Skorupa jajka z bliska

Blog Opublikowano 20.04.2020

Skorupka jaja, „odpady”, z którymi każdy z nas spotyka się codziennie. Skąd pochodzi, dlaczego ma różne kolory i co może zrobić dla ludzi?

Jajka Cudowne pożywienie produkowane przez 15 miliardów kur dziennie na naszej planecie, a większość skorupek jaj z tych jaj trafia do śmieci. W tym samym czasie skorupka jajka może być używana kilkakrotnie w gospodarstwie domowym . Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak taka skorupa powstaje w kurach, z czego jest zrobiona i ile czasu zajmuje jej uformowanie?

Cześć, to jest skorupa

Jest owalny, może mieć różne kolory, jest delikatny, porowaty i ożywia. To wszystko jest skorupka jajka. Ale czego jeszcze o niej nie wiesz?

  • Przyczynia się tylko 10% do masy całego jajka.
  • Głównym składnikiem jego istnienia jest węglan wapnia - ta sama biała substancja, którą zawiera kreda lub muszla morska.
  • Jest to rodzaj ochroniarza całej jego zawartości - żółtka i białka jaja.
  • Na jego kolor ma wpływ barwnik, który można porównać z hemoglobiną w jego składzie i tworzy się w podszewce macicy młodej kury.
  • Składa się z trzech części, mianowicie błony skorupki jaja, samej skorupy i naskórka.

Czy w ogóle wiesz, jak powstaje cud zwany jajkiem ?

Jak powstaje skorupa?

Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak skorupy w kurach uformują się w kształt, w jaki sposób żółtko z żółtkiem uformuje się w skorupce i ile czasu zajmie kura na złożenie jednego jajka? Kura zna odpowiedź. Udowodniono, że czas potrzebny do złożenia jaja jest prawie równy 24 godzinom , czyli całemu dniu. Dlatego nigdy nie oczekuj od jajka dwóch jaj w ciągu dnia, co jest po prostu niemożliwe.

  • Pochodzenie Całkowity początek produkcji jaj występuje w jajniku u kur niosek i zależy od kilku czynników jednocześnie. Białko powstałe wokół żółtka powoli wchodzi do macicy, gdzie rozpoczyna się mineralizacja skorupy . Cały ten proces nazywa się zwapnieniem skorupy jaja.
  • Skład Skorupkę jaja można podzielić na dwie części, wewnętrzną - warstwę sutkową i zewnętrzną. Całość składa się głównie z węglanu wapnia, następnie występuje fosfor i węglan magnezu. Z minerału najbardziej reprezentowany jest wapń, a następnie fosfor, magnez i żelazo .
  • Kolor. Kto lub co pokoloruje skorupkę jajka na biało, brązowo, a nawet zielono? Kolor wynika z pigmentów , które są podobne w składzie do hemoglobiny we krwi. Nie musisz jednak mieć do czynienia z białym lub brązowym, ponieważ kolor skorupy nie ma wpływu na jakość jajka.

jaja GIFptaki gniazdo ptak GIFjedzenie oc jajko miękko gotowane GIF

  • Grubość Jak mocna jest skorupa? Czy to nie jest za cienkie czy za grube? Skorupa jest tak silna, że uniesie na niej siedzącą na niej kurę , a także wystarczająco cienka, aby wykluwające się pisklę mogło przekląć się na świat bez żadnej pomocy. Średnia grubość skorupy wynosi od 0,27 do 0,37 mm . Wyjątkiem jest perłowa skorupa jaja , która osiąga grubość do pół centymetra.
  • Porowatość Czy zauważyłeś małe, lekko pomarszczone miejsca na skorupce? Plamy te są również czasami nazywane płucami całej skorupy jaja, ponieważ pozwalają zarodkowi wewnątrz jaja oddychać. Kolejną częścią, przez którą powietrze przepływa do zarodka, jest komora powietrzna, którą znajdziesz na tępym końcu jaja. Im bardziej zarodek rośnie w jajku, tym bardziej ta komora rośnie.

Wybór odpowiedniego pokarmu dla twojego kurczaka sprawi, że jajko będzie lepsze i zdrowsze niż cokolwiek innego.

Ciekawe

Jeśli kury otrzymują mieszanki paszowe o niskiej zawartości wapnia , wykorzystują wapń zgromadzony w kościach do uformowania skorupy i złożenia jaja, co oczywiście niesie ze sobą wszelkiego rodzaju zagrożenia dla zdrowia, głównie chorobę zwaną krzywicą . Czy słyszałeś kiedyś o jajku w innym jajku? Taka sytuacja może rzeczywiście wystąpić i zdarza się, gdy jajo gotowe do złożenia w jajowodzie obraca się i jest ponownie powlekane nową warstwą wapnia - drugą skorupą.

A więc, hodowcy, czy znów jesteście trochę mądrzejsi? Życzymy jak najwięcej skarbów od twoich kur w postaci wysokiej jakości jaj, a jeśli będzie musiał zmienić hodowlę, skontaktuj się z kurą, nadal mamy wiele kur.

cbar.basic.headline

Dopasowujemy się do Twoich potrzeb. Aby być jak najlepszym, potrzebujemy Twojej zgody na wykorzystywanie poszczególnych plików cookies oraz przekazywanie danych podmiotom trzecim. Kliknij "OK", aby wyrazić zgodę.

cbar.button.agree

Ustawienia plików cookie

Tutaj masz możliwość włączenia poszczególnych plików cookie zgodnie ze swoimi preferencjami.

Zgadzam się ze wszystkim Odmítnout vše