Kiełkujemy nasiona dla kur

Blog Opublikowano 20.04.2020

Czy lubisz eksperymentować w hodowli kur i czy chcesz, aby dziewczyny były znów szczęśliwe dzięki nowej i lepszej paszy niż dotychczas? A może spróbujesz kiełkujących ziaren, roślin strączkowych, fasoli i innych nasion? Zobaczysz, że będziesz mile zaskoczony, ale twoje kury będą najbardziej zadowolone.

Wiosna to najlepszy czas na próbę kiełkowania nasion . Wszystko budzi się w naturze i nie tylko my, ludzie, ale także kury muszą uzupełniać witaminy po długiej zimie, której brakowało przez cały ten czas. dlaczego kiełkują nasiona dla kur? Z jednego prostego powodu jest po prostu zdrowy i pożyteczny dla kur. Kiełkowanie nasion będzie dosłownie bombą witaminową dla twoich kur , a ponadto kiełkowanie jest bardzo łatwe, szybkie i może być obsługiwane przez każdą niedoświadczoną osobę, która nie ma nic do powiedzenia na temat uprawy roślin i pędów.

Odpowiednie nasiona

Nie każde ziarno rośliny nadaje się do kiełkowania. Niektóre nasiona nawet nie kiełkują, a inne uwalniają toksyczne substancje podczas procesu, które bolą, a nie pomagają twoim dziewczynom. Które wybrać, a których unikać?

  • Pszenica Kiełkująca pszenica dostarcza kurom białka, węglowodany, tłuszcze i witaminy, takie jak E, B1, a także żelazo i cynk . Pszenica będzie również doskonałym źródłem energii dla kur niosek, ponieważ porośnięta ma również niższą zawartość glutenu i ma pozytywny wpływ na proces mycia wiosną i jesienią. Jeśli chcesz, aby zawierało jak najwięcej składników odżywczych, możesz siać je w pojemniku z podłożem ogrodniczym.

Zarówno rośliny strączkowe, jak i wszystkie ziarna nadają się do kiełkowania.

  • Soczewica Idealne rośliny strączkowe do kiełkowania to właśnie wspomniana soczewka. Zaopatruje kury w dużą ilość witaminy C i minerałów, aby pomóc im uniknąć różnych chorób i pasożytów. Kiełkując soczewkę, uważaj, aby nie uformować się podczas procesu, ponieważ dziewczęta nie lubiłyby jej zbytnio.
  • Jęczmień Kiełki jęczmienia będą głównym źródłem węglowodanów , minerałów, zwłaszcza krzemianów, które mają pozytywny wpływ na pióra kur. Regularne podawanie kiełków jęczmienia dostosowuje również mikroflorę jelitową w przewodzie pokarmowym kur niosek.
  • Owies Zboże, które zawiera najwięcej białka ze wszystkich ziaren uprawianych w naszym kraju. Ponadto wykiełkowane białka są bardzo wysokiej jakości i mogą być lepiej przetwarzane i konsumowane przez układ trawienny drobiu. W przeszłości owies był również nazywany uprawą bogów, głównie ze względu na duże źródło energii i witaminy C, które zawierają kiełki.

Nasiona słonecznika doskonale nadają się również do kiełkowania.

Procedura kiełkowania

Metoda kiełkowania ziaren jest bardzo prosta i potrzebujesz tylko kilku rzeczy z gospodarstwa domowego. Aby zaspokoić stado około dziesięciu piór, potrzebujesz plastikowego pojemnika z wylotami, ziaren pszenicy, jęczmienia, soczewicy, lucerny lub słonecznika i wody pitnej. Procedura kiełkowania jest następująca:

Wlej ziarna do dużej miski i nalej świeżej wody pitnej , aby wszystkie ziarna znalazły się pod wodą.
Zrób otwory w misce tak duże, aby ziarna nie wypadły.
Umieść pojemnik na drugiej, większej misce, aby woda mogła spontanicznie wypływać przez ziarna.
Temperatura w pomieszczeniu powinna wynosić od 15 ° C do 22 ° C, a misa musi być zawsze czysta i pić wodę.
Pozwól kiełkom podlewać przez sześć dni i stopniowo dodawaj wodę.
Po sześciu dniach kiełki będą gotowe do spożycia dla kur .

Do kiełkowania zawsze należy używać wody pitnej.

Zalety kiełkowania

Kiełki to kiełkujące nasiona wyhodowane do maksymalnej wysokości 8 cm, a cały proces trwa maksymalnie tydzień, więc nie ma ryzyka powstawania pleśni, jak w przypadku rosnących pędów, co trwa znacznie dłużej. Istnieją pewne wartości odżywcze między kiełkami i paszami. Co zatem kiełkują ziarna, a nawet rośliny strączkowe, dla kur niosek i jakie ważne minerały i witaminy dostarczają kurkom przez cały rok?

  • Przez cały rok dostęp do świeżych zielonych roślin bez względu na pogodę na zewnątrz.
  • Długotrwała zabawa dla kur znudzonych.
  • Źródło witamin i minerałów.
  • Pędy są wypełnione beta-karotenem, który powoduje, że żółtka stają się bardziej żółte.
  • Kiełki zawierają enzymy , dzięki czemu są lepiej trawione niż całe ziarna.

To naprawdę tak proste, jak opisujemy. Spróbuj, a następnie na przykład pokaż nam kilka miłych chwil, w których twoje kury cieszą się kiełkami.

Dopasowujemy się do Twoich potrzeb. Aby być jak najlepszym, potrzebujemy Twojej zgody na wykorzystywanie poszczególnych plików cookies oraz przekazywanie danych podmiotom trzecim. Kliknij "OK", aby wyrazić zgodę.

OK

Ustawienia plików cookie

Tutaj masz możliwość włączenia poszczególnych plików cookie zgodnie ze swoimi preferencjami.

Zgadzam się ze wszystkim