Czy lubisz gotowane jajka, ale nigdy nie odniesiesz sukcesu?
Miękki, gnijący, twardy . Odmiany, na których można przygotować jajka na twardo . Różnią się stopniem sztywności żółtka , na co wpływ mają krótsze lub dłuższe czasy wrzenia. Nie używaj świeżych jajek do przygotowywania jajek. Okropnie by cię to zepsuło. Będziesz pracować lepiej z 6-dniowymi jajkami.
Jak długo gotować jajka na miękko
Żółtko jaja musi być całkowicie płynne, białko stałe, miejscami lekko galaretowate. Możesz do nich dotrzeć, gotując przez około 4 minuty. Najczęściej podaje się je w skorupkach lub w klasycznym „kieliszku” prezydenckim.
Jak długo gotować jajka na zgniliznę
Jeśli lubisz lekko płynne żółtko , ale jedzenie miękkich jajek przyjdzie do ciebie jako dyscyplina dla silnych smakoszy, spróbuj jaja na zgniliznę. Gotuj je przez maksymalnie 5 minut. Konsystencja żółtka będzie półpłynna, a biel będzie całkowicie sztywna.
Jak długo gotować jajka na twardo
Jeśli jesteś jedną z osób, które nie lubią żółtka płynnego, gotuj jajko nieco ponad 7 minut. Nie więcej niż 10 minut. Żółtko zmieni kolor na zielony. Te na twardo z żółtkiem twardym i białkiem jaja .
Ile jajek możesz jeść każdego dnia ?
Wskazówki dotyczące gotowania jajek
- Umieść je ostrożnie na przykład we wrzącej wodzie za pomocą łyżki. Użyj wody, aby jajka były tylko w połowie zatopione .
- Przygotuj je w niskiej temperaturze , nie należy ich gotować z płukankami.
- Niech większe jajka zagotują się trochę dłużej, mniejsze będą krótsze niż czasy zmierzone.
- Wydłuż czas gotowania, nawet jeśli włożysz do garnka kilka jajek jednocześnie.
- Przed gotowaniem wyjmij jajka z lodówki nieco wcześniej, aby osiągnąć temperaturę pokojową . Zmniejszy to ryzyko pęknięcia pocisku.
- Można również zapobiec pęknięciu , dodając do wody niewielką ilość octu lub soli.
Życzymy dobrego smaku i możesz przeczytać o tym, jak jajka korzystają z twojego ciała w artykule Dlaczego jeść jajka?