
Czy lubisz eksperymentować w hodowli kur i czy chcesz, aby dziewczyny były znów szczęśliwe dzięki nowej i lepszej paszy niż dotychczas? A może spróbujesz kiełkujących ziaren, roślin strączkowych, fasoli i innych nasion? Zobaczysz, że będziesz mile zaskoczony, ale twoje kury będą najbardziej zadowolone.
Wiosna to najlepszy czas na próbę kiełkowania nasion . Wszystko budzi się w naturze i nie tylko my, ludzie, ale także kury muszą uzupełniać witaminy po długiej zimie, której brakowało przez cały ten czas. dlaczego kiełkują nasiona dla kur? Z jednego prostego powodu jest po prostu zdrowy i pożyteczny dla kur. Kiełkowanie nasion będzie dosłownie bombą witaminową dla twoich kur , a ponadto kiełkowanie jest bardzo łatwe, szybkie i może być obsługiwane przez każdą niedoświadczoną osobę, która nie ma nic do powiedzenia na temat uprawy roślin i pędów.
Odpowiednie nasiona
Nie każde ziarno rośliny nadaje się do kiełkowania. Niektóre nasiona nawet nie kiełkują, a inne uwalniają toksyczne substancje podczas procesu, które bolą, a nie pomagają twoim dziewczynom. Które wybrać, a których unikać?
- Pszenica Kiełkująca pszenica dostarcza kurom białka, węglowodany, tłuszcze i witaminy, takie jak E, B1, a także żelazo i cynk . Pszenica będzie również doskonałym źródłem energii dla kur niosek, ponieważ porośnięta ma również niższą zawartość glutenu i ma pozytywny wpływ na proces mycia wiosną i jesienią. Jeśli chcesz, aby zawierało jak najwięcej składników odżywczych, możesz siać je w pojemniku z podłożem ogrodniczym.
Zarówno rośliny strączkowe, jak i wszystkie ziarna nadają się do kiełkowania.
- Soczewica Idealne rośliny strączkowe do kiełkowania to właśnie wspomniana soczewka. Zaopatruje kury w dużą ilość witaminy C i minerałów, aby pomóc im uniknąć różnych chorób i pasożytów. Kiełkując soczewkę, uważaj, aby nie uformować się podczas procesu, ponieważ dziewczęta nie lubiłyby jej zbytnio.
- Jęczmień Kiełki jęczmienia będą głównym źródłem węglowodanów , minerałów, zwłaszcza krzemianów, które mają pozytywny wpływ na pióra kur. Regularne podawanie kiełków jęczmienia dostosowuje również mikroflorę jelitową w przewodzie pokarmowym kur niosek.
- Owies Zboże, które zawiera najwięcej białka ze wszystkich ziaren uprawianych w naszym kraju. Ponadto wykiełkowane białka są bardzo wysokiej jakości i mogą być lepiej przetwarzane i konsumowane przez układ trawienny drobiu. W przeszłości owies był również nazywany uprawą bogów, głównie ze względu na duże źródło energii i witaminy C, które zawierają kiełki.
Nasiona słonecznika doskonale nadają się również do kiełkowania.
Procedura kiełkowania
Metoda kiełkowania ziaren jest bardzo prosta i potrzebujesz tylko kilku rzeczy z gospodarstwa domowego. Aby zaspokoić stado około dziesięciu piór, potrzebujesz plastikowego pojemnika z wylotami, ziaren pszenicy, jęczmienia, soczewicy, lucerny lub słonecznika i wody pitnej. Procedura kiełkowania jest następująca:
① Wlej ziarna do dużej miski i nalej świeżej wody pitnej , aby wszystkie ziarna znalazły się pod wodą.
② Zrób otwory w misce tak duże, aby ziarna nie wypadły.
③ Umieść pojemnik na drugiej, większej misce, aby woda mogła spontanicznie wypływać przez ziarna.
④ Temperatura w pomieszczeniu powinna wynosić od 15 ° C do 22 ° C, a misa musi być zawsze czysta i pić wodę.
⑤ Pozwól kiełkom podlewać przez sześć dni i stopniowo dodawaj wodę.
⑥ Po sześciu dniach kiełki będą gotowe do spożycia dla kur .
Do kiełkowania zawsze należy używać wody pitnej.
Zalety kiełkowania
Kiełki to kiełkujące nasiona wyhodowane do maksymalnej wysokości 8 cm, a cały proces trwa maksymalnie tydzień, więc nie ma ryzyka powstawania pleśni, jak w przypadku rosnących pędów, co trwa znacznie dłużej. Istnieją pewne wartości odżywcze między kiełkami i paszami. Co zatem kiełkują ziarna, a nawet rośliny strączkowe, dla kur niosek i jakie ważne minerały i witaminy dostarczają kurkom przez cały rok?
- Przez cały rok dostęp do świeżych zielonych roślin bez względu na pogodę na zewnątrz.
- Długotrwała zabawa dla kur znudzonych.
- Źródło witamin i minerałów.
- Pędy są wypełnione beta-karotenem, który powoduje, że żółtka stają się bardziej żółte.
- Kiełki zawierają enzymy , dzięki czemu są lepiej trawione niż całe ziarna.
To naprawdę tak proste, jak opisujemy. Spróbuj, a następnie na przykład pokaż nam kilka miłych chwil, w których twoje kury cieszą się kiełkami.