Jajka na twardo: przechowywanie i spożycie

Blog Opublikowano 20.04.2020

Mniej niż 100 lat temu przechowywanie gotowanych jaj było wielkim luksusem, więc ich świeżość zawsze zależała od ludzkiej pomysłowości. Ale jak jest dzisiaj? W ogóle zaleca się przechowywanie gotowanych jajek i kiedy naprawdę nie należy ich już jeść?

Jajka Gotowane Na pierwszy rzut oka jest to prosta rzecz, ale dotknij sumienia, który z was nadal ma problem z miękkim lub twardym gotowaniem jajek, kto się denerwuje, gdy zdejmuje skorupkę, a kto często się denerwuje, a jajko leci po całej kuchni? Nie jest sztuką gotować jajko tak, jak chcesz, a następnie je przechowywać , po prostu chce przestrzegać kilku wskazówek i być na bieżąco. To tylko jajko , nie chodzi o życie.

Jak gotować jajka?

Czy kiedykolwiek próbowałeś obrać świeżo ugotowane jajko, nie denerwując się, a piękne całe jajko pozostało w dłoni? Nie zawsze jest tak gładka jak prawda. Jednak nawet ten naprawdę znienawidzony problem ma swoje wytłumaczenie. Jeśli nie możesz usunąć skorupy z gotowanego jajka, to dlatego, że jajko jest naprawdę, naprawdę świeże . Jak można odpowiednio ugotować takie jajka, aby były smaczne i zdrowe?

  • Trudne Jajka na twardo są wygodnym i niedrogim źródłem białka . Jeśli chcesz cieszyć się nimi bez gumowatego białka i żółtka jaja , musisz je gotować przez co najmniej 7 minut . Jeśli chcesz mieć pewność, że jajko zostanie całkowicie zagotowane, pozostaw je we wrzącej wodzie na około dwie minuty po wyłączeniu kuchenki.

Ile jajek powinno się jeść dziennie i czy są jakieś ograniczenia?

  • Cicho Jajka na miękko mają krótszy czas gotowania niż jajka na twardo. Białka jaj są twarde, ale żółtko jest miękkie , a czasem nawet płynne. Będziesz potrzebował około 4 minut na podane jajko w ten sposób i uzyskasz efekt twardego białego i gumowatego żółtka. Czasami jajka ugotowane w ten sposób są również nazywane jajami „zepsutymi” .

Nigdy więcej pękania

To musiało ci się przytrafić kilka razy. Czy czekasz na śniadanie z jajkami na twardo, ale łamią się, gdy gotujesz , białka z garnka i masz połowę jajka, które nawet się nie obiera? Jak temu zapobiec i mieć tak relaksujący poranek? Po prostu włóż zimne jajka z lodówki do gorącej wody. Dlatego najpierw włóż je do zimnej wody, a następnie po włączeniu pieca. Jeśli znajdziesz pęknięcia na jajku, kropla octu wejdzie do wody, dzięki czemu białko się zestali i nie wypłynie ze skorupy.

jedzenie oc jajko miękko gotowane GIFjaja GIFjajko GIF

Okres ważności gotowanych jajek

Jajka gotowane w lodówce tak zwane „twarde” i ze skorupką jeszcze przez tydzień. Powinieneś umieścić je w pojemniku i nałożyć je, aby pamiętać, kiedy je ugotowałeś. Umieść je z tyłu lodówki . Innym sposobem jest wkładanie jajek do zimnej wody, ale oznacza to codzienną zmianę wody lub można również przechowywać je w pojemniku z wilgotnym ręcznikiem. Jeśli staną się śliskie na powierzchni, należy je wyrzucić i nie jeść. Ważne jest również, aby środowisko było stabilne podczas przechowywania.

Jajka na twardo można przechowywać wyłącznie w lodówce .

Przechowywanie jaj

Gotowałeś już trochę jajka i czy wiesz, że na pewno nie jesz dzisiaj wszystkich? Nie ma znaczenia, możesz przechowywać jajka gotowane w ten sposób przez pewien czas . Ważne jest, aby wiedzieć, czy jajka są miękkie, czy twarde i odpowiednio je ułożyć, na przykład:

  • Jajka na miękko. Jajka na miękko najlepiej spożywać na świeżo , ale można je przechowywać w skorupkach i w lodówce maksymalnie przez dwa dni . Jajka na miękko nie nadają się dobrze do podgrzewania w kuchence mikrofalowej, ale można je podgrzać, dodając do wrzącej wody.
  • Jajka na twardo. Jajka na twardo można przechowywać w skorupkach w lodówce i trwać do czterech dni . Po zamrożeniu białka z jaj na twardo mają gumowatą konsystencję, więc po rozmrożeniu nie spodoba ci się zbytnio.

Jak się masz Czy zawsze jesz wszystkie jajka na twardo, czy też wkładasz je do lodówki, aby następnego dnia mieć gotowane jajka lub na niezapowiedzianą wizytę?

cbar.basic.headline

Dopasowujemy się do Twoich potrzeb. Aby być jak najlepszym, potrzebujemy Twojej zgody na wykorzystywanie poszczególnych plików cookies oraz przekazywanie danych podmiotom trzecim. Kliknij "OK", aby wyrazić zgodę.

cbar.button.agree

Ustawienia plików cookie

Tutaj masz możliwość włączenia poszczególnych plików cookie zgodnie ze swoimi preferencjami.

Zgadzam się ze wszystkim Odmítnout vše