Każda dobra gospodyni domowa zawsze może doradzić w kuchni, jak wykorzystać pozostałe żółtka lub białka i zawsze sprawić, by były dobre do jedzenia. Ale czy on także umie używać skorupek jaj?
Ten, który hoduje kurczaki , użyje pustych skorup dla swoich dziewcząt, aby mieć wystarczającą podaż wapnia , ale co z tym, który nie hoduje drobiu? Być pociski z dala bezmyślnie wyrzucane do kosza czy może od czasu do czasu przypomnieć Slepičáře i jego wskazówki, jak łatwo, szybko, sprawnie i co najważniejsze można wykorzystać skorupki od jajek.
Shell = wapń
Skorupkę jajka można również scharakteryzować jednym słowem - naturalny wapń . Oczywiście istnieje wiele rodzajów skorup, w zależności od tego, kto złożył jajo, ale skorupa kury jest najbardziej eksplorowana . Co jest oczywiste z powłoki na pierwszy rzut oka i czy można na nią wpłynąć na jej grubość?
- Struktura Skorupa stanowi około 10% całkowitej masy jaja. Pozostałe procenty przypadają na żółtko i białko jaja. Skład chemiczny Wszystkie jaja mają taki sam skład w zależności od różnych gatunków drobiu. Woda zawiera tylko 1% w skorupce, reszta około 95% to substancje nieorganiczne, a 4% to substancje organiczne. Na obwodzie skorupy są małe kryształy węglanu wapnia .
Powłoka jest bardziej przydatna, niż można sobie wyobrazić.
- Grubość Lub siła skorupy różni się w zależności od rodzaju drobiu, który złożył jajo. Mocna lub słaba skorupa wynika również z jakości paszy lub pory roku. Skorupa musi być wystarczająco mocna, aby utrzymać ciężar kury, a jednocześnie musi być delikatna, aby pisklę mogło szybko z niej wyjść. A kto składa jaja z najsilniejszą skorupą? Możesz być zaskoczony, ale są to perły .
- Kolor. Kolor skorup jest spowodowany pigmentacją, która osadza się w skorupkach podczas formowania całego jaja, a nie jest determinowana przez nikogo innego niż nasza stara znana genetyka . Który kurczak wybrać, jeśli chcesz białe jajka? Ten, który ma białe uszy, ponieważ zgodnie z kolorem płatków ułożonych jaj również jest zabarwiony.
Do użytku domowego
Czy wrzucasz do koszyka skorupki jajka? Przestań więc teraz, bo nawet najmniejszy kawałek jajka może się przydać. Gdzie i jak
- Osady Czy na próżno starasz się rozcieńczyć „coś” zamiast dłoni, która wyczyściłaby twoje wazony i dzbanki z kamienia? I teraz jest właściwy czas na skorupki jaj. Jak to wszystko działa? Wlać pokruszone muszle na dno wazonu, dzbanka lub wąskiego pojemnika, polać je sokiem z cytryny i po kilku dniach wyjąć muszle . Świetnie co? Kwas odtłuszcza „brud”, a ostre kawałki muszli ponownie go ocierają.
- Wybielacz Wszyscy wiedzą, że skorupka jajka ma porowatą powierzchnię , co oznacza, że dobrze i łatwo wchłania brud, a zatem plamy z białej bielizny. Wszystko, co musisz zrobić, to wlać niewielką ilość pokruszonych skorup do torby wykonanej z gęsto tkanego materiału i umieścić ją razem z praniem w bębnie pralki . Gorąca woda uwalnia brud z wysuszonego prania, a skorupy natychmiast zaczynają go wchłaniać w siebie.
- Ochrona ogrodu. Zakończ ślimaki raz na zawsze dzięki skorupce jajka. Jak Po prostu Kto chciałby wspiąć się na ostre krawędzie tu i tam? Nikt, a tym bardziej ślimak. Unikaj więc tych miejsc z dużym łukiem. Dlatego wlej go do klombów wszędzie, a ślimaki nie będą się czołgać w twoją stronę.
Co może zrobić powłoka? Będziesz zaskoczony.
- Sadzonki Poszedł z plastikowymi filiżankami jogurtu. Na wiosnę skorupy jajek będą ci dobrze służyć. Użyj ostrej końcówki noża, aby zrobić mały otwór w dolnej części każdego z nich, aby nadmiar wody mógł się wydostać. Po prostu włóż glinę , nasiona i wodę do skorupy. Aby skorupy nie toczyły się na stole, połóż je na tacy na jajka.
- Żądło komara. Na „pryszcz” komarów najlepiej wpływa octan wapnia , który jest również zawarty we wszystkich kremach stosowanych w celu zmniejszenia obrzęku. Możesz zrobić podobne rozwiązanie w domu. Po prostu włóż kilka muszli do szklanki i polej je octem . W kilku krokach skorupy zaczynają się rozpadać z powodu działania octu i węglanów wapnia, tworząc roztwór octanu wapnia, który jest następnie wystarczający do smarowania dotkniętych obszarów.
Kawa kowbojska
Nie znasz tego nieco ostrzejszego przepisu na zachodnią kawę? Przyjdź i odkryj to z nami. Zagotuj litr wody , dodaj grubo zmielone ziarna kawy i drobno zmiażdżone skorupki jajka . Gotuj przez około 5 minut, odłóż na bok, a po kilku minutach zdejmij skorupki i osłódź kawę miodem. A dlaczego nazwa kawa kowbojska ? Ten napój miał długo utrzymywać kowbojów i kierowców bydła w siodle przez długi czas, ponieważ skorupy jaj mogą „owijać” fusy z kawy, kawa nie jest tak gorzka, a kofeina ma o wiele dłuższy wpływ na ludzi.
Czy jesteś więc tak ciekawy, jak smakuje taka kowbojska kawa? Spróbuj i sprawdź, czy idzie do łóżka z kurami, czy pozostajesz świeży przez długi czas.