Nie bój się dawać robaków i kur

Blog Opublikowano 20.04.2020

Dlaczego każda kura przeskakuje nad dżdżownicą, która właśnie wychodzi z ziemi? W przypadku Slepičářa „mamy”.

Chociaż nie nie patrzeć kuszące, ale robaki i dżdżownice z punktu widzenia najlepszej uczta dla kurcząt. Zasadniczo dorosłe kury nioski powinny mieć 16% białka w dziennej porcji. Młodym kurczętom i kurczętom w rozwoju będzie pomagać wyższa zawartość białka dla zdrowego i szybszego wzrostu, aw wieku dorosłym będą silnymi i zdrowymi osobnikami.

Dlaczego robak

Pomimo tego, że robak w żadnej formie nie wygląda kusząco i atrakcyjnie, jest bardzo ważnym źródłem białka dla kurcząt i powinien pojawić się na liście ich diet głównie z następujących powodów:

  • Jajko wysokiej jakości. Jajko jest jednym z największych źródeł białka wśród żywności, a białko jest niezbędną częścią diety wszystkich kurcząt domowych. Jeśli kura cierpi, a racja pokarmowa ma niską zawartość białka, to nawet złożone jajo będzie ważyło mniej - po prostu będzie mało białka.

Każda kura, nawet biała , kocha dżdżownice.

  • Piękne pióra. Kury potrzebują również wystarczającej ilości białka, aby móc pochwalić się pięknymi i błyszczącymi piórami , a nie potarganym ciałem, a co więcej, pióra są również potrzebne, aby utrzymać kury w cieple w zimie. Pióra kurczaka zawierają około 90% białka , ponieważ są wykonane z keratyny , tj. Tej samej substancji co paznokcie lub włosy, konieczne jest, aby karma dla kurczaków zawierała również ten składnik. A robaki, dżdżownice, koniki polne i ślimaki są najbogatszym źródłem białka dla kur niosek.

Dżdżownica = fabryka białek

Dżdżownice lub dżdżownice stają się łatwo dostępnym źródłem utrzymania dla kur hodowlanych. Po deszczu możemy zobaczyć większość z nich na wybiegu, a potem wystarczy szybka kura z widokiem jak okoń, a dżdżownica staje się obfitym piórkiem. W normalnych okolicznościach, szczególnie wiosną i latem, twoje kury otrzymają białko z zebranych dżdżownic, ślimaków, koników polnych i różnych szkodników. Jakie inne bryczesy oprócz dżdżownic są doskonałym źródłem białka i są łatwo dostępne dla wszystkich hodowców?

GIF firmyślimak GIF

  • Robak z mąki Zwykle można go zdobyć w dowolnym sklepie ze sprzętem wędkarskim lub sklepie zoologicznym. Przy ostrożnym dawkowaniu kurom wystarczy dwa razy w tygodniu . Nawet ta niewielka dawka pokryje niezbędną podaż białka.
  • Ślimak Zazwyczaj te stworzenia znajdują się w łóżkach warzywnych, do których kury nie mają wstępu. Więc nie masz wyboru, musisz zebrać ślimaki w wiadrze i podać je pipetom. Jednak warto pracować, ponieważ nie będziesz już musiał patrzeć na ugryzione liście ani zjadane owoce. Nie bez powodu mówi się: „kura, pomocnik w walce ze ślimakami”.
  • Konik polny. Kura jest wszystkożernym ptakiem, więc nie gardzi nawet małym skaczącym konikiem polnym. Jeśli kura jest szybka, może codziennie otrzymywać dobrą dawkę białka dzięki konikom polnym.

Robaki są również popularnym przysmakiem wśród hodowców.

Robak jako lek

W sezonie „prania” kur , szczególnie wiosną i jesienią, bardzo ważne jest, aby każdy hodowca zwiększył ilość białka w paszy dziewcząt. Czerwony robak jest najlepszym wyborem, ponieważ jest doskonałym źródłem białka , które pomoże kury ponownie uzyskać nowy płaszcz w krótkim czasie - nowe pióra. Podaż robaków w paszy pomaga również bardzo dobrze utrzymać wysokiej jakości układ odpornościowy , co również jest częstym problemem u drobiu w zimie. A jeśli nie chcesz hodować robaków lub iść na zakupy, możesz kupić mączkę rybną lub koncentrat białkowy , co jest świetną alternatywą.

Każdy hodowca wie, że kury są bardzo wrażliwe na jedzenie . Jedzenie jest jedną z największych radości w życiu kur, więc jeśli zaoferujesz jej przysmak w postaci robaka, ona dosłownie cię pokocha, a nagroda w postaci dużego jajka jest więcej niż pewna.

Dopasowujemy się do Twoich potrzeb. Aby być jak najlepszym, potrzebujemy Twojej zgody na wykorzystywanie poszczególnych plików cookies oraz przekazywanie danych podmiotom trzecim. Kliknij "OK", aby wyrazić zgodę.

OK

Ustawienia plików cookie

Tutaj masz możliwość włączenia poszczególnych plików cookie zgodnie ze swoimi preferencjami.

Zgadzam się ze wszystkim