Kiedy jest czas na zabicie gęsi?

Blog Opublikowano 20.04.2020

Zbliża się 11 listopada, nic więc dziwnego, że wielu hodowców i smakoszy świętuje to święto słynnego świętego pyszną gęsią pieczeń i lampką dobrego czerwonego wina. Ale teraz jest właściwy czas na święta gęsi i jak to jest z całą rzeźą tucznych gęsi?

Na wiosnę kupiłeś małe pisklęta gęsie , które szczerze karmiłeś wysokiej jakości mieszanką , zieloną dietą i nie zapomniałeś o witaminach i minerałach? Wtedy z pewnością zapytasz siebie, kiedy w końcu zasłużysz na wymarzoną nagrodę w postaci upieczonej gęsi i będziesz mógł zaprosić resztę rodziny na niedzielny obiad, który z pewnością zasługiwał na tucz. Kiedy jest jeszcze za wcześnie na ubijanie gęsi, a wręcz przeciwnie, czy jest już za późno i czy lepiej zostawić piękno na hodowlę, bo już ci się to nie spodoba?

Właśnie teraz

Możesz w zasadzie ubić drób i przygotować nowy przepis kulinarny, który zainspiruje twoich znajomych kilka razy w roku , zawsze zależy to od tego, kiedy zaczniesz tuczenie gęsi, ile masz małych piskląt gęsich, a zwłaszcza od tego, jak bardzo kochają i dbają w tym czasie. poświęcacie się tuczeniu. Gęsi są najczęściej zabijane w tym okresie:

  • Koniec lata. Czy udało ci się kupić tegoroczne pisklęta gęsie wkrótce po zakończeniu zimy, a już latem lub pod koniec waga gęsi lub budów wynosiła około 4 kg i na pierwszy rzut oka wydawało ci się, że to już dobry kawałek gęsi? Wtedy nie ma na co czekać i możesz zacząć walczyć. Schłodzone nie potrwa do Dnia Świętego Marcina, ale mogę bez problemu zamrozić gęś na pół roku , a jednak możesz cieszyć się nią przy stole.

Dłuto jest zdecydowanie lepsze niż twoje ręce.

  • Jesienią. Po oświeceniu pieczona gęś spodoba się zwłaszcza hodowcom, którzy nieco opóźnili się na początku roku zakupem piskląt gęsich i kupili je dopiero pod koniec wiosny . A jeśli kupiłeś gęś brojlerów , która szybko rośnie i ma doskonałe mięso, możesz poczekać na jej dojrzałość do uboju za 2-3 miesiące, więc możesz zacząć zabijać w październiku, a w listopadzie możesz przejść do naczynia do pieczenia.
  • Tuż przed świętami Bożego Narodzenia. Czy pod koniec lata kupiłeś małe pisklęta gęsie w trzeciej fali? Wtedy na pewno nie będą miały masy tuszy jesienią, dlatego należy poczekać do drugiej połowy grudnia . Należy również liczyć się z tym, że wraz z późniejszym zakupem młodych piskląt gęsich, przestrzeń zieleni zmniejsza się na zewnątrz, tak że więcej przygotowywania żywności spada na hodowcę, a nie na niezależne pisklęta gęsie .

Idealna gęś

Niestety, nie zawsze jest tak, że im cięższy, tym lepszy, aw przypadku gęsi, która wkrótce nie podróżuje do piekarnika w piekarniku, dotyczy to również. Najlepszym do uboju jest gęś ważąca około 4 kg , więc nie krępuj się, by zabrać ciężar z łazienki, położyć go na płaskim terenie na podwórku i po prostu zwabić do niego gęsi. Cztery funty to idealny stosunek między mięsem a tłuszczem , ponieważ im większa gęś, tym więcej tłuszczu jest znane, tym większe gęsi, które następnie tuczą, zyskują tylko tłuszcz, a nie mięśnie, a zatem mięso.

Jak masło

Aby ubój gęsi był szybkim i prostym procesem dla hodowców, dobrze jest również dobrze przygotować się z wyprzedzeniem . Zabicie gęsi to jedno, ale co z pozostałymi? Jak ją zrywać i co jeszcze należy zrobić z wyprzedzeniem, aby pióra łatwo odeszły? A potem jelito takie gęsi? Zanim masz przed sobą całkowicie oczyszczoną i wypatroszoną gęś, którą zaczynasz przyprawiać i układać na blasze do pieczenia, musisz przestrzegać pewnych zasad:

Gęś na pastwisku, a następnie na talerzu. Który wolisz?

  • Zabicie gęsi. Najostrzejszy możliwy nóż, lejek do wykrwawiania i nie bój się złapać gęsi, to może wystarczyć, aby zacząć. Szybkość odgrywa ważną rolę, im szybciej gęsia szyja jest ścięta, tym lepiej dla samego zwierzęcia i hodowcy.
  • Wyrywanie I tu wszystko się zaczyna. Skubanie gęsi jest najtrudniejszą i zarazem najważniejszą częścią całej jej rzezi. Konieczne jest przygotowanie gęsich piór do całego procesu, zanim wyjdziesz do zrywania ręcznie lub za pomocą popychacza . Odbywa się to poprzez gotowanie całej gęsi we wrzącej wodzie za pomocą kotła do parzenia ,   kto wszystko dla ciebie zorganizuje. A jeśli masz dłuto, wszystko, co musisz zrobić, to włożyć gęś do bębna, a dłuto również zorganizuje wszystko bez Twojej pomocy.
  • Patroszenie. Udało ci się zabić i szarpnąć, więc teraz czeka Cię ostatnia część, zanim upieczona gęś zostanie upieczona w złocie. W porównaniu z kurami , które lepiej gotują na świeżo , lepiej wcześniej schłodzić ubitą i oskubaną gęś, a dopiero potem rozpocząć gotowanie . Zaczyna się od głowy, potem od szyi i wreszcie od samego serca gęsi. Jeśli nigdy wcześniej nie gryzłeś zwierzęcia, zdecydowanie lepiej obejrzeć wideo.

Czy uważasz, że pomimo wszystkich twoich wysiłków zabijania, zrywania i patroszenia gęsi nie odniosłeś sukcesu, jak byś sobie wyobraził? Nie ma znaczenia, im częściej zabijasz gęś lub jakikolwiek inny drób, tym bardziej pewny siebie poczujesz się w doniczkach, a za kilka lat będziesz zabijać, wyrywać i gotować drób jak profesjonalista.

Dopasowujemy się do Twoich potrzeb. Aby być jak najlepszym, potrzebujemy Twojej zgody na wykorzystywanie poszczególnych plików cookies oraz przekazywanie danych podmiotom trzecim. Kliknij "OK", aby wyrazić zgodę.

OK

Ustawienia plików cookie

Tutaj masz możliwość włączenia poszczególnych plików cookie zgodnie ze swoimi preferencjami.

Zgadzam się ze wszystkim