Wady i niedoskonałości skorupy jaja

Blog Opublikowano 20.04.2020

Jajko jest przeznaczone do spożycia, tj. Do późniejszego spożycia, więc nic dziwnego, że wszyscy postrzegamy je jako całość naszymi oczami. Ale czy jajko o nietypowej powierzchni lub defekcie na skorupce jest wadliwe i dlatego jest lepsze w koszyku?

Jajo kurze jest środkiem rozmnażania się, a także źródłem żywności do spożycia przez ludzi. Rozmiar i kształt różnią się w zależności od gatunku ptaka, który może złożyć jajo, ale wszystkie jaja mają trzy główne części - żółtko, białko jaja i skorupkę . Skorupa jest jedną z najcenniejszych części całego jaja, ponieważ ma za zadanie chronić całą jego zawartość i ma trudne zadanie, ponieważ musi być wystarczająco mocna, aby utrzymać wagę kury podczas niszczenia, a jednocześnie musi być delikatna, aby mogła łatwo wykluć się z niej. jak laska.

Najczęstsze wady

Wady skorup istniały od stuleci, tj. Od czasu, kiedy zaczęły pojawiać się pierwsze jaja składane z drobiu hodowanego w niewoli. Oczywiście na niektóre z nich można wpływać, inne niestety nie. A jakie wady muszli mogę, jako hodowca drobiu, najczęściej cię zaskakiwać?

  • Plamy na skorupce. Małe kropki lub plamy są brązowe lub białe. Ich przyczyną są stres lub zaburzenia podczas procesu zwapnienia, a także zła dieta kur niosek i nadmiar wapnia .
  • Pęknięcia lub dziury w skorupie. Otwory lub małe otwory w jaj powłoki może być wynikiem wadliwego akumulacji wapnia w tworzeniu skorupy środka jajowodu lub małej ilości wapnia, który jest potrzebny w zwapnienia. Przyczyną jest niski poziom wapnia w diecie, a także zaawansowany wiek kur niosek .

Plamy na jajku nie są powodem, aby nie używać go w kuchni.

  • Nierówna pigmentacja. Jeśli znajdziesz jaja w gniazdach z brakiem pigmentu lub z nierównomiernym ułożeniem na skorupce, wadą jest zwykle złe odżywianie kur niosek. Cynk i magnez są uważane za szczególnie ważny element w transporcie pigmentu do skorupy. Dlatego staraj się urozmaicić dietę dziewcząt za pomocą witamin i minerałów, które wlewasz bezpośrednio do mieszanek paszowych .
  • Pomarszczone jajka. Skorupy tych jaj mają cienkie pomarszczone, pomarszczone powierzchnie. W całym jajku można znaleźć zmarszczki od jednego do kilku kawałków. Przyczynami są stres kury, zaburzenia produkcji jaj lub choroby zakaźne.
  • Krew na muszli. Czy od czasu do czasu zbierasz jajka zabrudzone krwią? Zwykle dzieje się tak u młodych kurcząt, gdy jajo jest zbyt duże lub gdy jedna z kur niosek ma nadwagę. Plamy krwi nie wpływają na jakość jaj, dlatego należy je dokładnie umyć , aby można było z niego korzystać bez obaw.

Jajka bez skorupek można również znaleźć w gnieździe.

  • Cienka skorupa. Jaja, które mają niekompletną skorupkę , tj. Z cienką warstwą wapnia. Przyczyną takich złożonych jaj są niedobory żywieniowe, szczególnie niski poziom wapnia w diecie kur niosek, choroba zwana ptasią grypą, a także wewnętrzne i zewnętrzne pasożyty występujące w stadzie.
  • Jajka bez skorupy. W tym przypadku jajo de facto składa się tylko z żółtka i białka jaja , w zasadzie brakuje całej skorupy. Zawartość jajka jest chroniona tylko cienką membraną. Powodem często jest znowu zła dieta kur, brak witamin B12 i D, aw niektórych przypadkach wina jest również winna - zakaźnego zapalenia oskrzeli lub rzekomego pomoru drobiu.

Odpowiednie witaminy i minerały zapewniają wysoką jakość doskonałych jaj.

TOP jajko

W dobrym gnieździe układającym jajo powinno być wystarczająco chronione, ponieważ tylko wtedy kura nie będzie w stanie go uszkodzić. Jak zbierać jaja duże i sprawiedliwe, z nieuszkodzoną skorupą i zawartością wysokiej jakości w środku?

  • Wystarczająca ilość ściółki w gnieździe r.
  • Wystarczająca liczba gniazd układających - jedno gniazdo dla 4 do 5 kur.
  • Zróżnicowana dieta bogata w witaminy i minerały.
  • Zapewnienie kurom spokoju - bez budowania kurnika na drodze.

Krótko mówiąc, każdy hodowca chce mieć jaja z kłody, jednak jeśli nie zbierzesz ich w wylęgarni i nie planujesz rozszerzenia hodowli, jaja z plamami pigmentowymi będą smakować dokładnie tak samo na talerzu, jak bez plam.

cbar.basic.headline

Dopasowujemy się do Twoich potrzeb. Aby być jak najlepszym, potrzebujemy Twojej zgody na wykorzystywanie poszczególnych plików cookies oraz przekazywanie danych podmiotom trzecim. Kliknij "OK", aby wyrazić zgodę.

cbar.button.agree

Ustawienia plików cookie

Tutaj masz możliwość włączenia poszczególnych plików cookie zgodnie ze swoimi preferencjami.

Zgadzam się ze wszystkim Odmítnout vše