
Zbliża się 11 listopada, nic więc dziwnego, że wielu hodowców i smakoszy świętuje to święto słynnego świętego pyszną gęsią pieczeń i lampką dobrego czerwonego wina. Ale teraz jest właściwy czas na święta gęsi i jak to jest z całą rzeźą tucznych gęsi?
Na wiosnę kupiłeś małe pisklęta gęsie , które szczerze karmiłeś wysokiej jakości mieszanką , zieloną dietą i nie zapomniałeś o witaminach i minerałach? Wtedy z pewnością zapytasz siebie, kiedy w końcu zasłużysz na wymarzoną nagrodę w postaci upieczonej gęsi i będziesz mógł zaprosić resztę rodziny na niedzielny obiad, który z pewnością zasługiwał na tucz. Kiedy jest jeszcze za wcześnie na ubijanie gęsi, a wręcz przeciwnie, czy jest już za późno i czy lepiej zostawić piękno na hodowlę, bo już ci się to nie spodoba?
Właśnie teraz
Możesz w zasadzie ubić drób i przygotować nowy przepis kulinarny, który zainspiruje twoich znajomych kilka razy w roku , zawsze zależy to od tego, kiedy zaczniesz tuczenie gęsi, ile masz małych piskląt gęsich, a zwłaszcza od tego, jak bardzo kochają i dbają w tym czasie. poświęcacie się tuczeniu. Gęsi są najczęściej zabijane w tym okresie:
- Koniec lata. Czy udało ci się kupić tegoroczne pisklęta gęsie wkrótce po zakończeniu zimy, a już latem lub pod koniec waga gęsi lub budów wynosiła około 4 kg i na pierwszy rzut oka wydawało ci się, że to już dobry kawałek gęsi? Wtedy nie ma na co czekać i możesz zacząć walczyć. Schłodzone nie potrwa do Dnia Świętego Marcina, ale mogę bez problemu zamrozić gęś na pół roku , a jednak możesz cieszyć się nią przy stole.
Dłuto jest zdecydowanie lepsze niż twoje ręce.
- Jesienią. Po oświeceniu pieczona gęś spodoba się zwłaszcza hodowcom, którzy nieco opóźnili się na początku roku zakupem piskląt gęsich i kupili je dopiero pod koniec wiosny . A jeśli kupiłeś gęś brojlerów , która szybko rośnie i ma doskonałe mięso, możesz poczekać na jej dojrzałość do uboju za 2-3 miesiące, więc możesz zacząć zabijać w październiku, a w listopadzie możesz przejść do naczynia do pieczenia.
- Tuż przed świętami Bożego Narodzenia. Czy pod koniec lata kupiłeś małe pisklęta gęsie w trzeciej fali? Wtedy na pewno nie będą miały masy tuszy jesienią, dlatego należy poczekać do drugiej połowy grudnia . Należy również liczyć się z tym, że wraz z późniejszym zakupem młodych piskląt gęsich, przestrzeń zieleni zmniejsza się na zewnątrz, tak że więcej przygotowywania żywności spada na hodowcę, a nie na niezależne pisklęta gęsie .
Idealna gęś
Niestety, nie zawsze jest tak, że im cięższy, tym lepszy, aw przypadku gęsi, która wkrótce nie podróżuje do piekarnika w piekarniku, dotyczy to również. Najlepszym do uboju jest gęś ważąca około 4 kg , więc nie krępuj się, by zabrać ciężar z łazienki, położyć go na płaskim terenie na podwórku i po prostu zwabić do niego gęsi. Cztery funty to idealny stosunek między mięsem a tłuszczem , ponieważ im większa gęś, tym więcej tłuszczu jest znane, tym większe gęsi, które następnie tuczą, zyskują tylko tłuszcz, a nie mięśnie, a zatem mięso.
Jak masło
Aby ubój gęsi był szybkim i prostym procesem dla hodowców, dobrze jest również dobrze przygotować się z wyprzedzeniem . Zabicie gęsi to jedno, ale co z pozostałymi? Jak ją zrywać i co jeszcze należy zrobić z wyprzedzeniem, aby pióra łatwo odeszły? A potem jelito takie gęsi? Zanim masz przed sobą całkowicie oczyszczoną i wypatroszoną gęś, którą zaczynasz przyprawiać i układać na blasze do pieczenia, musisz przestrzegać pewnych zasad:
Gęś na pastwisku, a następnie na talerzu. Który wolisz?
- Zabicie gęsi. Najostrzejszy możliwy nóż, lejek do wykrwawiania i nie bój się złapać gęsi, to może wystarczyć, aby zacząć. Szybkość odgrywa ważną rolę, im szybciej gęsia szyja jest ścięta, tym lepiej dla samego zwierzęcia i hodowcy.
- Wyrywanie I tu wszystko się zaczyna. Skubanie gęsi jest najtrudniejszą i zarazem najważniejszą częścią całej jej rzezi. Konieczne jest przygotowanie gęsich piór do całego procesu, zanim wyjdziesz do zrywania ręcznie lub za pomocą popychacza . Odbywa się to poprzez gotowanie całej gęsi we wrzącej wodzie za pomocą kotła do parzenia , kto wszystko dla ciebie zorganizuje. A jeśli masz dłuto, wszystko, co musisz zrobić, to włożyć gęś do bębna, a dłuto również zorganizuje wszystko bez Twojej pomocy.
- Patroszenie. Udało ci się zabić i szarpnąć, więc teraz czeka Cię ostatnia część, zanim upieczona gęś zostanie upieczona w złocie. W porównaniu z kurami , które lepiej gotują na świeżo , lepiej wcześniej schłodzić ubitą i oskubaną gęś, a dopiero potem rozpocząć gotowanie . Zaczyna się od głowy, potem od szyi i wreszcie od samego serca gęsi. Jeśli nigdy wcześniej nie gryzłeś zwierzęcia, zdecydowanie lepiej obejrzeć wideo.
Czy uważasz, że pomimo wszystkich twoich wysiłków zabijania, zrywania i patroszenia gęsi nie odniosłeś sukcesu, jak byś sobie wyobraził? Nie ma znaczenia, im częściej zabijasz gęś lub jakikolwiek inny drób, tym bardziej pewny siebie poczujesz się w doniczkach, a za kilka lat będziesz zabijać, wyrywać i gotować drób jak profesjonalista.