Wylęgowe przepiórki po raz pierwszy iz sukcesem

Blog Opublikowano 20.04.2020

Narodziny nowego życia, a następnie jego opieka i hodowla. To także część każdego wylęgu domowego. Przepiórki można wykluć oprócz kur i uważają, że nie jest to trudne.

Wylęganie przepiórek jest ekscytującym i radosnym doświadczeniem , szczególnie dla początkujących. I chociaż pewne błędy i wypadki mogą i na pewno wystąpią podczas samego procesu, to jeśli zbliżysz się jak najbardziej do podręcznika kurze, będziesz w stanie wyeliminować je w jak największym stopniu, a tym samym osiągnąć jak największy sukces, który jest zdecydowanie tego wart. Co robić dobrze, a wręcz przeciwnie, raczej nie robić wcale?

Zanim zaczniesz się wykluć

Jeśli zdecydowałeś się wykluć przepiórkę japońską , powinieneś wiedzieć, że ten rodzaj przepiórki nie utrzymuje instynktu siedzenia na jajach. Zostały stłumione przez rechot z powodu hodowli, więc jedynym sposobem na dostanie się do małej przepiórki jest wychowanie młodych w wylęgarni . Należy również pamiętać, że okres inkubacji wynosi około 16 do 18 dni . Temperatura w wylęgarni musi być utrzymywana między 36 ° C a 37 ° C, a wilgotność powinna wynosić około 55%. Większość przepiórek wykluwa się jednocześnie, przez około sześć godzin.

Po wybraniu odpowiedniej wylęgarni wszystko się zaczyna.

Jakie jajko

Wybór jajka zaczyna się i kończy. Im lepsza jakość jaja przepiórczego w wylęgarni, tym lepszy będzie wynik. Upewnij się , że jaja spoczywają w misce przez co najmniej jeden dzień przed umieszczeniem ich w wylęgarni. Wskazane jest stosowanie jaj wyłącznie z własnej hodowli, ponieważ te, które muszą być transportowane i przechowywane na różne sposoby, mają o 50% mniejsze szanse wyklucia. Wynika to głównie z wibracji i zmian temperatury. Jajka powinny być całkowicie czyste , wolne od widocznych wad i pęknięć.

GIF od Vulture.comfacet zarządza GIF

Raz, dwa i trzy i to wszystko

Im ostrożniej wybierzesz inkubator i przestudiujesz jego funkcje, tym lepiej zrobisz podczas samego wylęgu i nie będziesz zaskoczony nagłymi powikłaniami. Gdy wiesz, że wybrałeś najlepszą możliwą wylęgarnię, następują następujące kroki:

  • Ustawienie wilgotności Pierwszym krokiem, który musisz zrobić przed umieszczeniem jaj przepiórczych w wylęgarni , ustaw wylęgarnię na odpowiednią wilgotność. Konieczne jest ustawienie wilgotności początkowej na 45% do 50%, przy czym w 23 dniu inkubacji jaj przepiórczych konieczne będzie zwiększenie wilgotności do 65%. Zanotuj więc uważnie ten dzień w kalendarzu „wylęgarni”.
  • Temperatura wylęgarni. Po ustawieniu wilgotności należy ustawić inny parametr, czyli temperaturę w wylęgarni . Większość wylęgarni jest kontrolowana przez mikrokomputer i ma możliwość ustawienia temperatury dokładnie w stopniach Celsjusza. Przed włożeniem pierwszych jajek ustaw wylęgarnię na temperaturę 37 ° C.

Mała wylęgarnia wystarczy na jajko przepiórcze.

  • Inkubacja jaj Czas umieścić jaja przepiórcze w wylęgarni. Jajka należy ułożyć małym końcem do dołu, a szerszym - większym końcem do góry. Ponownie napisz datę w swoim kalendarzu, kiedy po raz pierwszy umieściłeś jajka w inkubatorze, abyś mógł następnie obliczyć, kiedy nadejdzie czas ich wyklucia.
  • Toczenie jaj. Każde włożone jajko przepiórcze należy obracać trzy razy dziennie . Jest to jedyny sposób, aby zapobiec przyklejaniu się zarodka do skorupy. Jeśli masz w pełni automatyczną wylęgarnię, ustaw tę rotację i już Cię to nie obchodzi. Jeśli nie masz automatycznej wylęgarni , to nie ma znaczenia, sam obrócisz ręce .
  • Kontrola jaj Na trzeci dzień przed wykluciem należy sprawdzić wszystkie jaja. Wszystko, co musisz zrobić, to sprawdzić na pierwszy rzut oka, czy wszystkie jaja są na swoim miejscu i czy wewnątrz wylęgarni dzieje się coś niewidzialnego. Małe przepiórki zwykle wykluwają się z niewielkim opóźnieniem, więc jeśli klubowanie nie odbędzie się 18 dnia , możesz poczekać kolejny dzień lub dwa. Oczekiwany wynik z pewnością nadejdzie wkrótce.

Nie zapomnij pozwolić nowym lęgowcom całkowicie wyschnąć po wykluciu i zagęścić całą wylęgarnię, aby była gotowa na kolejną partię jaj.

cbar.basic.headline

Dopasowujemy się do Twoich potrzeb. Aby być jak najlepszym, potrzebujemy Twojej zgody na wykorzystywanie poszczególnych plików cookies oraz przekazywanie danych podmiotom trzecim. Kliknij "OK", aby wyrazić zgodę.

cbar.button.agree

Ustawienia plików cookie

Tutaj masz możliwość włączenia poszczególnych plików cookie zgodnie ze swoimi preferencjami.

Zgadzam się ze wszystkim Odmítnout vše