Przydatne wskazówki dotyczące używania skorupek jaj

Blog Opublikowano 20.04.2020

Każda dobra gospodyni domowa zawsze może doradzić w kuchni, jak wykorzystać pozostałe żółtka lub białka i zawsze sprawić, by były dobre do jedzenia. Ale czy on także umie używać skorupek jaj?

Ten, który hoduje kurczaki , użyje pustych skorup dla swoich dziewcząt, aby mieć wystarczającą podaż wapnia , ale co z tym, który nie hoduje drobiu? Być pociski z dala bezmyślnie wyrzucane do kosza czy może od czasu do czasu przypomnieć Slepičáře i jego wskazówki, jak łatwo, szybko, sprawnie i co najważniejsze można wykorzystać skorupki od jajek.

Shell = wapń

Skorupkę jajka można również scharakteryzować jednym słowem - naturalny wapń . Oczywiście istnieje wiele rodzajów skorup, w zależności od tego, kto złożył jajo, ale skorupa kury jest najbardziej eksplorowana . Co jest oczywiste z powłoki na pierwszy rzut oka i czy można na nią wpłynąć na jej grubość?

  • Struktura Skorupa stanowi około 10% całkowitej masy jaja. Pozostałe procenty przypadają na żółtko i białko jaja. Skład chemiczny Wszystkie jaja mają taki sam skład w zależności od różnych gatunków drobiu. Woda zawiera tylko 1% w skorupce, reszta około 95% to substancje nieorganiczne, a 4% to substancje organiczne. Na obwodzie skorupy są małe kryształy węglanu wapnia .

Powłoka jest bardziej przydatna, niż można sobie wyobrazić.

  • Grubość Lub siła skorupy różni się w zależności od rodzaju drobiu, który złożył jajo. Mocna lub słaba skorupa wynika również z jakości paszy lub pory roku. Skorupa musi być wystarczająco mocna, aby utrzymać ciężar kury, a jednocześnie musi być delikatna, aby pisklę mogło szybko z niej wyjść. A kto składa jaja z najsilniejszą skorupą? Możesz być zaskoczony, ale są to perły .
  • Kolor. Kolor skorup jest spowodowany pigmentacją, która osadza się w skorupkach podczas formowania całego jaja, a nie jest determinowana przez nikogo innego niż nasza stara znana genetyka . Który kurczak wybrać, jeśli chcesz białe jajka? Ten, który ma białe uszy, ponieważ zgodnie z kolorem płatków ułożonych jaj również jest zabarwiony.

sztuka dziwne mniam jajka pęknięty GIFślimak GIF

Do użytku domowego

Czy wrzucasz do koszyka skorupki jajka? Przestań więc teraz, bo nawet najmniejszy kawałek jajka może się przydać. Gdzie i jak

  • Osady Czy na próżno starasz się rozcieńczyć „coś” zamiast dłoni, która wyczyściłaby twoje wazony i dzbanki z kamienia? I teraz jest właściwy czas na skorupki jaj. Jak to wszystko działa? Wlać pokruszone muszle na dno wazonu, dzbanka lub wąskiego pojemnika, polać je sokiem z cytryny i po kilku dniach wyjąć muszle . Świetnie co? Kwas odtłuszcza „brud”, a ostre kawałki muszli ponownie go ocierają.
  • Wybielacz Wszyscy wiedzą, że skorupka jajka ma porowatą powierzchnię , co oznacza, że dobrze i łatwo wchłania brud, a zatem plamy z białej bielizny. Wszystko, co musisz zrobić, to wlać niewielką ilość pokruszonych skorup do torby wykonanej z gęsto tkanego materiału i umieścić ją razem z praniem w bębnie pralki . Gorąca woda uwalnia brud z wysuszonego prania, a skorupy natychmiast zaczynają go wchłaniać w siebie.
  • Ochrona ogrodu. Zakończ ślimaki raz na zawsze dzięki skorupce jajka. Jak Po prostu Kto chciałby wspiąć się na ostre krawędzie tu i tam? Nikt, a tym bardziej ślimak. Unikaj więc tych miejsc z dużym łukiem. Dlatego wlej go do klombów wszędzie, a ślimaki nie będą się czołgać w twoją stronę.

Co może zrobić powłoka? Będziesz zaskoczony.

  • Sadzonki Poszedł z plastikowymi filiżankami jogurtu. Na wiosnę skorupy jajek będą ci dobrze służyć. Użyj ostrej końcówki noża, aby zrobić mały otwór w dolnej części każdego z nich, aby nadmiar wody mógł się wydostać. Po prostu włóż glinę , nasiona i wodę do skorupy. Aby skorupy nie toczyły się na stole, połóż je na tacy na jajka.
  • Żądło komara. Na „pryszcz” komarów najlepiej wpływa octan wapnia , który jest również zawarty we wszystkich kremach stosowanych w celu zmniejszenia obrzęku. Możesz zrobić podobne rozwiązanie w domu. Po prostu włóż kilka muszli do szklanki i polej je octem . W kilku krokach skorupy zaczynają się rozpadać z powodu działania octu i węglanów wapnia, tworząc roztwór octanu wapnia, który jest następnie wystarczający do smarowania dotkniętych obszarów.

Kawa kowbojska

Nie znasz tego nieco ostrzejszego przepisu na zachodnią kawę? Przyjdź i odkryj to z nami. Zagotuj litr wody , dodaj grubo zmielone ziarna kawy i drobno zmiażdżone skorupki jajka . Gotuj przez około 5 minut, odłóż na bok, a po kilku minutach zdejmij skorupki i osłódź kawę miodem. A dlaczego nazwa kawa kowbojska ? Ten napój miał długo utrzymywać kowbojów i kierowców bydła w siodle przez długi czas, ponieważ skorupy jaj mogą „owijać” fusy z kawy, kawa nie jest tak gorzka, a kofeina ma o wiele dłuższy wpływ na ludzi.

Czy jesteś więc tak ciekawy, jak smakuje taka kowbojska kawa? Spróbuj i sprawdź, czy idzie do łóżka z kurami, czy pozostajesz świeży przez długi czas.