Sztuczne wykluwanie się gęsich jaj: główne zasady i pułapki

Blog Opublikowano 20.04.2020

Czy masz duże doświadczenie w wykluwaniu jaj kurzych i chciałbyś ryzykować i wykluć nawet małe gąsienice? Dlaczego nie Szczęścia życzenia przygotowane, więc powodzenia.

Jaja gęsie są używane głównie do wylęgu , ponieważ ich smak nie jest tak przyjemny, jak na przykład jaja kurze lub przepiórcze . Mają rodzaj tłustego smaku, do którego ludzie nie są jeszcze przyzwyczajeni. I jeszcze, że sztuczny wylęgu, a także sztuczna hodowla pisklęta gęsie jest trudny dla rolników niż powinno mama gęś, każde nowe życie na podwórku jest wart mniej cierpienia i trochę pracy. Więc z entuzjazmem.

Ważne środki

W porównaniu do pobierania jaj kurzych i ich późniejszego przechowywania, pobieranie i przechowywanie jaj gęsich ma pewne zasady, które są dobrze znane i przestrzegane przed umieszczeniem w wylęgarni. Tylko w ten sposób wylęganie małych piskląt gęsich może być dla Ciebie interesujące. Co więc zdecydowanie powinieneś zrobić, a czego nie?

  • Zbieraj jajka na wiosnę. Gęsi zwykle zaczynają składać pierwsze jaja, gdy dzień zaczyna się wydłużać, a na zewnątrz jest więcej światła. Uwzględniono koniec lutego, a następnie cały marzec i kwiecień. Zależy to głównie od jakości karmy dostarczanej im zimą. Jak tylko pojawią się pierwsze jaja w gniazdach, jasne jest, że nadszedł czas, aby podnieść wylęgarnię .

Wylęgowe pisklęta gęsie nie są nauką, jeśli wiesz, jak to zrobić.

  • Zbierz jajka rano. Gęsi składają większość jaj wcześnie rano , dlatego najlepiej je zbierać rano, zanim pójdziesz do pracy. Pozostawienie jaj w gnieździe przez cały dzień może je uszkodzić i jeszcze bardziej zabrudzić. Więc lepiej wstać rano.
  • Oczyść jajka. Wybrane jaja do inkubacji powinny ważyć co najmniej 140 g, a maksymalnie 200 g. Jaja należy oczyścić z kału za pomocą czystej gąbki drucianej lub wilgotnej szmatki . Nie zaleca się żadnej innej dezynfekcji.
  • Przechowuj jajka. Właściwa temperatura przechowywania doprowadzi do lepszej inkubacji zaszczepionych jaj. Jajka należy zatem przechowywać w chłodnym pomieszczeniu w temperaturze 8–15 ° C. Idealnym miejscem do przechowywania jest zimna piwnica, a nawet lodówka. Ważną rolę odgrywa również regularna rotacja, więc trzymaj jajka o 180 ° nawet dwa razy dziennie przez maksymalnie 7 dni.

gęsi GIF by Nature na PBSjajko mówi GIFbaby no GIF od BBC Earth

Wybór wylęgarni

Większość początkujących hodowców, którzy po raz pierwszy wykluwają jaja gęsie, stosuje takie same parametry wylęgarni jak podczas inkubacji jaj kurzych. W rezultacie wiele małych gęsi umiera w jajku przed wykluciem. Co powinieneś zrobić, aby jak najbardziej uniknąć tej sytuacji?

  • Temperatura W przypadku większości wylęgarni utrzymuj stałą temperaturę wewnętrzną 37,5 ° C podczas inkubacji gęsich jaj. Wymaganą wilgotność w wylęgarni osiąga się tylko wtedy, gdy utrzymuje się temperaturę 32 ° C do 29 dnia. Po 29 dniu zwiększ ją do 34 ° C i zapewnij wystarczającą wentylację przez otwory wentylacyjne.

Wybierając odpowiednią wylęgarnię, wszystko zaczyna się i kończy.

  • Wilgotność Ze względu na fakt, że jaja gęsie potrzebują wysokiej wilgotności do wylęgu, należy je codziennie podlewać ciepłą wodą od pierwszego wprowadzenia do wylęgarni. Po 15 dniu inkubacji wszystkie jaja należy zanurzyć w wodzie, a temperatura wody powinna wynosić około 37,5 ° C.
  • Równomierne umieszczenie. Najlepsze wyniki osiągniesz podczas wykluwania się tylko wtedy, gdy wszystkie umieszczone jaja zostaną równomiernie rozmieszczone w wylęgarni, tj. Na całej szerokości i długości wylęgarni. Jajka zdecydowanie nie powinny się dotykać ani zachodzić na siebie.
  • Rotacja Dla uzyskania najlepszych wyników, w jaja obraca inkubatorze co najmniej cztery razy dziennie około 180 stopni, a nie pod kątem 90 ° jak jaja od kur .

Czy jesteś gotowy na swój „pierwszy raz”? Życzymy wielu sukcesów i powodzenia!

Dopasowujemy się do Twoich potrzeb. Aby być jak najlepszym, potrzebujemy Twojej zgody na wykorzystywanie poszczególnych plików cookies oraz przekazywanie danych podmiotom trzecim. Kliknij "OK", aby wyrazić zgodę.

OK

Ustawienia plików cookie

Tutaj masz możliwość włączenia poszczególnych plików cookie zgodnie ze swoimi preferencjami.

Zgadzam się ze wszystkim