Czy wyklułeś indyka? Dowiedz się, jak dbać o swoje szczenięta.
Przede wszystkim ciepło
Świeże indyki powinny być przez cały czas utrzymywane w cieple . Jeśli indyki wykluły się naturalnie, kura wystarczająco je rozgrzeje. W przypadku wykluwania się w wylęgarni przenieś indyki do żłobka, gdzie początkowo utrzymują temperaturę około 36 ° C i trzymaj je na mniejszym obszarze, aby utrzymać stabilne ciepło. W porównaniu z kurami indyki naprawdę wymagają dużej ilości ciepła i są bardziej podatne na choroby i przeziębienie . Powoli obniż temperaturę po trzech dniach, utrzymując indyki w 28 ° C w szóstym tygodniu.
Światło i susza
Utrzymuj tryb światła przez pierwsze trzy dni, z trzema godzinami światła i ciemności przez trzy godziny. Od następnych dni dostosuj światło, aby indyki miały 8 godzin ciągłej ciemności. Nie wybieraj światła zbyt intensywnego.
Pamiętaj, aby pościel była sucha. Najlepiej użyć ciętej słomy. Siano zamienia się znacznie szybciej i jest niepraktyczne.
Brawo dla natury
Od ósmego tygodnia możesz bezpiecznie wypuszczać indyki na wybieg i wypasać . W przypadku naprawdę złej pogody trzymaj pisklęta nadal w hodowli. Będziesz pewien, że nie ostygnie. Kiedy indyki zaczną regularnie odwiedzać zagrodę, stwórz schronienie, pod którym można się schować. Albo przed deszczem, albo przed ciepłem słońca. Oba są niebezpieczne dla młodych indyków.
Karmienie
Małe indyki muszą być małą zachętą do jedzenia. Instynktownie nie przyjmują posiłków we wczesnym wieku; ich instynkty są słabo rozwinięte pod tym względem. Jak prawidłowo karmić małe indyki ?
- Od czasu do czasu sprawdzaj karmniki i poidła pod kątem jedzenia i wody.
- Indyki są na ogół bardziej zajęte niż kurczaki. Są również bardziej wymagające w zakresie diety i proporcji surowego białka, minerałów i witamin.
- Aby uzyskać najlepsze wyniki, karm indyki mieszanką paszową zawierającą wszystkie niezbędne składniki.
- Stopniowo dodawaj pokrojoną pokrzywę i posiekaną marchewkę.
Jeśli nie chcesz wykluć własnych indyków, możesz kupić osoby w różnym wieku na naszej stronie .