Jajka kaczki: nie musisz się martwić jedzeniem, ale…

Blog Opublikowano 20.04.2020

Który z was lubi zanurzać się w niezbadanych wodach, jeśli chodzi o jedzenie? Jeśli to ty, możesz zainteresować się kaczym jajkiem na talerzu, którego cała słynna Unia Europejska już używała w kuchni.

Kaczka jest ptakiem wodnym, ale można ją bardzo dobrze rozmnażać w stajni lub na wybiegu. Przy hodowli kaczek czekają dwie radości. Kaczka jest albo doskonałą kurą nieśną, albo może być bardzo szybko i tuczona . Jego mięso jest bardzo smaczne i wielu hodowców woli je od gęsiego mięsa. A jaka jest magia kaczych jaj ?

Jajko kaczki

Jajka kaczki są bardzo popularnym jedzeniem za granicą, aw niektórych częściach świata nawet niezbędnym pomocnikiem w kuchni. Na przykład w Anglii robią bułki, w Tajlandii robią doskonałe torebki z kaczką, aw Chinach danie zwane „stuletnimi jajkami”. Co takiego różni się w jajku kaczym od jaja kurzego?

  • Kolor. Kaczka zadowoli Cię zielonkawo-białym, a czasem całkowicie białym kolorem skorupy. Średnio złożone jajo waży około 90 g . A czego możesz nie wiedzieć? Po ugotowaniu biel jajka z kaczki zdobi niebieskawy kolor, a żółtko czerwony.
  • Smak W porównaniu z kurczakiem lub jajkiem przepiórczym ta kaczka ma znacznie wyższą zawartość tłuszczu i będzie wyglądać tłusto na patelni. Jaja kaczkowe są również używane przez coraz więcej restauracji, które stały się popularne ze względu na ich większy rozmiar i zawartość białka. Z drugiej strony zawierają więcej cholesterolu niż jaja kurze, więc każdy, kto ma problemy z cholesterolem, powinien zachować ostrożność.
  • Witaminy W porównaniu do jaj kurzych, jaja kaczki zawierają więcej wapnia, tłuszczów i białka. Jeśli zdecydujesz się go spożywać, zawsze musisz przestrzegać ścisłej zasady przygotowywania jaj. Należy gotować przez co najmniej 15 minut , aby uniknąć zakażenia salmonellą.

Tak naprawdę nie musisz się martwić jedzeniem jaj kaczych.

Jeść czy nie jeść?

Głównym powodem, dla którego jajo kaczki nie jest spożywane, jest obawa przed zakażeniem salmonellą . A jaka jest rzeczywistość? Tak więc bakterie salmonelli mogą zawierać jaja kaczki, ale podobnie jak jaja kurze lub inny drób. Więc jakie zasady należy przestrzegać, aby zawsze cieszyć się jajami i nie martwić się o jakąkolwiek infekcję?

  • Przechowywanie Najważniejszą rzeczą jest utrzymanie temperatury przechowywania, powinna ona wynosić około 20 ° C. Będzie to również idealne, jeśli zaopiekujesz się swoimi dziewczynkami i nie pozwolisz im składać jaj w błocie, wodzie i nie daj Boże.
  • Dostosowanie Jeśli zawsze chcesz mieć pewność co do Salmonelli , nie jedz jajek na gnijących lub jajecznicach. Najlepiej jest gotować je przez 15 minut lub zrobić puszyste i pięknie kruche domowe bułeczki.

Jajko kaczki jest nieco większe niż jajo kurze, ale znowu nieco mniejsze niż jajo strusie .

Najbardziej ryzykowne danie to?

Najbardziej niebezpieczne traktowanie jaj jest zawsze niewystarczające. Najbardziej ryzykowne danie z jaj są często zbieraniną pieczone makaron, który tuż przed wyjęciem z pieca pojone pobity surowe jajko i włoski przysmak znany jako tiramisu. Tak więc tylko jedno motto jest skuteczne przeciwko salmonelli: „gotuj, gotuj i gotuj jajka jeszcze raz”.

Ci z was, którzy jeszcze nie próbowali jaj kaczych, nie muszą się martwić jedzeniem. Zawsze jednak pamiętaj, że najważniejszą rzeczą niż to, co stawiasz na talerzu, jest zawsze ich jakość. Najlepszym jajkiem jest zawsze domowe . A jeśli nie masz jeszcze kaczek na swoim podwórku, to spróbuj to naprawić szybko, tylko dzisiaj po obniżonej cenie .