Nadmiar białka - szkodliwy amoniak

Blog Opublikowano 18.06.2020

Ponoć podstawowy elementem w diecie każdej kury jest białko, większość hodowców uważa, że jest królową, która jest obecna w każdej paszy. Każdy agrotechnik by miał ale wziąść pod uwagę powszechnie znaną radę co za dużo to niezdrowo. Jest tak przeciez ze wszystkim. Z białkiem nie możemy przeszadzać inaczej więcej uszkodzi niż pomoże.

Zaczynamy! Co jest białko i jaka funkcję odgrywa w ciele naszej kury? Białko jest ważnym elementem grupy aminokwasowej , który jest niezbędny do stworzenia określonego rodzaju białka, które wpływa na organizm w wielu funkcjach i czynnościach. Za ich pomocą powstają np. mięśnie, transportują się enzymy, które mogą przyspieszyć pewne reakcje chemiczne a dzięki nim kura moze również złozyć jajo. Są one bardzo ważne i specyficzne dla drobiu.

Nie jest białko jako białko

Zapotrzebowanie na białko będzie od czasu do czasu ulegać zmianie, głownie w zależności od wieku kur oraz ich poziomu aktywności. Wychowując na swoim podwórku kurczęta i młode kury hodowca jest zmuszony wprowadzić więcej białka dlatego że młode stado potrzebuje rosnąć, rozwijają się narządy i potrzebują uzyskać one jak najwięcej masy mięśniowej niż starsze stada lub kury niośki.

Odpowiednia dawka

Stało Ci sie kiedyś, że weszłeś do kurnika lub stodoły dla zwierząt gospodarczych i czułeś bardzo silny zapach amoniku? Ten zapach jest wynikem metabolizmu białek im ślniejszy jest jest tym więcej amoniaku i niepotrzebnego białka. Amoniak może powodować wiele problemów zdrowotnych, w tym ważne problemy z oddychaniem i uszkodzenia oczu i tchawicy. Nadmiar białka może również prowadzić do zwiększenia zużycia wody. Nadmierna wilgotność w kurniku prowadzi do powstania pęcherzy i oparzeń pazurów i skóry. Dlatego bardzo ważne jest odpowiednie dawkowanie białka w róznej fazie wywoju organizmu kury.

Bialko jest bardzo ważnym elementem diety ale co za dużo to nie zdrowo.

  • Kurczęta w wieku 6 tygodni powinny być karmione codzienną dietą zawierającą około 20 % białka.
  • W przypadku większych kurczaków w wieku około 18 do 20 tygodni wystarczy dzienna dawka około 18% białka
  • Kury,które momentalnie mienia swoje pióra powinny otrzymać porcję paszy, która pokrywa 20% białka.

Otyłość kur

 Wydaje mi się że jedynm z głównych problemów z jakimi się borykają tak ogólnie wszsytkie kury jest ich zabijanie życzliwością, brzmi to strasznie ale jest to tak w większości przypadkach dzieje sie tak są przekarmione i przejedzone. Potrzebują dużo ruchu i swobady na czystym powietrzu. Tylko w taki sposób je ochronimy przed śmiercia z życzliwości. jezeli kury będa miały wystarczajaco dużo ruchu, a hodowcy nie będą przesadzali z różnymi dodatkami wyżywienowych otyłość u kur bedzie tylko złym snem.

Białko jest częścią każdego jajka.

Nadmiar białka szkodzi

I kura może się przedawkować białkiem. Dawanie im jeszcze dodatkowego białka jest jak picie proteinowego napoju a jeśli będziesz go stosował regularnie tak kury zacznął chorować lub będą chudnąć

Z białkami jak i innymi dodatkami na produkcję jaj musisz bardzo uważać. Taka sałata będzie na pewno lepszym pomysłem niż pasza pełna soji. Należy jednak pamiętać że białka są w diecie potrzebne musimy tylko podejść do nich odpowiedzialnie i wszsytko będzie tak jak ma być.

Dopasowujemy się do Twoich potrzeb. Aby być jak najlepszym, potrzebujemy Twojej zgody na wykorzystywanie poszczególnych plików cookies oraz przekazywanie danych podmiotom trzecim. Kliknij "OK", aby wyrazić zgodę.

OK

Ustawienia plików cookie

Tutaj masz możliwość włączenia poszczególnych plików cookie zgodnie ze swoimi preferencjami.

Zgadzam się ze wszystkim