To, że kury mają symbiotyczny związek z naszą kuchnią, jest więcej niż pewne. Ale gdzie jest granica tego, co kury powinny dostać z kuchni, a czego lepiej nie? Jak wygląda takie mięso lub kości?
Niektóre pokarmy nie są odpowiednie dla żadnego drobiu, szczególnie dla kur. Zielone ziemniaki i surowa cebula to dwa przykłady niebezpiecznej żywności, której nigdy nie należy kierować na szyje kurczaka. Ale co z mięsem i kośćmi i co zostało po obiedzie? Jeśli mięso jest wystarczająco przetworzone, a kości zmiażdżone , czy uważasz, że twoje dziewczyny powinny je lubić, czy lepiej trzymać się klasycznych mieszanek paszowych i nie przeprowadzać większych eksperymentów?
Źródło białka
W sezonie kurowym dodanie niektórych pokarmów wysokobiałkowych może być korzystne. A jakie pokarmy możemy zdecydowanie umieścić na liście zdrowych źródeł białka?
- Mięso Drób, wołowina, jagnięcina, ale także kawałki mięsa wieprzowego mogą być podawane kurom codziennie z czystym sumieniem. Najbardziej idealne jest podawanie gotowanego mięsa razem z makaronem paszowym, jeśli je masz. Ale mięso może być również surowe. W końcu domowy kurczak jest naturalnie wszystkożerny , więc prawdopodobnie wszystkie twoje kury jedzą małe ptaki lub myszy za twoimi plecami, jeśli uda im się je złapać.
Każde źródło białka będzie przydatne dla twoich kur .
- Ryba Wszystkie gatunki ryb, zarówno te świeże, gotowane, jak i konserwy , są doskonałym źródłem białka dla pań z kurczaka. Możesz łatwo dać dziewczynom całą rybę , w tym jej głowę, kości i wnętrzności. Spośród tych w puszkach makrela, a nawet tuńczyk najbardziej smakują kurom.
- Wnętrzności Oczywiście, wszelkie podroby, których nie trzymasz dla siebie, mogą być spożywane przez twój drób. Tak więc serce, nerki , płuca, wątroba, śledziona, a nawet jądra, możesz je wszystkie umieścić w karmnikach dla kur. Powinieneś zwrócić uwagę na woreczek żółciowy i oczywiście wszystkie te części, dla których nie jesteś przekonany o ich pochodzeniu.
Kości mięsne
Mamy na myśli karmienie kości kur przez podawanie kości mięsu , a nie tylko samych nagich kości, już w obronie przed całym mięsem. Więc jeśli upiekłeś indyka lub kurczaka i masz jeszcze kości, które wciąż noszą część mięsa, to dotyczy to kurczaków. Możesz z łatwością postawić cały szkielet na ziemi w padoku , sami sobie z nim poradzą i pozostaną tylko niebezpieczne dla nich kości.
Ryzyko podczas karmienia mięsa i kości
Chociaż mięso, ryby, podroby i kości są powszechnym pożywieniem, które są karmione wszystkim kurom na podwórkach i w ogrodach, wiążą się one również z pewnym ryzykiem, którego nie należy lekceważyć. O jakich zagrożeniach piszemy?
Nawet twoje dziewczyny od czasu do czasu lubią ryby.
- W niektórych przypadkach zarówno surowe, jak i gotowane mięso może zostać zepsute .
- Bakterie Salmonella mogą pojawić się w niektórych kawałkach surowego mięsa.
- Są przypadki, w których kość utknęła w gardle i trzeba było wezwać lekarza weterynarii.
- Jeśli nie oddzielisz tłuszczu lub skóry od mięsa lub kości, spożycie doprowadzi do tuczu kur i późniejszego końca sprzęgła.
Pamiętaj, że kury można uznać za głupie zwierzęta, chociaż my w Slepičář na pewno tak nie uważamy. Są bardzo inteligentni, jeśli chodzi o to, o czym marzą, a czego nie. Jeśli będziesz ich więcej oglądać, przekonasz się, ile razy podnosi coś w dziobie, sprawdza to, a na koniec wyrzuca.