Wpływ paszy na drób i jego produkty

Blog Opublikowano 20.04.2020

Posiadanie sterty jaj, a następnie cieszenie się chudym szykiem to marzenie każdego hodowcy. Co jest najważniejszym czynnikiem? Jakie odżywianie kur należy wybrać, jeśli od tego zależy Twój sukces hodowlany?

Przy niewystarczającym zaopatrzeniu kur w ważne składniki odżywcze, witaminy, minerały i pierwiastki śladowe, ty jako hodowca często obserwujesz słaby wzrost kurczaków, niską produkcję jaj, powolny przyrost masy ciała, deformację szkieletu drobiu i inne nieprzyjemne zjawiska. Możesz przeczytać o wszystkim, co wpływa na produkcję jaj, kolor żółtka, rozwój upierzenia lub krzywicy w dzisiejszym wkładzie naszej kury.

Zwłaszcza jajko

Około 60% kosztów produkcji pasz dla produkcji jaj. Kura z wysoką produkcją jaj ma wysokie zużycie wszystkiego, co jest potrzebne do rozwoju jaj. Najważniejszymi składnikami odżywczymi zawartymi w dawkach pokarmowych powinny być:

  • Białko Białka są niefortunne, ponieważ nie można ich zastąpić innym składnikiem odżywczym. Mają ogromne znaczenie w strukturze organizmu . Podstawowymi elementami budulcowymi białka są aminokwasy, których jest około dwudziestu. Każda z kur może „zrobić” połowę z nich samych, a nie druga, dlatego konieczne jest dostarczenie jej do pipet w paszy .
  • Tłuszcze Tłuszcz, składnik pasz ważny ze względu na wysoką zawartość energii e. Najważniejsze jest spożywanie tłuszczu, zwłaszcza jesienią i zimą, gdy służy on jako rezerwa, magazynowanie energii i ochrona kur przed mrozem. Tłuszcz składa się z nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Kwasy tłuszczowe są wytwarzane przez same kury w ciele, nienasycone muszą być dostarczane do organizmu kurczaka poprzez paszę - skwarki , pszenicę, kukurydzę i inne wysokotłuszczowe pokarmy.

Mączka kukurydziana zapewni również kurom niezbędną energię, szczególnie jesienią i zimą.

  • Minerały Oprócz składników odżywczych - tłuszczów i białek, ciało twojej kury od czasu do czasu potrzebuje również różnych związków chemicznych. Około połowa tych substancji jest potrzebna w dużych ilościach. Są to głównie wapń , fosfor, sód i magnez. Jednak z resztek po kuchni kura niewiele dodaje do dzioba, dlatego konieczne jest podanie drobiu witaminy w postaci suplementu diety poprzez rozpuszczenie go w wodzie.
  • Kamienie Małe kamienie, żwir lub gruboziarnisty piasek . Suplement niezbędny dla drobiu. Ten dodatek do diety kurcząt nie służy do dostarczania witamin, ale jako zamiennik zębów podczas mielenia ziaren w żołądku kur. Małe fragmenty kwarcu lub granitu odgrywają zatem rolę czysto mechaniczną, pozostając w żołądku, dopóki kura nie otrzyma kolejnej dawki pokarmowej.

kukurydza usuń GIFkury szczotki GIFoc shell GIF

  • Muszle dwuskorupowe. Jeśli stosujesz mieszankę paszową produkowaną na rynku, nie musisz się martwić niską zawartością wapnia. Mieszanki są wytwarzane tak, aby pokrywały dzienną dawkę i tym samym odpowiadają aktualnej hodowli kur niosek . Jeśli jednak się nie wymieszasz, możesz dać mięczakom małże, aby poprawić ich skorupki. Małże , ostrygi lub małże należy zmiażdżyć przed karmieniem karmników . Kruszony wapień zapewni ci tę samą usługę.

Zbilansowana dieta = idealne jajko

Na co może mieć wpływ karma jajeczna i czy to prawda, że kolor żółtka nie ma znaczenia?

  • Kolor żółtka Za pomocą karmy jako hodowca możesz dość znacząco wpłynąć na kolor żółtka zniesionych jaj. Jeśli nie dodasz do kur żółtego lub czerwonego jedzenia, żółtka są raczej lekkie. Papryka, zielona pasza, kukurydza, marchew i buraki są świetne jako naturalny barwnik.
  • Smak jajka Oprócz paszy warunki zewnętrzne mają największy wpływ na smak gotowanego jajka. Chodzi przede wszystkim o obchodzenie się z jajami i ich przechowywanie . Uważaj również na przechowywanie jajek wraz z aromatycznymi potrawami.

Ile jajek jesz dziennie?

Lubisz mięso

Kurczaka domowego można używać zasadniczo w całości - od dzioba po ogon. U kur mięso może czasem być zbyt tłuste . Wszystko zależy od paszy, im bardziej energetyczna, tym częściej kura przytyje. Jeśli następnie zdecydujesz się użyć takiego kawałka na blasze do pieczenia, lepiej pozbyć się skóry wcześniej, ponieważ większość tłuszczu jest pod nią ukryta. Według ekspertów najsmaczniejsza pipeta staje się w momencie, gdy osiągnie dwa kilogramy. A jeśli jesteś miłośnikiem bulionu drobiowego, przygotujesz najlepszą bazę z tak zwanej torebki, która jest kurą zaledwie w wieku jednego roku.

Mówi się, że „to, co karmisz, również czeka na ciebie na talerzu” i jest to podwójnie prawdziwe w przypadku kurczaka. Dlatego nie rezygnuj ze składu diety kurczaków i zaopatrz się w wysokiej jakości jedzenie w Slepičář. Tylko jeden telefon, a my dostarczymy jedzenie do twojej stodoły.

Dopasowujemy się do Twoich potrzeb. Aby być jak najlepszym, potrzebujemy Twojej zgody na wykorzystywanie poszczególnych plików cookies oraz przekazywanie danych podmiotom trzecim. Kliknij "OK", aby wyrazić zgodę.

OK

Ustawienia plików cookie

Tutaj masz możliwość włączenia poszczególnych plików cookie zgodnie ze swoimi preferencjami.

Zgadzam się ze wszystkim