Jak prawidłowo zrywać kaczkę?

Blog Opublikowano 20.04.2020

Każdy drób, jeśli nie jest przeznaczony do hodowli, czeka „dzień D”, a zatem na jego ubój. Doświadczony hodowca z pewnością kiedykolwiek zerwał kaczkę, ale co z niedoświadczonym? Jak on skubie taką kaczkę?

Zanim hodowca zdecyduje się zerwać kaczkę , musi ją najpierw zabić. Sama rzeź jest taka sama dla wszystkich rodzajów drobiu i ma pewne zasady, których zaleca się przestrzegać, ponieważ oszczędza hodowcom dużo pracy i nerwów. Więc zabiliśmy kaczkę i nie zaczniemy skubać, dopóki nie wykrwawi się na śmierć. A jak przebiega sama skubanie, co można zrobić bez, a co z kaczymi piórami ?

Gorąca woda

Aby ułatwić cały oskubanie, zanurz całkowicie wykrwawioną kaczkę w gorącej wodzie o temperaturze 68 ° C na około 2 minuty. Przy niższych temperaturach wody zanurzenie może potrwać dłużej, ale nawet zbyt gorąca woda nie jest prawdziwą nutą dla mięsa kaczego . Jeśli woda ma więcej stopni, górna warstwa mięsa zacznie się rozluźniać wraz z kolcami, a nie chcesz tego, więc termometr jest na swoim miejscu. Powinieneś również zwrócić uwagę na nieestetyczne brązowe plamy na ciele oskubanego zwierzęcia, więc dobrze jest spróbować po pierwszym nurkowaniu w gorącej wodzie, aby sprawdzić, czy pióra same się uwalniają lub czy woda musi zostać podgrzana.

Ręczne wyrywanie

Czy udało ci się pokonać kaczkę i pozwolić jej krwawić? Potem pojawia się samo szarpnięcie. Ale jak zaczynasz i czy zawsze musisz skubać gorącą wodę?

  • Na suchym lądzie. Oczywiście możesz osuszyć dowolny drób do sucha rękami , ale szczerze mówiąc, jest to dość trudne, a wynikiem jest to, ile razy przytłaczające. Jeśli zdecydujesz się to zrobić, najpierw usuń największe pióra ze skrzydeł i ogona, a następnie na klatce piersiowej, przejdź do ud, paznokci, szyi i utrzymuj skrzydła do końca.

GIF Duck Pettingkaczka GIFbiała woda GIF

  • Na mokro Metoda z użyciem wody lub metoda gotowania na parze będzie dla Ciebie znacznie łatwiejsza, szybsza, a wynik na pewno będzie tego wart. Pamiętaj, że w przypadku ptactwa wodnego zwierzę należy przepłukać kilka razy z rzędu w pojemniku z wodą, aby gorąca woda przedostała się przez pióra na skórze i tym samym spowodowała pożądany efekt. A przed rozpoczęciem tej procedury musisz przygotować kilka podstawowych rzeczy.

Co przygotować

Na pewno znajdziesz wszystko w domu w stodole lub w kuchni, jednak zanim zaczniesz się wyrywać, lepiej zawsze upewnić się, że naprawdę niczego nie umknie. Aby zrywać kaczkę , potrzebujesz :

  • Pojemnik, który będzie większy niż sama kaczka. Taca blaszana lub wiadro z tworzywa sztucznego wykonane z materiału żaroodpornego.
  • Woda, którą należy podgrzać do pożądanej temperatury, tj. Około 68 ° C.
  • Termometr do pomiaru stopnia wody.
  • Szczypce, dzięki którym łatwo wyciągniesz kaczkę z wrzącej wody.
  • Drewniany stół lub duża deska do krojenia, abyś miał miejsce na kaczkę .
  • Pincety
  • Pojemnik na oskubane pióra.

Konieczne jest przygotowanie się do zerwania utuczonej kaczki co najmniej dzień wcześniej.

Podstawą jest brak lęku

Czy masz przed sobą swoją pierwszą kaczkę i boisz się, jak to się potoczy? Co się stanie, jeśli zawiedziesz i będziesz musiał odwołać zaproszoną wizytę na niedzielny lunch? Podstawą każdej pracy, którą wykonujesz po raz pierwszy, jest nie bać się i odkładać na bok zmartwień . Zacznij od:

Zanurz kaczkę w pojemniku z gorącą wodą.
Po około dwóch minutach wyciągnij kaczkę szczypcami i sprawdź, czy pióra można wyciągnąć.
Gdy tylko zobaczysz, jak pióra spadają spontanicznie z brzucha i pleców , wyjmij całą kaczkę i połóż ją na macie lub desce do krojenia.
Niech kaczka trochę kapie z wody i stopniowo zacznij skubać pióra .
Umieść pióra w pojemniku, aby nie latały po podwórku.
Czasami na skórze pozostają małe części piór - są to już nowe pióra , po prostu zarazki, które również muszą zostać usunięte, a pinceta pomoże ci w tym.
Więc i gotowe.

Chcesz ocalić swoje nerwy? Następnie kup popychacz drobiu.

Krajalnice drobiu

A jeśli jesteś jednym z trudniejszych hodowców i już lubiłeś skubanie dłoni, kup szczupaka drobiowego. Najbardziej wydajnym i niedrogim jest rodzaj szarpnięcia, który jest przymocowany do klasycznego wiertła . Możesz uzyskać pomocnika, który zaoszczędzi dużo czasu i nerwów około dwóch tysięcy, a jeśli jesteś miłośnikiem wątróbki kaczej lub pasztetów, jego inwestycja zwróci się w Copydup.

I zawsze powinna być nagroda za dobrze wykonaną pracę, więc teraz życzymy ci dobrego smaku.

Dopasowujemy się do Twoich potrzeb. Aby być jak najlepszym, potrzebujemy Twojej zgody na wykorzystywanie poszczególnych plików cookies oraz przekazywanie danych podmiotom trzecim. Kliknij "OK", aby wyrazić zgodę.

OK

Ustawienia plików cookie

Tutaj masz możliwość włączenia poszczególnych plików cookie zgodnie ze swoimi preferencjami.

Zgadzam się ze wszystkim