Mięso drobiowe lub które kura smakuje najlepiej

Blog Opublikowano 20.04.2020

Jeśli jesteś miłośnikiem mięsa drobiowego, wiesz, że to mięso jest jednym z najczęściej używanych składników w naszej kuchni, najbardziej znanym jest kurczak. Ale czy wiesz w ogóle, ile lat ma kurczak na półkach i kiedy najlepiej zabijać drób, jeśli go trzymasz?

Mięso drobiowe jest fizjologicznie jednym z najbardziej pożywnych i wartościowych , jest lekkostrawne i, co najważniejsze, bardzo smaczne. Dobry bochenek zawiera również wysoki udział minerałów i witamin. Musisz jednak mieć szczęście i mieć dostępną blachę do pieczenia, tj. mięso „tylko”, więc ani stare, ani młode. Jakie to powinno być mięso?

Rasa mięsna

Podczas wykluwania połowa kurcząt to zwykle koguty. Wynika z tego, że te kurczaki zachowują się tylko przez krótki czas i wkrótce trafiają do domu na blasze do pieczenia. Oczywiście każde stado, które hodowca posiada na swoim podwórku, składa się głównie z kur , które są poddawane ubojowi w różnym czasie , aby nadal nadawały się do pieczenia, zupy lub pieczeni. Najważniejsze jest więc to, jaką rasę wybierzesz do swojego ogrodu, ponieważ nie każda kura jest dobrą kurą nieśną, a jednocześnie doskonałą do mięsa. Oto kilka przykładów:

  • IsaBrown. Hybrydowa kura hodowana specjalnie, aby stać się najlepszą możliwą kurą nieśną. Jednak jego dorosła waga osiąga ponad 2 kg, a jeśli ma odpowiednio skomponowaną dietę i nie jest tłuszczem , jego mięso również osiąga doskonałe cechy.

Czy wiesz, kiedy jest właściwy czas na zupę lub pieczeń?

  • Sussex. Zdecydowanie możemy zaklasyfikować czarno-białe piękno wśród ras mięsnych kur. Jego waga w wieku dorosłym dochodzi do 3 kilogramów, a kogut to jeszcze kilogram więcej. Chociaż Sussex jest również doskonałą kurą nieśną, która może znosić do 300 jaj rocznie, hodowcy utrzymują ją głównie ze względu na wysoką mięsność i doskonały smak mięsa.
  • Dominujący Dominujące kury należą do ras średnio ciężkich ze względu na swoją wagę, która w wieku dorosłym osiąga około 2,5 kg. Chociaż dominujący cętkowany lub brązowy nie jest rasą mięsną, cieszy się z tego. Mięso jest chude i bardzo delikatne. Ponadto, jeśli kury mają wystarczającą ilość minerałów w tuczu, zakochasz się w ich mięsie.

mbm GIFkurczak rożna GIFAnimowany GIF

Lubisz mięso

Czy trzymasz kilka sztuk drobiu, które mają doskonałe warunki hodowlane, wystarczająco wysokiej jakości pożywienie i od czasu do czasu decydujesz, że kilka sztuk może być pieczeniem produkcyjnym dla twojej rodziny? Jaki wiek jest najlepszy do uboju i czy wiek uboju odgrywa kluczową rolę w smakowitości mięsa?

  • Młody drób. W przypadku małych hodowców czynnik czasu nie odgrywa żadnej roli, w przeciwieństwie do dużych hodowców, gdzie koguty są karmione skoncentrowaną paszą, aby osiągnąć masę tuszy w możliwie najkrótszym czasie. Więc jeśli właśnie wyklułyście kurczęta - brojlery , pozwólcie im żyć dłużej, co najmniej 12 tygodni, kiedy osiągną odpowiedni rozmiar do uboju. Najlepiej będzie również, jeśli zostawisz je wolne przez cały okres tuczu i zapewnisz wystarczającą ilość obfitego jedzenia.

Młode mięso jest zdecydowanie lepsze niż stare.

  • Starsze zwierzę. W dawnych dobrych czasach szyje drobiu były nadziewane szyszkami sosnowymi, aby zapewnić im jak największą wagę i masę ciała. Dziś uważa się to za okrucieństwo wobec zwierząt i żaden hodowca nie może wymyślić czegoś takiego. Dziś każdy hodowca jest zadowolony z faktu, że jego kury nioski , które osiągnęły wiek 4 lat i przestały składać jaja, staną się smaczną niedzielną pieczenią. Jeśli zabijasz drób starszy niż cztery lata, spodziewaj się, że jego mięso nie będzie tak soczyste i delikatne jak młodszy kawałek.
  • Porażka Przed umieszczeniem drobiu hodowlanego w zupie lub naczyniu do pieczenia musisz go najpierw zabić, zrywać i jelit . Oczywiście, wszystkie te niezbędne kroki są lepsze i łatwiejsze dla młodego drobiu, aby były przeprowadzane lepiej i łatwiej niż dla przestarzałego i tuczonego drobiu.

Czarny jak węgiel

Jadłeś gdzieś czarne mięso ? Jeśli nie, należą do „koneserów” i chcielibyście spróbować czegoś niekonwencjonalnego, jeśli chodzi o jedzenie mięsa drobiowego. Kupuj u nas jaja wylęgowe od kur Céman. Po chwili zobaczysz wyjątkowe stworzenia, które nie tylko zdobią czarne pióra, ale również ten kolor znajduje się na ich dziobach, pazurach, miąższu i wnętrznościach.

Które mięso wolisz? Wolisz młode i soczyste czy starsze i „siedzące”? Niezależnie od tego, jaki rodzaj mięsa wygra dla ciebie, nie ma nic lepszego niż trzymanie mięsa od kur na zielonej trawie .

Dopasowujemy się do Twoich potrzeb. Aby być jak najlepszym, potrzebujemy Twojej zgody na wykorzystywanie poszczególnych plików cookies oraz przekazywanie danych podmiotom trzecim. Kliknij "OK", aby wyrazić zgodę.

OK

Ustawienia plików cookie

Tutaj masz możliwość włączenia poszczególnych plików cookie zgodnie ze swoimi preferencjami.

Zgadzam się ze wszystkim