Z czego wykonane są jajka

Blog Opublikowano 20.04.2020

Czy wiesz, dlaczego nie powinieneś myć jaj? Że żółtko ma wiele warstw? I że grubość skorupy może wpływać na ciebie jako hodowcę?

Shell

Chroni całe jajko. Chociaż ma mocną budowę, jest również oddychający . Ta właściwość umożliwia wymianę gazu, odparowanie wody, ciepło zarodka i minerały, zwłaszcza podczas wykluwania. Świeżo ułożone jajka mają powierzchnię pokrytą delikatną powłoką, która pokrywa pory i zapobiega szybkiemu psuciu się. Z tego powodu nie jest dobrze myć jajka . Więc z czego składa się samo jajko?

  • Całkowita waga skorupy stanowi 10% masy jaja.
  • Siła skorupy różni się w zależności od gatunku drobiu.
  • Na grubość wpływa również sposób karmienia drobiu, sezon.

jedzenie oc jajko miękkie gotowane gif

  • Najsilniejsza skorupka jaja ma perły. Skorupa różni się także kolorem , może być biała lub ciemniejsza odcień brązu lub z różnymi plamami.
  • Pod skorupą nie znajdziesz bieli.
  • Najpierw znajdziesz dwie warstwy błon skorupowych, które oddzielają biel od muszli.
  • Po bardziej zaokrąglonej stronie membrany tworzą pęcherzyk powietrza, który w momencie opadania ma średnicę 2 cm i stopniowo się zwiększa.

Bílek

Białe jajko stanowi największą część jajka, do 60%. Biały ma podwójny skład - gęsty i rzadki. Z biegiem czasu gęsta biel staje się rzadka w miarę starzenia się jaja. Proces ten towarzyszy mu również podczas wykluwania się . Pętle prowadzą z pętli żółtka, w których zwinięta jest gęsta biel.

Żółtko

W żółtku najważniejsza jest część jaja w obszarze reprodukcyjnym. Zawiera kiełek . Żółtko składa się z dwóch warstw. Jasny , który jest w środku żółtka i ciemny. Ciemne żółtko przyjmuje funkcję odżywiania i lekką funkcję formy w procesie rozwoju zarodka. Żółtko jest jaśniejsze niż białe, co stanowi około 30% całkowitej masy jaj .

Jajka należy przechowywać z opuszczoną końcówką, w przeciwnym razie żółtko może przylgnąć do skorupy. W tej sytuacji jajo nie nadaje się do wylęgu. Kolor żółtka zależy od składu paszy otrzymywanej przez drób. Żółtko jest najtłuszczszą częścią jajka.

Dopasowujemy się do Twoich potrzeb. Aby być jak najlepszym, potrzebujemy Twojej zgody na wykorzystywanie poszczególnych plików cookies oraz przekazywanie danych podmiotom trzecim. Kliknij "OK", aby wyrazić zgodę.

OK

Ustawienia plików cookie

Tutaj masz możliwość włączenia poszczególnych plików cookie zgodnie ze swoimi preferencjami.

Zgadzam się ze wszystkim