Hamburger: kura o wyrafinowanym wyglądzie

Blog Opublikowano 20.04.2020

Elegancka kura hodowana w trzech kolorach. Czy będziesz oczarowany?

Nadal nie wiadomo, skąd faktycznie pochodzą hamburgery. Ich pochodzenie podzielają Niemcy, Brytyjczycy i Holendrzy i żaden naród nie chce się poddać drugiemu. Ale jedno jest pewne. Hamburgery są potomkami nakrapianych kur z wybrzeża Morza Północnego. Oryginalna rasa hodowlana była lepiej znana na początku XVIII wieku pod nazwą „Hamburgher”, a hodowcy utrzymywali kury głównie ze względu na mięso i doskonałe nieśność . Czym jeszcze mogą cię zaskoczyć te urocze panie?

Cechy hodowlane

Pod względem rodzaju ta rasa kurczaka należy do lekkich . Dzięki niepowtarzalnej strukturze ciała i niekonwencjonalnemu kolorowi piór Hamburgery są na czele każdej wystawy i mają wielu wielbicieli. Co jest dla nich typowe i czym różni się ich ciało od innych gatunków kur?

  • Grzebień Prosty herb w kształcie róży z zaokrąglonym, skierowanym do tyłu cierniem jest główną cechą tego eleganckiego piękna.
  • Biegacze. Kończyny mają hamburgery średniej długości i łupkowego koloru . Im ciemniejsza kura, tym ciemniejszy bieg.
  • Waga Dorosłe kury nioski ważą od 1,5 do 2 kg. Kogut jest wtedy o pół do jednego kilograma większy i w zależności od koloru może różnić się rozmiarem .
  • Kolor znaku W Hamburgerach są trzy kolorowe obrysy - monochromatyczne, kropkowane i nakrapiane . Najbardziej rozpowszechniony i jednocześnie najczęściej hodowany hamburger ma srebrno-czarne kropki.

Kura znosząca jajka z białą skorupą .

Kolorowanki Hamburgery

Bogato owłosione wydłużone ciało, wysoko uniesiona klatka piersiowa i mniejsza głowa kur są widoczne tylko w trzech z tych podstawowych kolorów:

  • Monochromatyczny Jeśli hodujesz hamburgera w jednym kolorze, pióra zawsze będą miały czarną, białą lub niebieską podszewkę. Żaden inny kolor nie występuje w jednym kolorze.
  • Kropkowane Plamiste warianty hamburgerów są najbardziej znane wśród hodowców. Są to kolory kropek - złoto-czarne kropki i srebrno-czarne kropki.
  • Cętkowany w kolorze. Innym ornamentem na piórach Hamburgera mogą być wielobarwne plamy , czasem nazywane również paskami. W szczególności kolory te - srebrny, złoty, złoty niebieski, żółto-biały i cytrynowy żółty. W zależności od koloru hamburgery mają w sumie trzy różne rozmiary , z najmniejszymi i najpiękniejszymi zwierzętami występującymi wśród cętkowanych.

Przydatne właściwości

Pomimo tego, że Hamburger jest raczej rasą ozdobną i wypełnia swojego hodowcę głównie swoją piękną, nie pozostaje w tyle pod względem składania jaj. Dzięki odpowiedniej pielęgnacji i dostarczeniu wysokiej jakości mieszanki paszowej, każda kura przedstawia swojemu hodowcy do 180 jaj w białej skorupce przez cały rok. Każde złożone jajko może pochwalić się masą do 60 g.

Wszystkie trzy kraje wciąż spierają się o pochodzenie Hamburgerów.

Jak trzymać kurczaki?

Hamburgery to bardzo wytrzymałe i aktywne kury. Na pewno nie poradzą sobie dobrze na małym wybiegu lub studni. Najlepszym wyborem jest pozostawienie go luźnego na lądzie lub rozmnażanie w dużym przestronnym padoku - klatce na zewnątrz . Zwróć także uwagę na zimowe miesiące i mróz, ponieważ Hamburgerom trudno jest to znieść. A jeśli lubisz te piękne kury, zdobądź wysokie płoty , kury latają bardzo dobrze i nie mają problemu z pokonaniem dwumetrowego ogrodzenia.

A ten, kto trzyma hamburgery, z pewnością zgodzi się z nami, że te kury potrzebują dużo rozproszenia , aby nie gryzły się nawzajem w padoku. Ku ich zadowoleniu wystarczy jabłko lub kapusta wiszące na wybiegu, o połowę latem i cały kwiat słonecznika na jesieni, ale dziewczyny same poradzą sobie z nasionami.

Dopasowujemy się do Twoich potrzeb. Aby być jak najlepszym, potrzebujemy Twojej zgody na wykorzystywanie poszczególnych plików cookies oraz przekazywanie danych podmiotom trzecim. Kliknij "OK", aby wyrazić zgodę.

OK

Ustawienia plików cookie

Tutaj masz możliwość włączenia poszczególnych plików cookie zgodnie ze swoimi preferencjami.

Zgadzam się ze wszystkim