Produkty do hodowli drobiu - kurnik

Blog Opublikowano 20.04.2020

Co mieć, a czego nie mieć, jako właściwy właściciel małej hodowli? Podstawą jest z pewnością odpowiednia kurnik.

Kurczak

Kurnik jest tylko fundamentem. Bez tego drób byłby narażony na złą pogodę, nie miałby miejsca na odpoczynek, tolerancję i rozmnażanie. Najczęściej stosowanym materiałem jest z pewnością drewno. Należy to jednak odpowiednio potraktować przeciwko pleśniom, pasożytom, a także powinno być odporne na wszelkiego rodzaju płyny.

Jakie są zatem kryteria wyboru odpowiedniej kurnika dla twojej rasy?

  • Pomyśl o swoich wymaganiach dotyczących wielkości, ile kur szukasz.
  • Nie może stać na ziemi ani tuż nad nią. Powitałyby go tylko kuna i szczur.
  • Idealna szerokość wejścia dla kur wynosi 35 cm x 25 cm. Może również pasować do dwóch jednocześnie.
  • Podstawowa izolacja i dodatkowe ogrzewanie zimą.
  • Możliwość oświetlenia nie tylko podczas sztucznego przedłużania dnia.
  • Lepszy jasny kolor. Latem nie będzie się przegrzewać.
  • Szukaj łatwej konserwacji i czyszczenia odchodów.

Ważna jest również wentylacja i wystarczająca ilość powietrza do oddychania. Wynika to z tego, że gazy są uwalniane z odchodów, co może powodować oddychanie powietrza w kurniku.

Niektóre kurniki mają nawet ogrodzone ogrodzenie.

cbar.basic.headline

Dopasowujemy się do Twoich potrzeb. Aby być jak najlepszym, potrzebujemy Twojej zgody na wykorzystywanie poszczególnych plików cookies oraz przekazywanie danych podmiotom trzecim. Kliknij "OK", aby wyrazić zgodę.

cbar.button.agree

Ustawienia plików cookie

Tutaj masz możliwość włączenia poszczególnych plików cookie zgodnie ze swoimi preferencjami.

Zgadzam się ze wszystkim Odmítnout vše