5 sposobów na znalezienie dobrego i zepsutego jajka

Blog Opublikowano 20.04.2020

Każdy hodowca z pewnością znalazł się w sytuacji, otwierając lodówkę, sięgając po jajko i nagle nie pamięta, jak długo jajko „siedzi” w lodówce. Co teraz

Nie ma nic gorszego niż ugniatanie ciasta na ciasto w niedzielny poranek, a kiedy puka się jajko, dowiaduje się, że jajko zostało zepsute , zwłaszcza jeśli pukamy je bezpośrednio w mąkę, a nie w przystawkę. Niestety, nawet to często zdarza się nam wszystkim. Prawdą jest, że długotrwałe przechowywanie jaj obniża ich jakość, ale jaja są złe tylko wtedy, gdy zaczynają się rozkładać z powodu bakterii lub grzybów. Więc to, że jajko było w lodówce od dwóch tygodni, niekoniecznie oznacza, że jest zepsute. Jak więc łatwo dowiedzieć się, które jajko jest dobre, a które złe, bez konieczności jego wybijania?

Data ważności

Najłatwiejszy sposób, aby dowiedzieć się, czy jajko jest nadal dobre, ale tylko wtedy , gdy kupujesz je w sklepach . Oczywiście ci z was, którzy mają własną hodowlę, a zatem jaja domowe, mogą opisać datę zniesienia , ale to oznaczenie jest rzadkie. Wystarczy, jeśli masz przegląd tego, jak wkładać jajka do lodówki i które są najświeższe.

Pachnie, ty pachniesz, ty pachniesz

Tak, dobrze czytasz. Test wąchania jest tylko najstarszą, najprostszą i najbardziej niezawodną metodą sprawdzenia, czy jajko jest dobre lub już się zepsuło. Zepsute jajka wydzielają niepowtarzalny zapach , niezależnie od tego, czy są surowe, czy gotowane. A jeśli nic nie poczujesz przez skorupkę , po prostu stuknij jajko i powąchaj je na czystym talerzu, a od razu będziesz wiedział, czy można go nadal używać w kuchni, czy też należy już do kosza.

Białe czy brązowe jajko ? Kolor skorupy nie ma wpływu na świeżość.

Kontrola wzrokowa

Oprócz nosa nie zapomnij o oczach, które będą również bardzo cennym narzędziem do sprawdzania, czy jajka w lodówce są zepsute lub świeże. Podczas gdy wnętrze jaj nadal będzie chroniło skorupkę, upewnij się, że nie jest pęknięta ani w inny sposób uszkodzona. Proszek na skorupce może wskazywać na jakąś formę pleśni i pęka obecność bakterii. A jak powinno wyglądać żółtko i białko jaja:

  • Kolor żółtka Jeśli skorupa wygląda dobrze, jest sucha i nieuszkodzona, przed użyciem ubij jajko w misce i poszukaj koloru żółtka . Jeśli jest różowy, niebieski lub zielony, w jajku pojawiła się już pleśń . Nie używaj ponownie takiego jajka.
  • Białko jaja Białko można również sprawdzić za pomocą oczu. Jeśli wrzucisz jajko do miski i żółtko, ale także białko zostanie rozlane po całej misce, oznacza to, że jajko jest stare, a jego jakość spada. Ale jeszcze nie musi być źle.

jedzenie oc jajko miękko gotowane GIFjajka omlet GIFjajko GIF

Pływające jajko

Test pływakowy - test w wodzie jest jedną z najpopularniejszych metod. jak dowiedzieć się, czy jajka są jeszcze świeże, a zatem smaczne. Aby wykonać test „wody”, delikatnie umieść jajko w pojemniku z wodą, a jeśli jajko tonie, jest świeże , jeśli podskakuje, a nawet unosi się, jest stare. Chociaż ta metoda pokaże, że jajko jest stare, nie zawsze oznacza to, że będzie złe.

Oświetlenie jajek

Przezroczystość jaj jest metodą stosowaną do identyfikacji zapłodnionych jaj i oceny ich jakości . Aby zastosować tę metodę, potrzebujesz ciemnego pokoju i źródła światła. Kiedyś używane były świece, dziś lepsza będzie mała latarka lub lampa do czytania. Jak właściwie rozjaśnić jajka?

  • Weź latarkę razem z jajkiem.
  • Umieść latarkę na szerszym końcu skorupy .
  • Obróć jajko od lewej do prawej i świeć latarką do samego końca.

Witaminy nie wpływają na świeżość jaj, ale wpływają na produkcję jaj.

  • Gołym okiem widać, czy w środku znajduje się duży czy mały pęcherzyk powietrza .
  • Jeśli bańka jest mała, jajko starzeje się z wiekiem, gazy zastępują wodę, a kieszeń powietrzna powiększa się.
  • Przesuwając jajko z jednej strony na drugą, można również sprawdzić, czy żółtko i białko jaja są twarde , jeśli porusza się mało, jajko jest zawsze świeże .

Brak ludzkiej wiedzy na temat tego, jak stwierdzić, kiedy jajko się zepsuło, powoduje, że niektórzy ludzie niepotrzebnie rzucają jajami bez przekonania, więc często wyrzucają złe jaja. Pamiętaj jednak, że nawet jeśli wykonasz test świeżości jaj według tych metod, ważne jest, aby dobrze je ugotować przed jedzeniem i używać surowych tylko wtedy, gdy jest to absolutnie konieczne.

cbar.basic.headline

Dopasowujemy się do Twoich potrzeb. Aby być jak najlepszym, potrzebujemy Twojej zgody na wykorzystywanie poszczególnych plików cookies oraz przekazywanie danych podmiotom trzecim. Kliknij "OK", aby wyrazić zgodę.

cbar.button.agree

Ustawienia plików cookie

Tutaj masz możliwość włączenia poszczególnych plików cookie zgodnie ze swoimi preferencjami.

Zgadzam się ze wszystkim Odmítnout vše