Jeśli jesteś miłośnikiem mięsa drobiowego, wiesz, że to mięso jest jednym z najczęściej używanych składników w naszej kuchni, najbardziej znanym jest kurczak. Ale czy wiesz w ogóle, ile lat ma kurczak na półkach i kiedy najlepiej zabijać drób, jeśli go trzymasz?
Mięso drobiowe jest fizjologicznie jednym z najbardziej pożywnych i wartościowych , jest lekkostrawne i, co najważniejsze, bardzo smaczne. Dobry bochenek zawiera również wysoki udział minerałów i witamin. Musisz jednak mieć szczęście i mieć dostępną blachę do pieczenia, tj. mięso „tylko”, więc ani stare, ani młode. Jakie to powinno być mięso?
Rasa mięsna
Podczas wykluwania połowa kurcząt to zwykle koguty. Wynika z tego, że te kurczaki zachowują się tylko przez krótki czas i wkrótce trafiają do domu na blasze do pieczenia. Oczywiście każde stado, które hodowca posiada na swoim podwórku, składa się głównie z kur , które są poddawane ubojowi w różnym czasie , aby nadal nadawały się do pieczenia, zupy lub pieczeni. Najważniejsze jest więc to, jaką rasę wybierzesz do swojego ogrodu, ponieważ nie każda kura jest dobrą kurą nieśną, a jednocześnie doskonałą do mięsa. Oto kilka przykładów:
- IsaBrown. Hybrydowa kura hodowana specjalnie, aby stać się najlepszą możliwą kurą nieśną. Jednak jego dorosła waga osiąga ponad 2 kg, a jeśli ma odpowiednio skomponowaną dietę i nie jest tłuszczem , jego mięso również osiąga doskonałe cechy.
Czy wiesz, kiedy jest właściwy czas na zupę lub pieczeń?
- Sussex. Zdecydowanie możemy zaklasyfikować czarno-białe piękno wśród ras mięsnych kur. Jego waga w wieku dorosłym dochodzi do 3 kilogramów, a kogut to jeszcze kilogram więcej. Chociaż Sussex jest również doskonałą kurą nieśną, która może znosić do 300 jaj rocznie, hodowcy utrzymują ją głównie ze względu na wysoką mięsność i doskonały smak mięsa.
- Dominujący Dominujące kury należą do ras średnio ciężkich ze względu na swoją wagę, która w wieku dorosłym osiąga około 2,5 kg. Chociaż dominujący cętkowany lub brązowy nie jest rasą mięsną, cieszy się z tego. Mięso jest chude i bardzo delikatne. Ponadto, jeśli kury mają wystarczającą ilość minerałów w tuczu, zakochasz się w ich mięsie.
Lubisz mięso
Czy trzymasz kilka sztuk drobiu, które mają doskonałe warunki hodowlane, wystarczająco wysokiej jakości pożywienie i od czasu do czasu decydujesz, że kilka sztuk może być pieczeniem produkcyjnym dla twojej rodziny? Jaki wiek jest najlepszy do uboju i czy wiek uboju odgrywa kluczową rolę w smakowitości mięsa?
- Młody drób. W przypadku małych hodowców czynnik czasu nie odgrywa żadnej roli, w przeciwieństwie do dużych hodowców, gdzie koguty są karmione skoncentrowaną paszą, aby osiągnąć masę tuszy w możliwie najkrótszym czasie. Więc jeśli właśnie wyklułyście kurczęta - brojlery , pozwólcie im żyć dłużej, co najmniej 12 tygodni, kiedy osiągną odpowiedni rozmiar do uboju. Najlepiej będzie również, jeśli zostawisz je wolne przez cały okres tuczu i zapewnisz wystarczającą ilość obfitego jedzenia.
Młode mięso jest zdecydowanie lepsze niż stare.
- Starsze zwierzę. W dawnych dobrych czasach szyje drobiu były nadziewane szyszkami sosnowymi, aby zapewnić im jak największą wagę i masę ciała. Dziś uważa się to za okrucieństwo wobec zwierząt i żaden hodowca nie może wymyślić czegoś takiego. Dziś każdy hodowca jest zadowolony z faktu, że jego kury nioski , które osiągnęły wiek 4 lat i przestały składać jaja, staną się smaczną niedzielną pieczenią. Jeśli zabijasz drób starszy niż cztery lata, spodziewaj się, że jego mięso nie będzie tak soczyste i delikatne jak młodszy kawałek.
- Porażka Przed umieszczeniem drobiu hodowlanego w zupie lub naczyniu do pieczenia musisz go najpierw zabić, zrywać i jelit . Oczywiście, wszystkie te niezbędne kroki są lepsze i łatwiejsze dla młodego drobiu, aby były przeprowadzane lepiej i łatwiej niż dla przestarzałego i tuczonego drobiu.
Czarny jak węgiel
Jadłeś gdzieś czarne mięso ? Jeśli nie, należą do „koneserów” i chcielibyście spróbować czegoś niekonwencjonalnego, jeśli chodzi o jedzenie mięsa drobiowego. Kupuj u nas jaja wylęgowe od kur Céman. Po chwili zobaczysz wyjątkowe stworzenia, które nie tylko zdobią czarne pióra, ale również ten kolor znajduje się na ich dziobach, pazurach, miąższu i wnętrznościach.
Które mięso wolisz? Wolisz młode i soczyste czy starsze i „siedzące”? Niezależnie od tego, jaki rodzaj mięsa wygra dla ciebie, nie ma nic lepszego niż trzymanie mięsa od kur na zielonej trawie .