Nawet brojler o krótkim życiu ma swoje zasady

Blog Opublikowano 20.04.2020

Czasami niewiele naprawdę wiele znaczy, szczególnie wtedy, gdy chodzi o kury użytkowe hodowlane. Co w środowisku, w którym trzymane są kurczaki, wpływa na produkcję jaj?

Każdy duży hodowca drobiu chciałby uzyskać jak najwyższą wydajność i zyski. Ale tak naprawdę nie działałoby w ten sposób. Aby brojlery mogły osiągnąć możliwie największy przyrost masy w krótkim czasie, a kury mogły składać jak najwięcej jajek wysokiej jakości, konieczne jest także zapewnienie im takich warunków, aby taka wydajność mogła w ogóle wystąpić. Czy wiesz jak to osiągnąć?

Rezerwy nadal istnieją

Brojlery hodowlane, a także kury nioski nie mają długiego życia dla hodowców, ale nawet to zwierzę, które zachowuje się głównie ze względu na swoją użyteczność, zasługuje na godne traktowanie i środowisko wysokiej jakości, tak aby jednostka mogła hodować wysokiej jakości kury do produkcji mięsa i niosek jak najwięcej jajek. Aby ta hodowla osiągnęła właściwy kierunek wydajności, konieczne jest przestrzeganie niezbędnej liczby czynników wpływających na wydajność. Podczas ostatnich dużych inspekcji eksperci spotkali się z rasami, w których nadal istnieją rezerwy, aby jeszcze bardziej poprawić te czynniki i uczynić hodowlę przyjemniejszą dla kur i brojlerów .

Hotel KoKo

Ogrzewanie hali, zapewnienie optymalnej temperatury , mnóstwa gniazd, czysta i sucha ściółka itp. Chociaż nie jest to nic nowego pod słońcem, ale praktycznie nie zawsze jednostka kontrolna w gospodarstwie osiągnie taki poziom, że nie będzie ani jednego zarzutu. Jakie są podstawowe atrybuty w hodowli kur i brojlerów, aby przynajmniej przez krótki czas zwierzęta te mogły się czuć w pięciogwiazdkowym hotelu?

  • Temperatura Zazwyczaj jest to największa przeszkoda podczas kontroli. Zwykle jest on niższy niż jego wymagana wartość, a mały kurczak, który nie ma wystarczająco rozwiniętych zdolności termoregulacyjnych, prawie zawsze zapłaci za ten stan śmiercią .

Wysokiej jakości mieszanka paszowa jest ważna dla zdrowia brojlerów.

  • Stan zdrowia Największym problemem w dużych gospodarstwach jest także śmiertelność drobiu hodowlanego. Podstawowym warunkiem udanej hodowli jest zatem utrzymanie dobrego zdrowia zwierząt, któremu sprzyja między innymi dobra dieta, a także szczepienia jednodniowych kurcząt.
  • W entylacji Od początku tuczu brojlerów nie zaleca się wentylacji lub jest ona minimalna. Z czasem jednak dobrze jest rozpocząć wentylację i umieścić ją w ścianach klapy wentylacyjnej , co zwiększy prędkość przepływu powietrza i kurczaków, ale nawet kury nioski się nie przegrzeją.
  • Ogrzewanie hal Najlepszymi pomocnikami w uzyskiwaniu ciepła są profesjonalne nagrzewnice bezpośrednie z tak zwanym spalaniem zamkniętym . Taki grzejnik nie obciąża stajni i hal dymem i gazem. Substancje szkodliwe są usuwane z hali, a drób może lepiej oddychać w środku, a co najważniejsze, oddychać zdrowo .

Ziarno jest integralną częścią diety każdego kurczaka.

(Nie) gotowość sali

Na podstawie inspekcji przeprowadzonych przez administrację weterynaryjną niedawno stwierdzono, że właśnie nieprzygotowanie hali prowadzi dużych hodowców do poważnych problemów, a czasem nawet do zatracenia. Najbardziej winna jest wspomniana już temperatura hali . Obowiązuje jedna zasada, a mianowicie, że przy tuczu brojlerów konieczne jest rozpoczęcie hodowli w temperaturze do 33 ° C i stopniowe obniżanie ustawionej temperatury o 2 do 3 ° C każdego dnia w ciągu pięciu tygodni. Oczywiście dotyczy to również drobnego rolnictwa. Dlatego jeśli masz brojlery przywiezione na podwórko w celu ich tuczu, absolutnie konieczne jest zapewnienie im wysokiej jakości środowiska do ich tuczu.

Niezależnie od tego, czy w praktyce drobiarskiej istnieją udogodnienia, które do niedawna wydawały się tabu, nie należy zapominać o „zwykłych”, na których właściwie opiera się cała hodowla.

cbar.basic.headline

Dopasowujemy się do Twoich potrzeb. Aby być jak najlepszym, potrzebujemy Twojej zgody na wykorzystywanie poszczególnych plików cookies oraz przekazywanie danych podmiotom trzecim. Kliknij "OK", aby wyrazić zgodę.

cbar.button.agree

Ustawienia plików cookie

Tutaj masz możliwość włączenia poszczególnych plików cookie zgodnie ze swoimi preferencjami.

Zgadzam się ze wszystkim Odmítnout vše