczeniem husokachna mogą być bardzo mylące. Więc najpierw poprawmy.
Husokachna jest jedynym oznaczeniem ludowym najczęściej stosowanym dla kaczek piżmowych . Pod tym pojęciem ludzie często obejmują Mulardię (skrzyżowanie kaczki domowej i kaczki pekińskiej). Z pewnością mogłeś zobaczyć wyrażenie barbarzyństwo w związku z husokachnym . Barbarzyńcy nazywani są również kaczkami piżmowymi, ale hodowanymi szczególnie do hodowli na dużą skalę.
Coś między kaczką a gęś
Kaczka piżmowa dociera w rejon Ameryki Południowej, gdzie wciąż żyje wokół lasów jej przodka kaczka piżmowa dzika. Kaczka piżmowa (krótko kaczka piżmowa lub kaczka piżmowa) zyskała nazwę husokachna ze względu na swoje zachowanie. W niektórych sytuacjach zachowuje się jak kaczka , w innych bardziej przypomina gęś .
Dieta mięśniowa
Hodowla piżma jest bezpretensjonalna. Zwłaszcza jeśli masz duży wybieg z zielenią, gdzie Moskwa odsączone pastwisko. W mniejszej zagrodzie będziesz musiał martwić się o kaczki, aby zapewnić im wystarczającą ilość zielonego i ewentualnie dodatkowego pokarmu w postaci mieszanki paszowej . Na pastwisku wół piżmowy zje również niektóre owady , dodając w ten sposób niezbędne substancje. W chłodniejszych miesiącach zapewnij również dodatkową paszę .
Hodowla
Kaczki piżmowe nie muszą zapewniać dostępu do zbiorników wodnych, podobnie jak inny drób wodny. Daj im w pojemniku większy pojemnik z wodą, gdzie od czasu do czasu dbają o higienę piór i pozbywają się pasożytów . Dzięki swojej wytrzymałości wystarcza im drewniana szopa jako miejsce zamieszkania, w którym chowają się przed złą pogodą.
Możesz wybrać muszkiety najczęściej w kolorze białym lub biało-czarnym, kiedy czarny przechodzi w zielony metaliczny kolor.
Właściwości użytkowe
Muszkiety zachowują się jak beztłuszczowe pyszne mięso , które da ci dużą ilość ze względu na ich doskonałe mięso. Te kaczki składają około 50 jaj na okres nieśności 80 g. Podgrzej jajka co najmniej dwa razy dłużej niż jaja kurze. Pozwoli to uniknąć infekcji salmonellą.