Krewetki: najstarsza francuska kura

Blog Opublikowano 20.04.2020

Najstarsza kura we Francji pojawiła się w XVI wieku. Jakie cechy i cechy francuskiego piękna na pewno rozpoznasz?

Na świecie istnieje wiele organizacji zajmujących się krytycznie zagrożonymi gatunkami zwierząt, a do jednej z nich należy kura Krevkérka . I dlaczego ta najstarsza kura należy do tej grupy? Odpowiedź jest bardzo prosta. Organizacja non-profit The Livestock Conservancy , która zajmuje się zagrożonymi gatunkami i liczy ich kawałki w hodowli, odkryła, że liczba Krevkérek sięga zaledwie 400 sztuk , co zgodnie z ich zasadami (500 sztuk lub mniej) już znajduje się na liście gatunków zagrożonych .

Pomysłowy wygląd

Urocza kura, która swoim pomysłowym upierzeniem zafascynuje każdego hodowcę drobiu od pierwszego wejrzenia. Należy do grupy ras brodatych i czubatych, głównie ze względu na okrągły grzebień i brodę, która w dużej mierze pokrywa całą jej twarz. Co jeszcze jest wyjątkowego w krwiopijcy?

  • Wtapianie Pióra wszędzie, gdzie spojrzysz. Mimo to krwiożerczego można scharakteryzować. Dzięki swojej prawie niewidocznej twarzy czasami wygląda komicznie. Pióra krwiopijców ściśle przylegają do ciała, szyję zdobi bogata zasłona, ogon jest pełen piór .
  • Grzebień Jedyna część, której grzebień na beczce nie obejmuje, więc grzebień krwiopijcy jest wyraźnie widoczny. Grzbiet jest zazwyczaj rogaty , lekko opadający w dół i idealnie tworzy literę V.
  • Kolor znaku Krewetki są dostępne w kolorze czarnym , szarym, białym, perłowoszarym, nakrapianym i niebieskim. Koguty w kolorze białym mogą pochwalić się dekoracyjnymi wargami w kolorze żółtym. Czarna kura jest następnie ozdobiona ciemnymi biegaczami.

Krewetki - trochę puszysta kura.

Prababka z kurczaka

Krevkéry są słusznie opisane w książce „Wszystkie kury” z 1924 r. Jako najstarsza rasa francuska. Pierwsza wzmianka o brodatej i czubatej kurie pochodzi z XVI wieku , kiedy po raz pierwszy ujrzano ją w małej wiosce w północnej Normandii. A ponieważ nie były tak trwałe, w XIX wieku. hodowcy zaczęli krzyżować z nimi dorkinky , dlatego powstała obecna forma tej szlachetnej rasy.

Więcej niż kogut

Krevkérka można zaklasyfikować jako rasę mięsną o podwójnym działaniu. Roczna produkcja jaj może wzrosnąć do szacownego poziomu 170 jaj podczas wysokiej jakości hodowli, z których każde waży około 55 g. Jaja mają kremową barwę skorupy, która może przybrać brązowy kolor. W przypadku Krevkérka dorosła kura ma przewagę nad kogutem, ponieważ waży o cały kilogram więcej niż gatunek. Kura może ważyć do 3,5 kg, podczas gdy kogut może ważyć „tylko” 2,5 kg.

Kremowy kolor muszli jest typowy dla krwiopijców.

Hodowla „starych” kur

Krevkérka może pochwalić się łatwą hodowlą oraz odpornością na różne choroby i niesprzyjające warunki pogodowe. Problem może pojawić się w chwili zamoczenia brody i kępek, a zimą często dochodzi do odmrożenia . Jako rasa mięsna potrzebuje wystarczającej ilości ruchu, a zatem więcej miejsca , ale możesz również hodować je na wybiegu, ponieważ są dość nieśmiałe, a wiosną i latem same otrzymują dużą część pokarmu. Jesienią i zimą będziesz wdzięczny za mieszankę paszową i jakieś cukierki, które dodadzą im energii.

Jeśli hodujesz dżdżownice, nie zapomnij regularnie dodawać do karmników pokarmu bogatego w białko, ponieważ sama pszenica i ziarno nie pomogą im osiągnąć standardowej wielkości.

Dopasowujemy się do Twoich potrzeb. Aby być jak najlepszym, potrzebujemy Twojej zgody na wykorzystywanie poszczególnych plików cookies oraz przekazywanie danych podmiotom trzecim. Kliknij "OK", aby wyrazić zgodę.

OK

Ustawienia plików cookie

Tutaj masz możliwość włączenia poszczególnych plików cookie zgodnie ze swoimi preferencjami.

Zgadzam się ze wszystkim