Każdy drób, jeśli nie jest przeznaczony do hodowli, czeka „dzień D”, a zatem na jego ubój. Doświadczony hodowca z pewnością kiedykolwiek zerwał kaczkę, ale co z niedoświadczonym? Jak on skubie taką kaczkę?
Zanim hodowca zdecyduje się zerwać kaczkę , musi ją najpierw zabić. Sama rzeź jest taka sama dla wszystkich rodzajów drobiu i ma pewne zasady, których zaleca się przestrzegać, ponieważ oszczędza hodowcom dużo pracy i nerwów. Więc zabiliśmy kaczkę i nie zaczniemy skubać, dopóki nie wykrwawi się na śmierć. A jak przebiega sama skubanie, co można zrobić bez, a co z kaczymi piórami ?
Gorąca woda
Aby ułatwić cały oskubanie, zanurz całkowicie wykrwawioną kaczkę w gorącej wodzie o temperaturze 68 ° C na około 2 minuty. Przy niższych temperaturach wody zanurzenie może potrwać dłużej, ale nawet zbyt gorąca woda nie jest prawdziwą nutą dla mięsa kaczego . Jeśli woda ma więcej stopni, górna warstwa mięsa zacznie się rozluźniać wraz z kolcami, a nie chcesz tego, więc termometr jest na swoim miejscu. Powinieneś również zwrócić uwagę na nieestetyczne brązowe plamy na ciele oskubanego zwierzęcia, więc dobrze jest spróbować po pierwszym nurkowaniu w gorącej wodzie, aby sprawdzić, czy pióra same się uwalniają lub czy woda musi zostać podgrzana.
Ręczne wyrywanie
Czy udało ci się pokonać kaczkę i pozwolić jej krwawić? Potem pojawia się samo szarpnięcie. Ale jak zaczynasz i czy zawsze musisz skubać gorącą wodę?
- Na suchym lądzie. Oczywiście możesz osuszyć dowolny drób do sucha rękami , ale szczerze mówiąc, jest to dość trudne, a wynikiem jest to, ile razy przytłaczające. Jeśli zdecydujesz się to zrobić, najpierw usuń największe pióra ze skrzydeł i ogona, a następnie na klatce piersiowej, przejdź do ud, paznokci, szyi i utrzymuj skrzydła do końca.
- Na mokro Metoda z użyciem wody lub metoda gotowania na parze będzie dla Ciebie znacznie łatwiejsza, szybsza, a wynik na pewno będzie tego wart. Pamiętaj, że w przypadku ptactwa wodnego zwierzę należy przepłukać kilka razy z rzędu w pojemniku z wodą, aby gorąca woda przedostała się przez pióra na skórze i tym samym spowodowała pożądany efekt. A przed rozpoczęciem tej procedury musisz przygotować kilka podstawowych rzeczy.
Co przygotować
Na pewno znajdziesz wszystko w domu w stodole lub w kuchni, jednak zanim zaczniesz się wyrywać, lepiej zawsze upewnić się, że naprawdę niczego nie umknie. Aby zrywać kaczkę , potrzebujesz :
- Pojemnik, który będzie większy niż sama kaczka. Taca blaszana lub wiadro z tworzywa sztucznego wykonane z materiału żaroodpornego.
- Woda, którą należy podgrzać do pożądanej temperatury, tj. Około 68 ° C.
- Termometr do pomiaru stopnia wody.
- Szczypce, dzięki którym łatwo wyciągniesz kaczkę z wrzącej wody.
- Drewniany stół lub duża deska do krojenia, abyś miał miejsce na kaczkę .
- Pincety
- Pojemnik na oskubane pióra.
Konieczne jest przygotowanie się do zerwania utuczonej kaczki co najmniej dzień wcześniej.
Podstawą jest brak lęku
Czy masz przed sobą swoją pierwszą kaczkę i boisz się, jak to się potoczy? Co się stanie, jeśli zawiedziesz i będziesz musiał odwołać zaproszoną wizytę na niedzielny lunch? Podstawą każdej pracy, którą wykonujesz po raz pierwszy, jest nie bać się i odkładać na bok zmartwień . Zacznij od:
① Zanurz kaczkę w pojemniku z gorącą wodą.
② Po około dwóch minutach wyciągnij kaczkę szczypcami i sprawdź, czy pióra można wyciągnąć.
③ Gdy tylko zobaczysz, jak pióra spadają spontanicznie z brzucha i pleców , wyjmij całą kaczkę i połóż ją na macie lub desce do krojenia.
④ Niech kaczka trochę kapie z wody i stopniowo zacznij skubać pióra .
⑤ Umieść pióra w pojemniku, aby nie latały po podwórku.
⑥ Czasami na skórze pozostają małe części piór - są to już nowe pióra , po prostu zarazki, które również muszą zostać usunięte, a pinceta pomoże ci w tym.
⑦ Więc i gotowe.
Chcesz ocalić swoje nerwy? Następnie kup popychacz drobiu.
Krajalnice drobiu
A jeśli jesteś jednym z trudniejszych hodowców i już lubiłeś skubanie dłoni, kup szczupaka drobiowego. Najbardziej wydajnym i niedrogim jest rodzaj szarpnięcia, który jest przymocowany do klasycznego wiertła . Możesz uzyskać pomocnika, który zaoszczędzi dużo czasu i nerwów około dwóch tysięcy, a jeśli jesteś miłośnikiem wątróbki kaczej lub pasztetów, jego inwestycja zwróci się w Copydup.
I zawsze powinna być nagroda za dobrze wykonaną pracę, więc teraz życzymy ci dobrego smaku.